Faktabank

Fallopia japonica

Parkslide

Läge: Sol
Höjd: 2,5 m
Förökning: Utlöpare
Livslängd: Flerårig

Bekämpning: Svårbekämpad (se kommentarer)

Bild: Jessica-NödingeUppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Har tagit rotskott massor med gånger av denna växt men får den inte ens att överleva :/ en liten rackare kom upp förra året, blev inte högre än 40-50 cm och tanig. I år är det stendött, så den är då inte speciellt invasiv här hos mig trots att jag vill ha den.

  • Jag har (gruvelig!); erfarenhet av Parkslide från mina år i England (där är det ju förbjudet att ens flytta på jord som kan innehålla rötterna!); och det enda som hjälpt har varit Roundup. Så fort de små gröna skotten börjar sticka upp ska de sprutas. Sen kan man få upprepa det hela igen några gånger. Inte roligt, men ingen jag känner därborta har lyckats på något annat sätt – inte ens grannarna som täckte halva trädgården med svart, tjock gummimatta!
    OM du gräver upp plantan så kom ihåg, att varje liten ynka rotbit snabbt ger upphov till nya plantor, så släng dom inte på komposten, eller nån annanstans heller. De måste brännas.
    Lycka till!

  • Hur blir jag av med parkslide?

    Roundup är nog enda vägen. Gräva bort en etablerad parkslide är nog näst intill omöjligt.

  • Att kalla parkslide väldigt invasiv är årets understatement! Det är den enda växt som fått mig att gripa efter Roundupflaskan, och det säger inte lite! Jag har kämpat i 12 år med min som mestadels växer utanför tomtgränsen. Jag har kommit så långt att jag kan hålla den nere, men inte fått bort den helt. Ägaren till markbiten utanför staketet och jag är rörande eniga om att jag kan använda alla metoder som står till buds för att bekämpa den.