Faktabank

Exochorda ‘The Bride’

Liten pärlbuske

Vetenskapligt namn: Exochorda ‘The Bride’
Läge: Sol till halvskugga
Jord: Mullrik
Färg: Vit
Höjd: 1-1.5 m
Blomtid: maj-juni
Zon 3-4

Foto: Ulrika M

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

  • Vacker liten buske som blommar med rent vita blommor under försommaren. Hos mig står den i full sol och lite upphöjt i vanlig trädgårdsjord blandad med en del grus.
    Oftast så ser man att pärlbuskar ska ha sur jord, men jag har också sett uppgifter om att just Liten pärlbuske vill ha kalk. Möjligen så är den mindre kräsen än andra pärlbuskar och så här skriver POM om den: ”Den trivs bäst i sol och näringsrik jord, och är härdig till zon 3-4. Eftersom den är en korsning med bland annat E. korolkowii klarar den kalk relativt bra. Liten pärlbuske är en hybrid introducerad i odling 1938. Man tror idag att den är en korsning mellan Exochorda giraldii var. wilsonii, Exochorda x macrantha och eventuellt något mer. Den förstnämnda underarten introducerades till Europa från centrala Kina 1907 av Ernest Wilson, och har släktets största blommor – ca 5 cm i diameter. Den andra är en korsning mellan E. racemosa och E. korolkowii, som tillkom omkring år 1900.”
    Min växer ganska lågt och utbrett, men sedan jag började beskära den (vilket ska göras efter blomningen) har nya, mer upprätta skott bildats.
    Förefaller ”rådjurssäker”, har haft den i många år och trots att rådjuren härjat bland kringstående växter så har just denna lämnats i fred.