Faktabank

Classic roses

Beales, Peter

Förlag: Henry Holt & Company, Inc.
ISBN: 0805055843
Utgivningsår: 1997

Uppdaterad 19 juli 2016 av Inger P

 • Jag har den reviderade versionen från 1997 som är utökad och har med fler bilder.

  Peter Beales är ju en av de främsta auktoriteterna vad gäller rosor och hans bok är en verklig klassiker. Jag misstänker att vår egen Lars-Åke Gustafsson har sneglat lite på den här boken när han startade sitt arbete med Rosor för nordiska trädgårdar.
  Classic Roses är ett gediget verk som ger ett ganska tungt och vetenskapligt intryck. den är ingenting för den som bara har ett par rosbuskar i trädgården och vill veta lite om beskärning eller sjukdomar. Inte heller är den till för dem som vill ha mängder av bilder på flufiga, färgglada och överdådiga rosor. Bildmaterialet är bra men inte överdrivet eller överväldigande. Huvudsakligen består det av porträttbilder av rosor eller bilde av buskar i ”helfigur”. Det är ine en bok med bilder på varje sida, istället är det texten som lyfts fram.

  Boken inleds med kapitel om rosens historia och utveckling, den tidiga utvecklingen av moderna rosor och om hur man kan använda rosor i landskap/trädgård. Därefter följer ett mycket gediget arbete om rosornas släkte i en uppslagsdel. peter Beales indelning av släktet Rosa skiljer sig i viss mån från Gustafssons. Beales går igenom grupperna Hulthemia, Hesperhodos, Platyrhodon och Eurosa (rosa); med undergrupperna Banksianae, Laevigatae, Bracteatae, Pimpinellifoliae, Gallicanae, Caninae, Carolinae,cassiorhodon, Synstylae och Chinensis. Sista delen av boken är ett kapitel om rosodling där bland annat en karta över klimatzoner, rosors höjd och färg, rosensällskap och rosförädlare tas upp.

  Peter Beales Classic Roses är ett måste i bokhyllan för den som verkligen gått in för rosor. Boken är ett verkligt uppslagsverk, späckat med information. Den är dock ingenting man läser på en kafferast. Boken är tung och tjock, med appendix är den 500 sidor, men det är 500 sidor som verkligen penetrerar ämnet Rosa.

  Jag rekomenderar verkligen Classic Roses till alla rosentusiaster som vill lära sig mer om sina älsklingar. Då den är ganska vetenskapligt hållen är dock engelskan förhållandevis tungläst. Den är jämförbar i stil (både avseende språk och innehåll); med Lars-Åke Gustafssons praktverk Rosor för nordiska trädgårdar och om man bara skall ha ett sådant verk bör man välja Lars-Åkes om man odlar i Sverige. Lars-Åkes verk är också betydligt mer lättläst (eller användarvänligt om ni så vill);. Som komplement och i vissa fall även fördjupning så är dock Beales ovärdelig.