Faktabank

Galanthus elwesii

Turkisk snödroppe

Vetenskapligt namn: Galanthus elwesii
Zon: 3
Färg: Vit
Färg: vit-grön
Höjd: 5-35 cm
Härdighet till zon: min 3
Läge: skugga till sol
Jord: humusrik lättlera, väldränerat
Förökning: delning, frösådd
Uppdaterad: 2003-02-01 15:45:42

Bild tagen av Johan Pettersson, zon 3

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Kommentar till Sylvia Svenssons G. elwesii.
    Det förefaller vara en samling av Galanthus elwesii som du har. Är det krukodlade köpta? Jag har sjäv sett att det finns en stor variation hos dessa men dessvärre verkar det som att de tappar sina intressanta egenskaper när de kommer ut på friland.
    1,2,5,6,8 och 9 tycker jag ser tämligen normala ut. Sp och sp 3 kan vara var. monostictus men den är inte stabil i alla former så även dessa behöver lite tid för att bevisa att de är stabila. 4 visar en intressant egenskap med grönt även på de yttre kalkbladen och 7-an med sin gula strut är också av stort intresse. Även jag har haft G. elwesi som blommat med gula märken något år men alla har numera återgått till det normala. Plantera ut dina snödroppar och märk dem väl. Behåller 4 och 7 sina karaktärer efter flera år har du hittat ett par sorter som är värda att namnsätta och få ut på marknaden.

  • Lättodlad och långlivad. Trivs i de flesta lägen som inte är för torra på våren. Lämplig till underplantering i lundar och glesa buskage. Mycket variabel art. Vissa former har underbar doft.