Faktabank

Grönsaksland

Bild: Birgitta i Mora

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • FRÅGOR PÅ FORUMET aug 29 2004

  Fråga 1 från fållökna.

  Anlägga trädgårdsland.
  Ska förbereda jorden inför vårens sådd av grönsaker och jordgubbar.
  Jorden är tung och lerig, antar att jag måste blanda upp med matjord och sand ev. torv och gödsel förstås
  Frågan är hur mycket som behövs till ett land på ca10 kvm.
  För tillfället är det gräsmatta som jag gräver bort?
  Måste jag använda jordfräs?

  Svar från Anna NV Uppsala

  Jag fattar det som att det handlar om ett helt nytt land där det nu finns gräsmatta? Grässvålen bör skalas av, annars blir gräsrötterna ett elände. (Man kan iofs prova om grästorvorna fryser sönder och torkar under vintern så pass att gräset dör, i så fall blir det ett bra tillskott av mer mullhaltig jord.);

  Sen skulle jag bara gräva igenom jorden så djupt som du och spaden förmår. Om man sen lämnar det så över vintern så fryser de övre jordkokorna sönder och blir riktigt finsmulig, ett bra utgångsläge!

  Sen skulle jag till våren lägga på massor, minst 1 dm lager, gärna mer, av jorförbättringsmedel. Kompost, brunnen dynga, barkmull. jag använder även grov sand i mängder till min styva lera. Det finns en risk att sanden fungerar som armering i leran så det blir ännu hårdare… men har man tillräckligt mycket av sanden (grov!!!); och det organiska så märker man inte av den effekten.

  Sen gräver man ner rubbet! Och rensar bort rotogräs! Och blandar om.
  Här kan en jordfräs komma väl till pass, för att smula sönder resterande lerkokor. Men det är inte alldeles nödvändigt. Där jag gör nya perennrabatter använder jag aldrig fräs, lerkokorna är lite kantiga första sommaren men sen fryser de sönder.

  Egentligen brukar man säga att det är bra att gräva ner dynga etc redan på hösten. Men jag tror att för nya land på lerjord så kan det vara en poäng att ha den uppgrävda leran så bar som möjligt, för att sönderfrysningen ska fungera maximalt.

  Svar från Stallis.

  Om du har väldigt styv lerjord så rekommenderar jag att du bygger sängar och på så sätt höjer upp den del du odlar i.

  Jag tröttnade så småningom på mitt trädgårdsland som jag aldrig kunde gå i när det regnat (klibbig lerjord); och där det var ett elände att rensa ogräs. Jag byggde sängar och gångarna emellan dessa täckte jag med markduk och grus. Varje höst gräver jag ner grönmassa och annat i odlingsbäddarna. Jorden i bäddarna blir bara bättre och bättre tycker jag.

  Den största fördelen är nog att jag aldrig behöver trampa i odlingsytorna. Jag packar därför inte till jorden.

  Fråga 2 från fållökna.
  Fungerar det att så första året om man gräver ner dynga först på våren?
  Jag trodde att jorden måste prepareras redan på hösten, men det har kanske ingen betydelse?

  Svar: Ja om dyngan är skapligt brunnen. Vi brukar gödsla våra grönsaksland på våren, mest för att det inte är så stimulerande att göra det på hösten.

  Svar från Anna NV Uppsala.
  Om man inte har något annat än färsk dynga… tja om man blandar ordentligt med jorden, gäver om noga, kanske väntar ett par veckor, så bör det gå att så i detta också även om det inte är idealiskt. Det är inte så kul om dyngan är färsk, kletig och kladdig… men blandar man med jord och kanske tom gräver om någon extra gång så tror jag det blir lite av snabbkompostering i jorden.

 • Upphöjda bäddar.
  Det magiska måttet = breden på köksland enligt som man gjorde förr när man anlade upphöjda bäddar är 1-1,5 meter. Personligen har jag 1,25 på mina för då når jag. Har testat med 1 meter och då jädrar anacka är det spring med vattning och vattning ofta ofta. Di gamle di kunde ,-);
  Gör inte de upphöjda bäddarna för långa bara. Helst inte över 3 meter då man gärna ju vill kunna komma runt på ett rba sätt.

  Höjden vi har är min 30 och upp till 50 cm. Kika i mit album på 2003 års projekt, den nya köksträdgården.
  Och INGE tidningspapir – tro mig det ångrar Du bara. Rotogräset tar sig igenom. Och – nått jag lärde mig senare år – anlägg bra gångar runt – gärna med markväv de med för om rotogräset får växa intill bäddarna så kan de kila in mellan bädden och makrväven om Du förstår vad jag menar. Numera är det markväv i alla bäddar ( gräva om tre megastora var HEMSKT tänk å tömma dem!!); och markväv och grus runt.

  Ingrid på Västkusten / feb 12 2004