Faktabank

Häckar, beskärning

Bild: Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Beskära gammal granhäck?
  Fråga från Roosen:
  Vi har en gammal granhäck som har vuxit sig alldeles för stor. Granarna är ca 8 meter höga och grenarna har blivit väldigt långa. Vi vill ta lite av topparna men framförallt korta in de alldeles för långa grenarna. MEN går det utan att det blir jättefult?

  Svar från Abies:
  Det går nog att kapa granarna men resultatet är tveksamt. Formen blir inte densamma som hos en regelbundet årligen skött granhäck. Exempel: en Picea omorika som torkade ut i toppen i samband med torkan 2006. Idag har den en ny topp med kortare grenar och få förbipasserande ser skillnaden. Men det är frågan om ett enskilt träd och ingen formklippt häck.

  Svar från Minka:
  En granne här sågade för 3 år sedan ned en granhäck som var nog 6 meter högt. Han sågade ned den till 3 meter o tog ändarna på de bredaste grenarna. Häcken gick runt hela tomten o det var kolossalt många träd. Jag kommer inte ihåg tiden på året han gjorde det men det verkar vara fel tid för 2/3 del av alla träd dog.

  Svar från Granris:
  Jag har själv en ca 90 m granhäck runt huset som är planterad ca 1932. Den är fortfarande tät ända ned och ca 2 m hög. Vi har alltid skött den minutiöst först min far och sedan jag själv. Den klipps vid den här tiden varje år och man får inte klippa mer än skotten. Klipper man längre in är det kört. Därtill får den inte klippas när det är frost, utan soliga vinterdagar med plusgrader är perfekt.
  En granhäck som man kapar ned gör ju att ”innanmätet” alltså riset blottläggs. Den kommer aldrig att växa ihop igen. Och klipper man in långa grenar blir det inga nya. Därför är det viktigt att klippa den varje år annars drar den iväg. En lövhäck läker ju och även en cypresshäck som beskärs upptill läker ofta ihop hjälpligt. Men kommer man in i riset på en granhäck kan det också sprida sig. Så jag föreslår: motorsågen jäms med backen och plantera en ny häck!

  Replik från Roosen:
  Idag pratade jag med en bonde och en skogsarbetare. De sa att det går att korta in grenarna en bra bit, bara det finns grönt kvar. Dock med viss försiktighet ifall den torkar ut för mycket (det jag läst om att endast årsskotten går att ta stämmer inte, enligt dem). Nya sidoskott ska så småningom växa ut på grenarna. Och topparna ska också gå att ta en bra bit då nya skott ska komma.
  En vinterdag är också lämplig att beskära sa de.

  Svar från Karinc:
  Jag flyttade hit år 2000, och då hade häcken inte klippts alls på flera år. Min bror (som är skogsmästare) hjälpte mig att kapa alla iväg-rända toppar. Dem sålde jag sen på Vaksala torg som julgranar:)
  Han förklarade att man inte ska klippa för långt in för gran bryter INTE nytt på gammal ved.
  Därför har jag fått jobba en hel del för att få den ok. Första 5-6 (?kanske mer, minns inte) åren klippte jag hela häcken med sekatör…

  Svar från Anna NV Uppsala:
  Det stämmer bra att avkapade grangrenar fortsätter växa i sidled bara det finns grönt på dem. Jag brukar bryta grangrenar för att ha till vårvintertäckning av rosor. Där jag brutit av grenen växer det ganska snart ut nya långa sidogrenar, så att grenen ser grön och fin ut, om än med konstig form.

 • Fråga på forumet från Annel jan 05 2009

  Vi satte häckplantor av häggmispel i höstas. I böcker läser man att man ska beskära höstplanterade häckplantor på våren. Ska man ta bort så mycket att det bara blir ca 2 decimeter kvar ovan jord? Det känns ju lite hårt, men om det innebär bättre förgrening så får man väl förhärda sig. Någon som har goda erfarenheter av detta.

  Svar:
  Det finns två skolor. Antingen klipper du nu i vår eller så väntar du ett helt år till följande vår så att plantorna får tid att etablera sig.

