Faktabank

Brugmansia änglatrumpet

Skötsel

Bild tagen av Stallis

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Änglatrumpet

  Du kanske skall ta fram dem från övervintringen tidigare nästa år. Nu vet jag inte vilka möjligheter du har att starta upp dina Änglar men så här brukar jag göra.

  Under vintern står de nedklippta i en mörk matkällare som håller ca +5 grader. I början av mars tar jag ut dem till en ljusare del av källaren som brukar hålla mellan 12-15 plusgrader. Vattnar dem sparsamt och väntar på att de skall vakna till liv. Någon gång i början av maj planterar jag sedan om dem i ny jord. Då beskär jag samtidigt rotsystemet väldigt kraftigt. I den nya jorden blandar jag i 1-2 dl pelleterat hönsgödsel och ca 1 dl blåkorn. Då fyller jag inte upp med jord ända upp till krukkanten utan lämnar kvar ett ca 5 cm utrymme.

  Plantorna har då kommit igång att växa ganska bra och eftersom jag har växthus flyttar jag ut mina Änglar dit. Jag har fläkt som värmer ifall temperaturen går ner under + 5 grader. I början av juni flyttar jag sedan ut krukorna. Skulle det vara frostvarning någon natt efter utflytten brukar jag täcka med dubbel fiberduk.

  Oftast brukar mina Änglar börja blomma redan i slutet av juni. Någon gång i mitten av juli lägger jag på ca 1 dl blåkorn igen och fyller upp med jord ända upp till krukkanten. Änglarna blommar på ända fram tills det är för kallt för dem ute.

  Är det enstaka frostnatt så täcker jag med fiberduk, men verkar det bli långvarig kyla så klipper jag helt sonika ner dem och tar in dem i källaren igen. De nerklippta plantorna får stå i den varmare delen av källaren tills krukjorden torkat upp lite, sedan flyttar jag krukorna till matkällaren där de får stå tills nästa vår. Skvätter på lite vatten ca 1 gång i månaden för att inte jorden skall torka ut helt.