Faktabank

Gräsmattan

Bilder: Ingrid i Skellefteå

Kerstin i Uppsala (teveronika)Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Svamp i gräsmatta
  I boken ”Växtskydd i trädgården” av Maj-Lis Pettersson, ges följande råd: ”Med en grep gör man tätt med hål i gräset där svamparna växer och minst 30 c m utanför ringen. Sedan tillför man jordbrukskalk och kvävegödselmedel och vattnar mycket rikligt. Behandlingen upprepas några gånger under juli, augusti. Enbart riklig vattning av den sönderstuckna ytan, varje dag under en månads tid, kan ge goda resultat.”
  Kan vara värt att prova. Låter man häxringarna vara, kan gräsmattan se ganska erbarmerlig ut efter något år.

  Kenneth på Söder / maj 30 2005

 • Gräsmatta på rulle
  Det är jättelätt och kul men, maskrosor och tistlar och, för all del, lökarna kommer upp genom den utrullade mattan.
  Och om inte gräset vill växa under träd och buskar nu, som är det ingen ide att rulla ut gräs där för det kommer också att dö.
  Viktigast är underarbetet, dvs att hårda ytor luckars upp så det nya gräset får fäste, OCH att vattna i veckor efter utrullningen.

  Kenneth på Söder / maj 25 2004

 • Vår gräsmatta har mycket mossa pga blåleran under. För två år sen toppdressade vi gräset med ett 5-6 cm lager av sand efter midsommar då gräset växte bra. Det såg ut som Gobiöknen i några dagar iaf mer parkeringsplats än gräsmatta, men resultatet blev bra. När sanden kommit ner och gräset växt upp kunde vi räfsa bort stooora mängder död mossa.
  Sanden gör att det blir bättre dränering och luftigare, detta gillar inte mossan. Vi fick tipset av en bekant som har samma problem som vi. Han upprepar denna procedur ungefär vart 5:e år.
  Tidigare på säsongen hade vi gödslat gräsmattan för att få litet fart på tillväxten, tror det var Algomin vi använde.
  Skulle tro att ……”sandningen……” blir ännu mer effektiv om man vertikalskär gräsmatta före.

  Ingrid z 5 / apr 05 2004

 • Bekämpa mossa i gräsmatta.
  Stroller mossa från Bayer….inte ekologiskt så det skriker men fungerar klockrent. Bättra med topdress och gräsfrön efter att räfsat bort mossan några veckor senare.

  Svante i Säve / apr 01 2004

 • Fråga: Dör mossan vid jordfräsning?

  Har villaträdgård på kompakt leråker med mossa mossa mossa.
  Jag tänker köra jordfräs efter att ha lagt ut en blandning av bark,torv,sand, ev kalk över hela dagens mossamatta. Sedan så nytt.
  Dör mossan när den fräses ned eller måste den först avlägsnas på de olika sätt som finns?
  Överlever den denna behandling?

  Svar från Kenneth på Söder mar 30 2004

  Nej, den dör inte och ja, den överlever. Möjligen kan du bli av med en del om gräset trivs så det kväver en del av mossan, men borta blir den nog inte.

 • Gödsla inte nylagd gräsmatta på rulle.
  Vi la ut våran till midsommar och klippte med handgräsklippare, mototgräsklippare suger så mattan kan lossna (!); sa gubbarna.
  Ingen gödning förrän till hösten hos oss; fram till dess var det bara gräsklipp och vatten som gällde. Men det var en kanonsommar.
  Till hösten (september för Sthlm/U-a); kan man ta höstgödsel; ser ut som vita blåkorn. Barn och hund och skor tar med sig gödslet in så en mild höst med regn är att föredra vid utläggning.
  Vill du absolut ha på något så ta lite blåkorn denna första vår och håll dig sedan till gräsklippet att självgödsla med (sånt får du sen i mängder, bara mattan kommer igång.

  Marie W i Uppsala / mar 22 2004

 • Nu är jag helt rudis på trädgård och gräsmattor. Men sambons far har haft gräsmattor som yrke så sambon har fått sträng uppfostran i hur gräsmattor skall skötas. Och det verkar ha lyckats, vår trädgård ser bra skruttig ut(hoppas på bättring); men gräsmattan får beröm av alla.

  Vad han säger är en bra allsidig gräsblandning, regelbunden gödsling och klippning ofta. Nu klipper han gräsmattan 2-3 gånger i veckan. Mycket viktigt är att inte klippa ut samma håll varje gång…. dvs vinkla klippningen ibland (typ var tredje gång);. Och bland det viktigaste av allt är att aldrig klippa gräset för kort, detta är tydligen ett av de vanligaste felen. Då klarar sig inte en av de viktigaste grässorterna. Nu kommer jag faktiskt inte ihåg vad grässorten heter, men den är torktålig och vad jag har förtsått så står den för mycket av den gröna färgen.
  Nu när jag har fått detta föreläst för mig så visst ser jag att de grannar som klipper sina gräsmattor jättekort inte har lika grön matta som vi.
  Gubben min är lite fanatisk i sin gräsklippning och gödsling, men så länge det inte drabbar mig så får han hållas. Lite bra är det dock eftersom jag har blivit portförbjuden med klipparen på mattan, jag klipper inte i raka linjer….

  pewa (göteborg); / feb 07 2004

 • Klippa gräsmattan inför vintern?

  Min gräsklippare har gått på semester och kommer inte tillbaks förrän till våren, jag har läst att det inte är bra att snagga gräsmattan inför vintern, den skall vara ca.4cm hög. Här i grannskapet springer de som skottspolar efter sina gräsklippare, jag bryr mig inte jag har klippt färdig för säsongen. Ni förstår nu att jag inte tycker om och klippa gräs.
  Hälsn.Renate

  ral / feb 07 2004