Faktabank

Beskärning, plommon körsbär

Bild: Kenneth på Söder

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Beskärning av körsbärsträd
  Körsbärsträd gillar ju som bekant inte beskärning, men årsskott och föregående års skott tycker jag går rätt bra att skära av för att få en annan förgrening. Inte helt fel att forma trädet lägre så att man kommer åt bären lättare!

 • Beskärning av körsbärsträd
  Om du nu absolut ska beskära trädet så gör det strax innan lövfällningen för att undvika att det blöder. Se till att du har grönskande kvistar/grenar kvar, körsbär har inga vilande knoppar som t.ex. äppelträd har och kan alltså inte bryta från kala grenar utan det måste finnas knoppar som bildats under sommaren. Annars dör hela den gren man beskurit.

  Plommon – gröna blad eller årsfärska knoppar under beskärningspunkten!
  När man beskär plommon måste man också veta att man inte kan beskära som äppelträd, plommon har inte sk adventivknoppar, dvs knoppanlag gömda i barken. Man måste se till att det finns gröna blad eller årsfärska knoppar under beskärningspunkten, annars blir det oftast en död grenstump kvar efter beskärningen.

 • Plommon – gillar ej beskärning
  Man bör inte beskära plommonträd mer än i JAS- månaderna(Juli, Augusti och September); Då är risken minst för skador på träden. Plommon (och dess släktingar är inte så glada i att beskäras överhuvudtaget, men det går);.

 • Beskärningstider av fruktträd
  Beskärningstiderna, som man har reviderat efter senare års forskning, har ändrats. Det fick jag lära mej förra våren, när jag gick beskärningskursen på Säbyholm. Stenfukt bör beskäras från det att frukten fallit – fram till december och hårdare beskärning av äpplen från januari – mitten av april, SAMT underhållsbeskärning i juli, augusti, september.