Faktabank

Bonica 82

Art och grupp: Floribunda
Zon: 5
Färg: Rosa
Blomtid: K – kontinuerligt (medeltidig)
Doft: Svag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 90 cm
B: 120 cm

Synonymer: Bonica, Demon

Meilland 1981, Frankrike (MEIdomonac)

Foto 1: Kristina i Småland
Foto 2-4: Kajsa i Västerås
Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • Bonica 82 er en av de mest anvendelige roser som finnes i rosefloraen. Bortsett fra duft, ha den alt! Skal man foreså en rose for nybegynneren, er Bonica 82 et selvsagt valg.
  Plukk med noen roser inn og de holder spesielt lenge i vase.

 • Jag vill gärna dela med mig av min bild på Bonica, som är en alldeles underbar ros som blommar från tidig vår till sen höst. Tog faktiskt in de sista fina blomknopparna så sent som 14 oktober och bara några dagar efteråt som kom frosten och då nickade de.

 • Jag har haft en Bonica på gården där jag bor, i södra utkanten av Uppsala, i sju år nu. Det har aldrig varit några problem med den, möjligen lite bladlöss vissa säsonger.

  Rosen står soligt, framför en stor sten. Jag gav den inte speciellt bra jord (var inte så kunnig på den tiden);, men det har gått fint ändå. Svåra vintrar kan stora delar av grenverket frysa ner, men den växer snabbt upp igen till nära en meters höjd, och blommar rikligt. En ros av samma sort planterade jag för två år sedan som gravros i Funbo. Den har oxå klarat sig, trots minimal tillsyn.

 • Köpte rosen på rosrean och även om den inte har min favoritfärg direkt, så blommar den rikligt och trofast. Trevlig bland perenner.

 • Bonica, en perfekt marsipanros. Blommar och blommar så man nästan tröttnar. Nej, det var elakt sagt. Men ingen av mina sju plantor har gått hädan på ca 12 år, de är friska och tacksamma, blir uppåt en meter höga. Så blomfyllda att de tippar. Doftar faktiskt också, och är bra till snitt. Den perfekta rosen? Jag kan inte låta bli att tycka att den är lite tråkig, inga överraskningar eller prövningar här inte!

 • Om den bara doftade skulle den vara en idealisk ros. Härdig, flitig med blomningen långt in på hösten.

 • Bonica: Lätt att sticklingsföröka. Jag satte en stickling sommaren 2001 och nu, ett år senare, är den ca 70 cm hög, lite gles men blommar för fullt.

 • Mina föräldrar har odlat Bonica 82 på Tjörn (zon 2, men i ett mycket blåsigt läge, högt beläget i en långsmal ”dalgång” där det alltid är flera grader kallare än grannarna längre ner i dalen); sedan omkring femton år tillbaka, och sorten är familjens favorit.

  De växer tätt intill varandra som bakgrund i en bred rabatt runt tre sidor av huset (nordost);, gödslas rejält med kogödsel två gånger per år och klipps endast obetydligt när de ser alltför risiga ut (vart femte eller sjätte år);. Under alla dessa år har endast några enstaka bytts ut då och då. De har möjligen angripits av löss någon gång, i övrigt har de varit friska.

  De börjar blomma i början av juli och blommar sedan rikligt fram till oktober. Enstaka blommor finns ofta kvar i december, liksom mycket knoppar. Rosorna är drygt 1,10 m höga, vilket inte stämmer med någon beskrivning jag kan hitta. Färgen kan verka rent av tråkig om de används i mängd i en större plantering om man inte bryter av med andra färger. Vi använder blå riddarsporrar, vita jätteprästkragar, blå och vita storklockor samt lavendel. Då är färgen gudomligt vacker.

  I zon 4, där jag bor, växer Bonican mycket dåligt, men det beror nog på alltför dålig jord och blött om fötterna vintertid. Den är lika vacker i färgen, men blommar mindre och är bara halvmetern hög samt väldigt gles i växtsättet. Med rätt jord och rätt hantering tror jag att den ska bli fin, om än något lägre, även där.

 • Vi har några Bonica sedan 1992 eller 1993. De klipps ner varje vår, och vartannat eller vart tredje år får de ett lass hästgödsel. Trots den behandlingen blommar de snällt varje år. Börjar blomma ganska sent; ofta inte förrän i augusti, men då kommer det massor av blommor. (Mest blommor de år vi har gödslat, förstås…); Den milda hösten 2000 kom det enstaka blommor ända till mitten av december. Aldrig några sjukdomar såvitt vi har märkt, men vintern 1999 / 2000 dog två av de 8 plantorna (de två med skuggigast läge);. Ersättarna artar sig bra. De står i lerjord, ganska öppet, med sol till strax efter lunch.

 • Jag har haft tre stycken Bonica rosor sedan sommaren -96, och jag uppskattar dem för att de är mycket rikblommande och blommar länge. Jag bor i zon 5. På försommaren/våren får jag klippa ner större delen av de ovanjordiska delarna, men de hinner ändå växa upp till en ca-höjd av 50-70 cm innan sommaren är slut. Tips: använd den på knoppstadiet som ”marsipanros” på tårta. Mycket enkelt och raffinerat. De gröna lössen som också gillar blomman brukar jag spreja bort med såpvatten. – Dec 1998

 • – planterad 95, från början i lådan vid husgavel, mot syd-väst. I minst 2 år var det sjukaste ros bland alla. Den hade alla åkommor, kanske utom rost. 96 vår flyttad på en upphöjd bädd, på luftig plats med bara några timmar skugga. Fortfarande hade mjöldag som enda min ros och var drabbad kraftigt av svartfläcksjuka, och det fastän den fick mycket Biobalans. 97 tidigt på våren blev kraftigt nedskuren, fick Höstgödsel(KP); och behandling med Fungaflor. Det var första år då var Bonica nästan frisk, men lite svartfläcksjuka fick den mot hösten. 98 var Bonica igen nedskuren, men Fungaflor fanns inte längre i handeln, så att redan på sommaren började med svartfläcksjuka. Men den blommade i år helt otroligt fint och rikligt. Misstänker att den måste ha mer fuktigt än det brukar vara på Yngves klippiga och blåsiga kulle-tomten. Bonica växte i år till ca130 cm hög. – Nov 1998

 • Bonica : Blommorna är inte speciellt märkvärdiga på något sätt och har en
  ganska banal rosa färg. Finessen är att den blommar så mycket och så länge
  samt att den hos mig har varit helt frisk. Härdig. – Nov 1998

 • Bonica, rosa polyantha ca 70 cm har varit frisk och blommat rikligt, dock har jag en ständig kamp mot löss hos dem. Oavsett om det är torr eller regning sommar. – Nov 1998