Faktabank

Fågelmatare

Sedan jag tillverkade min specialmatare har jag bara småfåglar. Skatorna och kråkorna har lärt sig att de inte kommer åt maten, så de försöker aldrig ens längre. Enda problemet (?); är gråsparvarna som parkerar nere i fröboxen och motar bort de andra. Talgoxarna bara dyker ner och hämtar ett frö och sätter sig nån annan stans.

Ett enkelt, skatsäkert fågelmatbord av en liten korg och en uppochnervänd, tom kräftkartong (de av plast som frysta kräftor ligger i); skyddar frön och fåglar mot regn och bara småfåglar tar sig in i springan mellan fatet och korgen.

Skapad av/bild: Kenneth på Söder / nov 12 2004

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Jag vill ge tips på en bra fågelautomat som rymmer mycket mat beroende på rörets längd eller diameter.. Ta ett spirorör och komplettera med en ventilationshatt som finns på alla stormarknader. Borra några hål i hatten så att det inte blir vatten stående på ”fatet”. Popnita eller skruva i par skruvar så att hatten inte lossnar. Vänd upp och ner på skapelsen så blir det en ypperlig automat till fåglarna. Vill du ha extra sittålatser på den så borra 2 hål i röret och stick igenom en pinne´så skapas ytterligare några sittplatser. Kostnad för automaten blir ca 350:-


 • Fågelmatning med talgbollar. Jag tog en vanlig hängare och satte hangingbasket omkring. 2 halvor som sattes ihop nertill med ”buntband”. Upptill tog jag överbliven kedja krokarna är öppningsbara och låser på varje sida upptill. Inga större fåglar kommer åt, de har gett upp.

  Lik min uppfinning men färdigköpt på Coop. Småfåglarna kommer lätt genom hålen och sitter säkert för rovfåglar. Dessutom tycker jag den är snygg. denhär för nötter har nät i röret i mitten.

  Den här med helt rör använder jag till solrosför men jag inser att blabdfrö skulle fungera också:-)

  Bilder: Galenpanna / nov 01 2009

 • Vilka fåglar som besöker trädgården avgörs främst av hur landskapet runtikring ser ut (och givetvis av var i landet man bor). Många av småfåglarna som vi är vana vid att ha vid fågelborden är skogsfåglar och de ger sig inte gärna ut i alltför öppna områden. Både mesar och domherrar vill ha träd i närheten. Det behöver nödvändigtvis inte vara en hel skog utan går bra med en park eller en träddunge. Några arter är dock helt knutna till skog. Tofsmes, svartmes och talltita får man inte på sin matning om man inte bor precis intill en skog. Men sen finns det såklart en massa fågelarter som håller till i öppna landskap, t.ex. gulsparv, grönfink, pilfink och gråsparv. Dessa borde du kunna få till din matning. I och med att du bor i Skåne kan du ha turen att få nån fågel till din matning som egentligen borde ha flyttat söderut över vintern, t.ex. hämpling eller bofink.

  Sidensvansar lockar man bäst till sig genom rönnar. Rönnbär tycks vara favoritfödan under vintern. Oxelbär och prydnadsäpplen kan duga. Så planterar du dessa träd får du sidensvansar på sikt!

  /ANNIKA I NORRA UPPLAND

 • Svante i Säve / nov 12 2004

  Hygien
  Rörformade automater och konstruktioner där småfågeln hänger uppochner när de äter är de klart bästa. En fågel som hänger uppochner skiter inte. Följaktligen så sköter den det i flykten från automaten.

  Börja mata NU! (november);
  Småfåglarna behöver fetfoder i tid före vintern, och det är hög tid att börja mata. Välj en rörformad automat, inget fågelbord.
  Mata med jordnötter, fetfoder (Tyvärr inte så vanligt i handeln, men det absolut bästa enligt ornitologisk förening); Hampfrö och solros duger det också, men skräpar mycket. Jag matar nästan uteslutande med jordnötter, fetfoder och talgbollar….köp nya talgbollar och släng de som blev över från förra året…de är packade med mögeltoxiner nu.
  Fetfoder är manglad havre som man pressat med ister. Sen mixas det med lite russin, jordnötter och solros. Blandningarna kan se lite olika ut. Tyvärr så förekommer de sällan i handeln här då konsumenterna har vants vid att bara köpa solros, jordnötter och hampfrö. Men får man tag på det så är det klart att rekommendera.
  -Om man inte hittar det och vill ge sina småfåglar lite extra så funkar musli alldeles perfekt.

 • Rupestris i Halmstad / nov 12 2004

  Är fåglarnas utfodringsplatser också smittohärdar?
  Vi var ute i går för att köpa ett ny fågelmatbord. Efter ett antal butiksbesök kom vi hem utan att ha köpt något.
  De flesta var en kombination av matplats och skithus.
  I naturen är inte maten koncentrerad på samma sätt som på ett matbord. Fåglarna hoppar omkring och äter och släpper över stora ytor. Risken är därför liten att mat och spillning hamnar tillsammans.
  Vi kan inte lära fåglarna att äta och skita på olika ställe, men vi kan hindra dem från att göra det. Vi har därför reparerat vårt gamla bord, där de endast kan ta något enstaka solrosfrö när de sitter med stjärten utanför.
  Under bordet har vi också lagt ett finmaskigt nät, tappade frö hamnar på nätet men spillningen faller igenom. Talgbollarna flyttar vi också runt på olika ställe för att det inte skall samlas spillningshöga under dem. Rödhaken plockar ofta spill under talgbollarna.

 • Ingrid z 5 / nov 12 2004

  Käk till småfåglarna…
  …serveras hos en av grannarna i en stor nätbur med tillräckligt stora hål för talgoxar m. fl. att komma in igenom. Inne i den stora buren sitter vanliga fröautomater, talgbollar och ett litet bord med brödbitar. Buren har tak och är nog en kubikmeter.

 • Annika i Huddinge / nov 12 2004

  De stora fåglarna har gett upp här också sedan jag numera sätter fast talgbollarna och fågelmataren i resårband. Landar de på bollen blir det ”omvänt bungyjump” eftersom de tynger ner alltihop. Underhållningsvärdet är riktigt stort det också! De tar ingen skada av det hela utan blir mest förvånade.