Faktabank

Borago officinalis

Gurkört

Läge: Sol
Färg: Blå
Vetenskapligt namn: Borago officinalis
Färg: Blå
Höjd: 100cm
Härdighet till zon: A
Läge: Sol
Jord: All jord
Förökning: Frösådd, Självsådd
Uppdaterad: 2005-02-14 23:37:05

Egenskaper: Annuell
Användning: Prydnad, mat
Övrigt: Även vit.

Bild tagen av Bo, zon: 1

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

  • Gurkört i motljus. Gurkört tillhör familjen strävbladiga växter och kom ursprungligen från Medelhavsområdet. Den infördes i Sverige av munkarna under medeltiden.
    Foto av Helena i Vänersborg.

  • Gurkörten är en ettårig växt som lätt självsår sig där den trivs, ca 40-60 cm hög och har nedåtvända stjärnformade blå eller vit (sorten ‘Alba’) blommor i juni-augusti. Vill stå soligt och kan sås direkt på landet under våren. Den har inte så stora krav på jorden men trivs på väldränerad, lätt jord som kan vara ganska mager och sandiga. Den kan angripas av bladlöss och bladmögel. Så glest eller flytta småplantor tidigt eftersom den har pålrot och inte tycker om att flyttas senare, plantavstånd ca 50 cm. De vackra vita blommorna på gurkört är fotad av Åsa i Torsfäboda.

  • Skörda nyutslagna blommor och späda blad hela sommaren, (smakar lite som gurka.) Ej lämplig för infrysning eller torkning till annat än istärningar och som fint inslag i potpurri.

    Blommorna används ofta i sallader eller infrysta i iskuber och i drinkar eller på tårtor färska eller kanderade. Bladen kan också användas hackade eller anrättade som spenat (eftersom de är strävhåriga kan det ju kännas lite konstigt att äta färska). Övrigt kan de användas till te som sägs vara svettdrivande (om det dricks hett) och därför febernedsättande. Lär också lindra vid förkylning särskilt vid hosta och dessutom verka lugnande. Alltför flitig användning av örten är dock inte att rekommendera. Kontakt med blad kan ge känsliga personer hudirritation.
    De underbara blå gurkörtsblommorna är fotad av Birgitta i Mora

  • Övrig användning: tillskott i saltfri kost (rik på mineralsalter), skönhetsmedel, samplanterings växt till bönor och jordgubbar (biväxt), Sägs också hämma nematoder om den planteras bredvid tomater. Den fina kombinationen av gurkört och ringblommor är fotat av Helena i Vänersborg