Faktabank

Flytta rosor

Bild: Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Vill berätta om min Flammentaz. Den är säkert 60-70 år. Gammelfarmor hade den före oss och hon flyttade den ett par gånger. Sedan köpte vi gården, där den stod efter farstuväggen så täckte den hela väggen men vi var tvugna att riva farstun och rosen skulle bort. Äsch tänkte jag bättre att flytta den och hoppas på gudskelov än att slänga den. Vilka rötter den hade, tog yxan och bara högg av. Flyttade den till snöbollsbusken så att den kunde klättra i den. Var precis ute och kollade upp den och den är full med knopp och ”peppar peppar” inga löss. Flytten av rosen gjorde jag för 15 år sedan. Denna ros är mitt minne av gammelfarmor.

 • Kajsa i Västerås / jul 28 2006

  Flyttade en kanadaros i sommar i värsta värmen, vattnade mycket, skuggade med fiberväv, men det gick inte, fick klippa ner den helt. Nu har den repat sig, fått en massa skott.

 • Noranettan / jan 29 2005

  Drastisk flytt av ros
  En av mina döttrar ville få bort en stor New Dawn för några år sedan så vi for dit och började gräva. Huset var från 70-talet så det var inte såå gammalt. När vi kom ner på ~1,5m i den kompakta leran, så hade vi fortfarande inte träffat på roten med rottrådar!!! Där gav vi upp och högg plantan i fyra transportvänliga delar. Alla fyra har etablerat sig mycket bra där dom nu sitter. :-);

 • Anna NV Uppsala / jan 29 2005

  När kan man flytta rosor??
  Vår och höst går bra. Vissa av oss rosgalningar flyttat rosorna även under sommaren, men det är mer riskabelt.
  De vanliga råden är: Gör nya platsen klar först. Gräv djuuupt och försök få med så mycket rötter som möjligt. Passa med vatten sen.
  Det kan vara praktiskt att skära ner buskarna rejält i samband med flytten. Då blir det också mindre bladmassa för de tilltufsade rötterna att försörja.

 • Anna NV Uppsala / jan 29 2005

  Tålig ros
  Vi grävde om avloppet en varm försommar…
  och stackars Aïcha grävdes upp och lades åt sidan, i solen. Det var under en period när mitt trädgårdsintresse låg nere ett par år. Jag betraktade Aïcha som förlorad och tänkte att jag skaffar väl en ny nån gång. Men denna fantastiska ros vägrade ge upp, hon vinklade bara om grenarna lite, det blev ju ny vinkel mot solen, och fortsatte växa! Efter ett par veckor fattade jag att här har vi en överlevare, och fixade en ny växtplats åt henne. Hon hör nu till mina finaste rosor!

 • Hedwig / jan 29 2005

  Om tillfällig flytt av rosor
  Min erfarenhet är att duktiga grävare brukar kunna gräva bort hela plantorna och lägga dem åt sidan medan arbetet pågår och sedan sätta tillbaka dem utan att det ens har märkts att de har flyttats. Plantorna är väl inte så stora heller ännu, så jag tror att de tål att stå i hinkar i skuggan ett tag medan arbetet pågår. Om det bara tar ett par dagar skulle jag vänta tills det är dags och försöka gräva upp dem med så mycket jord som möjligt och bara lägga dem i skuggan, ösa mer jord på, vattna lagom och lägga en presenning över jorden, och sedan sätta tillbaka dem utan att de hunnit märka så mycket.

 • Flytta gammal rosbuske
  Om buskarna är stora och gamla skulle jag vänta med att flytta dem till i höst men gräva djupt ca 50 cm runt rosen i vår för att skära av gamla rötter. Under sommaren bildas då nya rötter innanför den grävda cirkeln och när busken flyttas i höst har den nya friska rötter som växer vidare nästa vår. Alternativet är att få upp hela busken med hjälp av en grävmaskinsskopa tidigt i vår, klippa ner alla grenar till ca 30 cm och flytta till ett nytt ställe helst innan busken börjar vegetera.
  Vattna i så fall rejält under hela sommaren.

 • Jag flyttade en ros med långa rankor för kanske någon månad sen(maj?);. Jag stod där med sekatören och tvekade, men klippte bara lite. Tänkte också att om den blir ledsen så klipper jag med. Men den verkar ha klarat flytten riktigt bra, det blev bara lite puts, ingen dramatisk klippning. Det svala och fuktiga vädret har säkert gjort sitt till.

 • Vi flyttade en hög ros för några veckor sedan (maj?);, den stod sedan stilla i bladtillväxt och sådant, men har nu fått fart igen. Vi flyttade alltså utan att klippa alls.

 • HJÄLP! flyttning av rosor som stått på samma plats länge..

  Själva flytten är lämplig att göra höst eller vår. Det går att flytta rosor under sommaren också, men det innebär en större påfrestning för dem. Gör iordning den nya rosplatsen innan… det kan med fördel göras redan nu. Stoora rosgropar med jord som är bra för rosor.
  Innan flytten är det lika bra att klippa ner rosorna. Det är nog inte alltid helt nödvändigt, men fördelarna är att rosorna blir lättare att hantera, och att rötterna får mindre grenar att försörja med vatten efter flytten.
  Sen kommer kraftprovet när rosorna ska grävas upp. De har djupa rötter, man kan få gräva djupa diken runt buskarna innan man kommer åt att få ner spaden så djupt att roten lossnar. Försök att få med så mycket av rötterna som möjligt. (I nödfall får man offra en bit av roten, det kan gå bra ändå.);
  Sen ska busken ner i den nya gropen, som ska vara så stor att rötterna får bra med plats. Busken ska hamna på samma djup som tidigare. Skotta tillbaka en del av jorden, vattna en kanna, mer jord, en kanna vatten till, fyll på med återstående jord. Vattningen har också funktionen att jorden kommer att läggas tätt intill rötterna.
  Skugga gärna plantan om det är soligt, torrt och blåsigt väder.