Faktabank

Gödsling

Bild tagen av Eva i Torpabacken

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Gulaktiga rosblad
  Jag hade rosor som såg ut så där, för något år sedan. Då köpte jag en låda bananer, ganska bruna, satte ungdomarna till att äta allt vad de orkade, och la sedan skalen + de bananer som de inte orkade äta upp runt de rosor jag hade som hade fått gulaktiga blad. Det blev ca 2-3 skal eller hela bananer till varje gulaktig ros. Jag grävde inte ens ner dem. Efter ca 3 veckor syntes stor förändring till det bättre och numera lägger vi alla bananskal vid någon ros.

 • Jag gav lite Algomin, lite/lite brunen kogödsel under våren (maj/juni); till de som planterades förra hösten och enbart plantering i förbättrad jord (rosjord + befintlig sandjord); till de som planterade under våren. Det blir PK i början av augusti också hos mig.

 • Gödsling av rabattrosor efter midsommaren??
  Jag har nog tänkt mig att gödsla i början av augusti med PK så att de mognar av till vintern.
  Jag har dessutom kört med Algomin + kompost + grästäckning hela juni ut. Juli har jag inte gödslat alls, men komposten och grästäckningen tillför näringsämmnen kontinuerligt även då.
  Till vintern skall jag försöka få tag på brunnen gödsel och lägga på ett spade per ros. Sen kör jag om med Algomin+gräs+kompost till våren.

 • Gödsla rosor i juli?

  Om man ger kväverik gödsel såhär års så uppmuntrar man rosornas tendens att bara fortsätta att växa långt in på hösten och vintern, det ger sämre avhärdning inför vintern och kan leda till att de fryser ner mer än vad de annars skulle ha gjort. En avvägningsfråga alltså. Man brukar inte rekommendera kvävehaltiga gödselmedel såhär års eller senare. Jag använder iofs brunnen hästgödsel (med spån); i mängder när jag planterar nya rosor, som jordförbättring till min lerjord, vid alla tider på året, och det funkar oftast mycket bra. Enstaka fall av att rosorna inte vill sig har jag ju, vet inte om det kan ha att göra med min gödselblandning.

  Allmänt så brukar man rekommendera att inte gödsla nyplanterade rosor så intensivt, de har ju fullt upp med att etablera sig och rota sig ordentligt. Därför skulle inte jag gödsla mer på de nya rosorna i år.

  På sensommaren använder många en extra giva av kvävefattiga gödselmedel. Träaska är rik på kalium och kan bidra till bra invintring, kan ges på sensommaren.

 • jag gör så här
  Jag brukar ge dem lite stallgödsel eller kogödsel, beror lite på vad jag har, och kompost i mitten av april när de börjar växa. Sen får dom lite benmjöl, om jag kommer ihåg det, i slutet av maj. Om det är rosor som remonterar, blommar en gång till, får de lite mer benmjöl och kompost när de blommat första gången färdigt. Heidelberg t.ex., som blommar hela tiden fram till lillejulafton får lite benmjöl nu i mitten på juli. Enligt böckerna skall man inte gödsla rosor senare än i mitten av juli. För då slutar inte rosen att växa inför hösten och då klarar den tydligen vintern sämre. Fast jag har gödslat ibland senare, vet jag för jag har glömt bort det och det har gått bra i alla fall.