Faktabank

Beskärning, vinranka

Bild: Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Fråga på forumet 2007. När beskära vinranka?

  Ny tillväxt kan/ska du beskära under sommaren, nu alltså, men förvedade rankor till jul – det är de förvedade som du inte ska röra nu, för då kan plantan blöda och dö.
  Kati i Vadensjö

  När bladen fallit av, men före nyår, gör man grovbeskärning.
  Man ska alltid lämna ”knaggar”, ”rockhängare” eller vad man ska kalla det, till skillnad från annan beskärning.
  Sommarbeskärningen görs på grön ved, och bladen kan man gallra styckevis, för att släppa in ljus, om deras kvistar förvedats.
  Eva A i Västerås

  Man börjar beskära kort tid efter den börjar blomma. Efter två blommklasar beskär man efter två blad, sen under hela sommaren beskär man tillväxten då det blivit ca 4-6 blad och då klipper man efter ett blad från föregående beskärning, man gör sen på samma sätt hela sommaren.

  Man kan använda det som klipps bort som sticklingar under sommaren, man använder då den del som är grövst och tar en bit med två blad där det äldsta bladet klipps bort och planterar, kassera den mjuka toppen.
  Yngve i Eslöv

 • Huvudregel – klipp innan jul.
  Det som är stendött kan man klippa bort ifall man inte klipper in på levande ved då brukar det inte blöda men jag tror nog man ska vänta ett tag till för att avgöra vad som är stendött mina vinrankor ser alltid stendöda ut vid den här tiden men sedan kommer det massor av skott på dem framåt våren.
  Ska du klippa i lite äldre delar är det senhöst som gäller när bladen trillat, som huvudregel brukar man säga att man bör klippa innan jul.
  Pincering av unga nya gröna skott kan du göra på sommaren ifall du måste hålla tillväxten nere.
  Anonym

 • Fråga från Kristina i Skåne:
  Jag har en arbetskamrat som har knippt ner sin stora fina vinranka hon har i sitt uterum nu på våren och den har börjat blöda. Det droppar från alla grenar hon har klippt i och det verkar inte bli något slut på det. Finns det något hon kan göra för att få det att sluta blöda eller är det ”kört”…

  Svar från Johan P:
  Min mentor Hugo, som i början av 1900-talet arbetade som trädgårdsdräng vid en större herrgård i Uppland, sysslade bl.a. med att sköta gårdens vinhus. För att få stopp på savläckande grenar brändes dessa med ett glödgat stål. På den tiden var det förmodligen inget problem att värma en järnpinne eftersom vinhusenm var eldade med ved eller koks och det var bara att trä in ett litet spett i värmepannan. Kanske går det att bränna med en gasbrännare???

  Svar från Kenneth på Söder:
  Med rejäl låga kanske det går. Jag provade en gång med cigarettändaren men den orkade inte med. Saven bara kokade och det ångade som ur kaffekannepipen…

 • Anette i Hofors / feb 17 2004

  Jag skulle inte våga klippa i mitt så här sent i februari.. Minns att en gren blev bara lite snittad (av misstag); en gång och det höll aldrig på att sluta blöda från snittet. Det gör jag aldrig om igen. Trodde jag skulle förlora hela plantan då. Jag klipper före jul för säkerhets skull.
  Men, december till februari ska vara OK!

 • Av en bekant fick jag kopia på en kort artikel om beskärning av vinranka. Tyvärr framgår inte källan. Givaren brukar klippa mellan jul och nyår.

  Följande handfasta tips ges:

  1. Vid planteringen beskärs plantan över två knoppar.

  2. Rankorna leda längs trådar eller annat stöd. Varje år tillåts de växa 50-100 cm. Ytterligare tillväxt skärs bort.

  3. Efter tre år är rankorna välbesatta med sidoskott, som gallras till ca 25 cm avstånd.

  4. På varje sidoskott utvecklas en blomklase i andra eller tredje bladvecket. Om fler klasar utvecklas tas de bort.

  5. På hösten skärs huvudstockarna åter till 5-6 ögon av årstillväxten och de nya sidoskotten till två ögon (november-december).

  6. Under sommaren sporras sidoskotten så att endast två blad återstår utanför fruktklasen. Skott utan blomklasar skärs över fem blad. ”Tjuvar” i bladvecken nyps in över ett blad.

  Efter några år, när sidoskotten blivit för långa, föryngras vinstocken genom att nya rankor släpps fram och de gamla tas bort.

 • Beskärning av druvor
  Inte behöver den vara i total vila inte. Annars skulle man ju inte kunna beskära den vid odling av vindruvor till vin t.ex. Då skall den ju beskäras en del. Men jag skulle kanske också vänta ett tag. Fast jag fick nyligen beskära min i Tråvad, då den växte ut genom ventilationsfönstrena i taket. Inte har de blött.

 • Klippte rätt mycket i somras
  Aj,Aj..JAg har glömt mitt vin..:(

  Jag har också glömt av det, eller kommit ihåg på fel tidpunkter… Å andra sidan klippte jag rätt noga i somras, så jag tror jag struntar i att klippa nu, så jag inte riskerar nåt – zon 1 kanske är lite i senaste laget, och jag har sett vinrankor i bra mycket vildare skick med druvor, så det är nog inte hela världen.

 • Klipp december till februari!
  Aj,Aj..JAg har glömt mitt vin..:(
  Jag skulle inte våga klippa i mitt så här sent (februari);. Minns att en gren blev bara lite snittad (av misstag); en gång och det höll aldrig på att sluta blöda från snittet. Det gör jag aldrig om igen. Trodde jag skulle förlora hela plantan då. Jag klipper före jul för säkerhets skull.