Faktabank

Campanula rapunculoides

Knölklocka

Läge: Sol till skugga
Färg: Blå
Höjd: 60 cm
Förökning: Frö och rötter
Jord: De flesta
Livslängd: Flerårig

Bekämpning: Handrensning

Övrigt: Roten ätlig.

Visserligen vacker när den blommar men eftersom den tar över rabatten helt om den får fäste,bör man ta bort den innan den etablerat sig. Varenda rotbit måste upp! Annars ger det upphov till nya plantor!Måste gräva tillräckligt djupt för att få upp rötterna. Stjälken är smal och går lätt av.

Skapad av Irene Friman, 2003-05-25

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Knölklockor är inte att leka med!

    Bladen på knölklocka (Campanula rapunculoides); längst ner är rundare än de som sitter högre upp så det allmänna intycket är annorlunda mellan unga och vuxna plantor. Fröplantorna kan mycket väl förväxlas med fröplantor av andra arter av Campanula och Adenophora (kragklocka);.

    Det stora problemet är att så mycket frö är i omlopp under andra namn men som är knölklocka. Genom åren har jag fått mängder av knölklocka under andra namn. Jag vet odlare som aldrig sår Campanula på grund av risken att få in ogräset i trädgården. Förutom Campanula så är arter av Adenophora ofta förväxlade med knölklocka. En gång sådde jag som experiment 25 olika sorters Adenophora. 22 grodde och av dessa var hela 13 knölklocka! Ytterligare en fröplanta var fel släkte, Campanula trachelium, nässelklocka, som också kan bli ogräs men är inte alls i samma klass som knölklocka.

    När jag planterar ut fröplantor av Campanula och Adenophora från tveksamma källor (dit hör allt frö från amatörfrölistor); så placerar jag dem i en avgränsad ”barnkammare” som är lätt att kontrollera. Vid minsta tecken på att det är knölklockor så åker de ut, och minsta rotbit tas bort.

    Att knölklocka blivit ett så besvärligt ogräs i trädgårdar beror säkert på en kombination av flera saker. När vi tar bort en planta blir oftast några rotbitar kvar och var och en bildar en ny planta. Fröna gror till nära 100 procent och i öppen jord kan många fröplantor överleva och växa till. I naturen dukar många fröplantor under i konkurrens med annan växtlighet. Den tredje orsaken är att så mycket knölklockor sprids under diverse namn av trädgårdsintresserade genom fröbyten och plantförsäljningar. /Hubert A.