  Om du har planterat små barrotade plantor så är min erfarenhet att de har ett stort rotsystem i förhållande till plantans storlek. Således vinner du inget på att vänta ett år. Men min erfarenhet vad gäller krukodlade plantor är att de ofta har så mycket rotsnurr eller kompakt rotklump att de tar en eller två säsonger på sig innan rötterna söker sig ut i omgivande mark och de börjar växa på allvar. Så med krukat skulle jag vänta ett år om inte rotsystemet var i perfekt ej överetablerat skick vid planteringen (ovanligt!).

  Och ja, klipp dem så där rejält som du beskriver. Efter en eller två månader har de vuxit till samma storlek igen.
  Claes Sörmland

  Bild: Anna NV Uppsala

 • GRANHÄCK

  Beskära HÖG granhäck
  Håller på med toppning och beskärning av min granrad runt tomten. Tungt och besvärligt, stående 4 meter upp i skopan på en lastare, med stångsekatör och grensax. Grannbonden gillar inte mina granar alls och vill se dom fällda. De skuggar åkern. Men de står på vår mark så kompromissen blev att jag stoppar dem på höjden.
  Anette på Boäng / sep 11 2005

  Klippa granhäck, när?
  Vi klipper den 1 gång/år. Det brukar bli första veckan i augusti, när årsskotten fått stabilitet och blivit mörkgröna.
  Noranettan / aug 21 2005

  Granhäck ska toppas först vid önskad höjd för det är inte säkert att det kommer en ny topp (även om det ofta gör det);. En klippning per år räcker, efter årsskottens framväxt framåt midsommar.
  Två per meter borde funka bra. En granhäck varar inte för evigt, efter ca 30 år börjar de nedre grenarna dö av och nya plantor sätts har jag hört. Men jag är lite osäker på hur livslängden, den borde kunna stå längre tycker man.
  Lupo Montegrigio / dec 19 2005

  Bilder: Anette på Boäng

 • SYRENHÄCK

  För att få syrenhäcken tät är det vanligt att man klipper ner den på vårvintern, flera år efter planteringen. Och ordentligt dessutom, lämna bara några dm första våren. Trist, för man längtar ju efter blommorna. Har du inte klippt hittills i år skulle jag tro (utan att veta); att det är bättre att klippa lite senare. Eller så struntar du i det i år, och tycker du häcken verkar bli för gles, klipp några av grenarna riktigt lågt nästa vårvinter.
  Kerstin i Uppsala / jun 04 2005

  Beskära Syrenhäck
  Om man tar en del i taget och har långa stammar med blad kvar blir de nya skotten långsträckta med blad bara överst eftersom de söker sig till ljuset. Visserligen är en syrenhäck nedsågad till ”fotknölarna” jättetråkig första och kanske andra året men jag tror att det ger bäst resultat i längden.
  Irene i Enskede / jan 09 2006

  Beskära Syrenhäck
  Ett vanligt råd brukar vara att man kapar några av stammarna ganska lågt, då föryngrar de sig medan de kvarlämnade står för blomningen. En fördelning på kapandet över ca 3 år brukar anses fungera bra.
  Anna NV Uppsala / jan 09 2006

 • AVENBOKSHÄCK

  Fläta samman avenbokshäcken.
  Tänk också på att man kan fläta samman grenarna till en tät matta. Vår häck är inte mer än en halv meter bred, fast att vi sällan använder saxen.
  Även Amerikansk hagtorn. Vi böjer ner och flätar ihop unga grenar till ett ogenomträngligt hinder. Vi böjer också in de grenar som strävar utåt. Vår häck är 3 m hög och endast 0,5 m bred. Böjer man ner en gren brukar den skjuta mest på den högsta punkten.
  Rupestris i Halmstad / okt 22 2004

