Faktabank

Betong

Gjuta i betong- trampstenar och gångplattor

Gångar, med marken som gjutform!
Jag grävde ut gångar på ca 4 cm djup. Själva plattskapandet var lätt och roligt – som att baka sockerkaka ungefär. Jag använde färdigblandad finbetong och det gick åt 8 säckar av den varan. Efter två dygns vattnande och nattäckande fyllde jag fogarna med jord och är riktigt nöjd. Hela arbetet tog ca 3 timmar (och då var det betongblandandet som var jobbigast);.

Inlägg och bilder: Tove i Skene / okt 13 2005


Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Bilder 1,20 3 på hela den gjutna ofärgade gången. (den röda färg är en försök med filmjölk o pigment som regnade bort sedan :-((() Bild 4, Jag göt samtidigt några hörnsten till rabattkanten.


 • Infärgning av stenarna.

  Man behöver pigment Caput Mortum o Järnoxid svart (eller den färg man själv föredrar), betongglasyr. (jag hade 3 liter till hela gången)

  Enligt all information skall man blanda pigment med betongen innan gjutningen. Men pigmenten försvaga betongen tex när det fryser eller kommer in kontakt med salt. (Bild 2 visar stenar som är gjuten med betong med pigment i som helt blivit som pulver efter en vinter med mycket frost. Den ljusa betongstenen bredvid är redan utbytta stenar). Därför färgar jag in stenarna senare.

  Blanda en en lite hink betongglasyren med en matsked röd, en hink med en matsked svart, en hink med en matsked röd o svart. Sätt till mer pulver efterhand med den färg man vil ha. För mycket pigment är svårt att ändra på. Ha en pensel på lång skaft. Torktiden 2 timmar. Färgen blir starkare när man rör om i hinken, så man får olika färgnyanser av varje färg.

  Om färgen har torkar några dagar kan man fylla på sättsand mellan stenarna som man gjort med vanlig stensättning.


 • Här ser du (Bild 1) hur kantstenarna är jämnat till hela stenar för att få en rak kant.

  Bild 2 ser man att de var i början var gången lite för small för 2 mallar bredvid varandra. Då trycker man mallen i den fortfarande blöta betongen i stenarna bredvid. Man formar sedan till stenarna som man vill ha dom. Här blev det lite för brett!!

  Hål djuren borta om du inte vill ha många såna steg i betongen.

  Bild 4, vid trappar eller ändrade storleken på gången får man trycka mallen i den blötta betongen som här på trappstegen 4 gånger är gjort o sedan format stenarna. Då får man jobba lite fortare :-))


 • Gjutna Gobblestones.

  Du behöver en mall (bild 1), skottkärran, finbetong, en kort bred spade att blanda betong med i skottkärran, vatten, stallkratta att jämna betongen med i mallen, markduk, handskar, lite spade eller slickepott. Har plast över så det inte torkar för fort (Bild 4) eller om det börja regnar.

  3 säckar betong ger 4 mallar a 24 stenar.

  Förberett underlaget som för vanligt stenläggning. Lägg på markduk o ser till att kanterna är lagt som du vill ha o som stöd för betongen (Bild 2). Lägg formen med dom grova ränder uppåt. Blanda betong enligt beskrivning på påse men med lite mer vatten så det går att gjuta, fyll på mallen, slå på mallen så alla ytor fylls ut ordentligt o ingen luftbubblor blir kvar. Det är mycket enkel att jämna betongen med en stallkratta. (Bild 2). Vänta 10 minuter (går att vänta upp mot en halv timma om du vill) o lyft mallen till nästa plats o upprepa proceduren.

  Som du ser har mallen inga raka kanter så om man vill ha raka kanter fuller du oxå utanför mallen till stödkanten som jag har gjort på bild 1 o 3.

  Medan betongen är formbar, formar man med handen (med handskarna på) eller med en lite spade/slickepott så yttersta stenar blir en hel sten.


 • Gjuta trädgårdsplattor till gångar
  … en form som man kunde använda sig av för att gjuta oregelbundna former.
  Nu har jag hittat en sådan form där man kan gjuta 9 olika plattor på en gång. Jag tror jag skall köpa en sådan form och använda för att gjuta gångar i trädgården.

  Jag tänker försöka med att gräva ut gångar och fylla på med sand och sedan gjuta ”stenar” direkt på sanden. När betongen har härdat fyller jag på med mer sand så mellanrummen fylls.
  Jag har lerjord hos mig så när det regnar mycket så blir det så klafsigt där vi har gångstråten så något måste vi göra åt det.

  Som jag förstår det så kan man ta bort formen ganska omgående, man skall inte vänta på att bruket skall stelna helt. Det bruk man använder är väl också, tror jag, såpass fast att det inte flyter ut när man tar bort formen.
  I katalogen står det att man skall fylla formen med färdigblandat bruk, ta bort formen och jämna till kanterna

  Stallis / mar 04 2004

 • Plastkassar!
  Om man inte vill ha plattor med raka sidor kan man gjuta i botten av en sopsäck av plast eller kanske en vanlig plastkasse från matbutiken. Fyll på till lagom tjocklek bara. Enklare form kan man inte hitta.

  Rolf i Västmanland / okt 13 2005

 • Vi nappade på en artikel om godislådor och gjorde småplattor av slattarna när vi gjorde sulan till växthuset. I botten på plastburkarna lade vi div blad (lupin, björk mm);. det såg trevligt ut. Vi gör några lite större i murbruksbaljan, men när det blir större än 30×30 måste man armera.

  Överbölingen / maj 17 2004