Faktabank

Gräsmatta, mossa

Bild: Annika i norra Uppland

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • FRÅN FORUMET

  KENNETH K I GÖTEBORG / MAR 04 2004

  Gräsmatta utan mossa
  får man om gräset ges goda förutsättningar att utvecklas, med regelbunden gödning i första hand och att pH hålls på en hyfsad nivå med kalk då och då. Enbart kalk har ingen effekt på mossa. Kalka kan du i princip göra när som helst utom i nära anslutning till gödning. Mossa blir man av med genom att fysiskt avlägsna det, exempelvis genom att kratta. Bra motion för övrigt!

  LENA I TORSLANDA / MAR 04 2004

  Gräsmatta med mossa…
  Kalkning kan du skippa, det finns mossa som gillar kalk.
  Gödning är jätteviktigt. Om gräset får goda betingelser så kan det lättare slåss mot mossan. Regelbunden klippning i lagom höjd (ej under 5 cm). Om du vill kan du toppdress med grov sand för att underlätta yttorkningen.
  Mossa sprids mycket lätt, det räcker med en liten mossbit på fel ställe, därför kan det vara vanskligt med mossrivare. Om du inte lyckas kratta upp allt (det gör man aldrig) så har du snart lika mycket mossa igen.
  Är det fråga om skuggiga partier så trivs bara mossa och inte gräs så antingen får du stå ut eller också plantera växter i stället.

  KARIN I SKOGÅS / MAR 04 2004

  Mossa, gräsmatta
  Enligt min erfarenhet fungerar inte mossväck alls. Mossan dör bort tillfälligt sedan kommer den tillbaka. Mossmedel innehåller också ofta järnsulfat som även tar död på gräset. Ett tips jag fick av en trädgårdsexpert är att se till mattan får tillräckligt med humus och näring. Då växter gräset bra och tränger undan mossan. T.ex.nu när löven fallit kan du köra några gånger med gräsklippare. Då finfördelas de och maskar kan dra ner dem. Jag har lyckats få bort all mossa från framsidan av huset på detta sätt och mattan ser nu äntligen välvårdad ut.
  P.S. Var försiktig med att kratta gräsmattan. Mossan sprids genom de små tussarna som lossnar vid krattning.

  ÅSA S / MAR 04 2004
  Visst fungerar mossväck… om man använder det rätt och inte brukar det ta död på gräset.
  Gör såhär på våren:
  Strö ut medlet och dosera som det står på förpackningen. Vänta sedan i 7-10 dagar, så lång tid tar det för medlet att ta död på mossan. Kratta bort mossan, toppdressa och gödsla gräsmattan.

 • FRÅN FORUMET / FEB 07 2004

  Mossrivare
  Problemet med mossrivare är att de sprider mossan. Du planterar nya moss-stickligar i hela gräsmattan till slut. Mossan växer dessutom under 4 grader, medan gräset inte börjar växa förrän det är 4 grader varmt. Däremot tål inte mossan det slitage som gräs klarar, använd gräsmattan mer. Hoppa över mossrivaren. /Åsa B

  Vertikalskärare
  är ett bättre allternativ (än mossrivare). Tar bort lika mycket mossa utan att för den skull vara så tuff mot gräset. Dessutom luftar den jorden också. /Ronny, Midsommarkransen