Faktabank

Calluna ljung

Skötsel

Bild: Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Luckra upp rotklumpen.
  Rotsystemet i krukorna är ofta som en hård tät filt. Man bör därför öppna rotklumpens rotsystem. Stoppar man bara ner den koniska klumpen, kommer plantan att frysa upp under temperaturväxlingarna under vintern. Rötternas kontakt med den omgivande jorden försvåras. Plantorna är odlade i torv. Vi vet att en torr torvbit kan vara svår att blöta, samma sak när man försöker vattna plantorna på våren. Vi försöker att plantera ljung på våren.
  (om plantan redan är planterad:); Du kan sticka ner något spetsigt verktyg i ytterkanten av krukklumpen, bryt sedan utåt så bör rotsystemet luckras upp och söka kontakt med den omgivande
  Det finns fler släkten än Calluna som är odlingsvärda.
  Det är egentligen bara Erica gracilis , ”Höstljung”, och de sprutmålade plantorna som vi undviker.

 • Det viktiga med ljung..
  för att den ska hålla sig fin är att klippa av den som blommat. Annars får man långa risiga buskar. Friserar man plantorna regelbundet efter blomning så får man fina täta plantor som är dekorativa året om.

 • Frisera ljung
  Brita Johansson, som väl får anses som Sveriges ljungdrottning, lärde mig att ljung friseras på våren. Då kan man klippa bort inte bara de skott som blommade hösten innan utan också ev vinterskador. Anledningen till att blommande skott ska bort är att den delen av skottet som blommat inte genererar någon nytillväxt utom i toppen och man får ett långt kalt parti på grenarna och plantan blir risig och ful med tiden.