Faktabank

Bevara och sköta en gammal trädgård

Ilminge, Christina

Förlag: Prisma
ISBN: 9151834677
Utgivningsår: 2002

Uppdaterad 19 juli 2016 av Inger P

 • En av mina absoluta favoriter, och man lär sig mycket om bland annat anläggning även om man inte har en gammal trädgård.
  Men jag undrar varför det inte finns något sakregister. Det gör det inte heller i Ilminges senare böcker.

 • En mycket trevlig bok med en god portion kulturhistoria.
  Som man ser av titeln så handlar det om hur man bevarar en gammal trädgård för att inte dess karaktär skall gå förlorad. Det handlar om trädgårdar anlagda från mitten av 1800-talet och fram till 1940-talet. Ilminge tar upp olika former av gamla trädgårdar, t. ex torp och kolonilotter. Hon tar upp hur man kan välja växter till en gammaldags rabatt.

  Det roligaste i boken är de planexempel som finns redovisade där man kan se hur man kan bevara eller återställa en gammal trädgård. Man får en skiss på hur den kan se ut idag och ett förslag på hur man kan göra för att den gamla karaktären skall komma fram. Praktiska kapitel är också t. ex kapitlet om fruktodling. Där kan man läsa om hur man tar hand om gamla fruktträd. Det finns tips om hur mna gör om trädet är angripet av sjukdomar eller rötangrepp, hur man förökar fruktträden och hur man planterar nya fruktträd om de gamla måste ersättas.

  Kapitlet om blommor i trädgården är helt underbart! Vill man ha en trädgård fylld med underbara gammaldags sorter så finns det inspiration att få här. Ettåringar och tvååringar som odlades under denna period tas upp tillika som perenner och utplanteringsväxter. Självklart finns det ett kapitel även om min älsklingsblomma, rosen, och där får vi veta hur man använde rosor i trädgårdarna och vilka sorter som ofta förekommer. Det finns även skissade förslag till en liten rosenträdgård i engelskinspirerad stil. Praktiska råd och bra skisser förekommer genom hela boken. Stödmurar, trappor, gärdsgårdar, staket och grindar. Allt som hör trädgården till.

  Det finns förteckningar på vilka växter som förekom, ofta med angivelse om när de introducerades i våra trädgårdar. Dessutom är bildmaterialet mycket bra. Är man intresserad av hur våra trädgårdar sett ut i ett historiskt perspektiv eller vill man lära sig sköta sin gamla trädgård är boken ett måste. Den är otroligt genomarbetad och informativ på alla sätt. Jag rekomenderar den varmt!