  När skall man beskära Avenbok?
  Jag beskär min avenbokshäck vid flera tidpunkter på säsongen, vet inte vad som är rätt eller fel. Vill du ha den smal så ska du beskära sidogrenarna riktigt hårt , 3-4 bladpar. Sedan när det blir sidogrenar på sidogrenarna så skall du vara lika hård mot dem. Avenboken blir verkligen som en grön vägg när man klipper den ordentligt.
  Annika i Mölndal / jul 25 2005

  Bild:Rupestris i Halmstad

 • LIGUSTERHÄCK

  Att beskära en nyplanterad liguster i september är inget jag kan rekomendera. Bättre är att låta den stå så buskarna kan ägna sig åt att få lite jordkontakt innan vintern.
  Beskära kan man göra till våren.

  Gödsla är sällan fel, blanda det väl med den jord som hammnar i botten. Naturgödsel, häst/ko, är bäst. Sprid ut plantas rötter så gott det går, på med lite jord, vattna lite, på med lite jord, vattna lite…… tills gropen är fylld.
  Tidigt i vår klipper du av 2/3 av plantan. Liguster är sådan att ju mer regelbundet man klipper desto tätare blir den. Just första beskärningen är extremt viktig om man vill ha ett bra resultat.
  Ronny / sep 12 2004

 • HAGTORNSHÄCK

  Klippa hagtornshäck?
  Har den blivit klippt förut? Den bör behöva grena sig nerifrån för att bli riktigt tät så om ingen har gjort det förut så är det dags nu. Maxhöjd ca 15-20 cm för att få den tät nerifrån. Om den har grenat sig tillräckligt i botten kan man ta en ny ”våning” 15-20 cm ovanför detta. Exakt tidpunkt för klippningen bör någon annan svara på…
  Hastigheten i tillväxten beror helt på plantornas storlek före klippningen och på jordmån, vattning och gödning. Ju mer man pysslar om dem, desto fortare växer de.
  Peter S / apr 02 2004

  Klippa hagtorn går bra att göra lite när som, de flesta klipper dock i början av juni och sedan en gång till i augusti/septembers måndasskifte.
  Lotta Tumba / apr 02 2004

 • THUJAHÄCK

  Vill man ha snygga häckar är det regelbunden beskärning som gäller, oavsett växtval. Att forma till tidigare, mer eller mindre, friväxande thujor kräver tålamod och en genomtänkt plan. Lyckligtvis är det så att thujor oftast skapar nya smågrenar som med tiden fyller igen uppkommna luckor. Innan ni sätter i sekatören eller sågen se efter hur mycket smågrenar som finns inne i busken.
  Thujor har som regel bara en genomgående stam men grenarna är ofta starkt uppåtväxta så man kan få känslan av att dom är flerstammiga.
  Ronny, Midsommarkransen / feb 19 2004

  Hur beskära en thujahäck?
  Jag tycker inte att du skall beskära toppen förrän den nått den höjd du vill ha. Thuja är inte som exempelvis liguster att den grenar sig om man beskär den. Effekten av att toppen beskärs tidigare är nog mest att det dröjer innan du får upp den i rätt höjd. Du vinner inte särskilt mycket i breddtillväxt.
  Jag förutsätter att du gett den ett bra underarbete, d v s bra och mullrik jord hela vägen. I så fall är det bara att ge plantorna tid. Låt den få ett par år att etablera sitt rotsystem och komma igång på allvar.
  Kenneth K i Göteborg / feb 27 2004

  Tujahäck, klippning?
  Man brukar säga att klippningstiden för thuja är april + sept. thuja brukar klara beskärning ganska bra men det blir snyggast ifall man inte går för hårt fram utan man börjar klippa toppen när den nått önskad höjd och sedan försöker man hålla den i den höjden. Sidorna brukar gå bra att klippa bara man ser till att det finns något grönt kvar på kvistarna man brukar inte få nya skott från riktigt gammal och brun ved.
  Åsa S / apr 30 2004

  Ska man hålla en Thujahäck vacker och ansad så krävs det en viss regelbundenhet i skötsel. Om den är gammal och vid så skulle jag nog tagit in den i bredd först. Kapa den till lämplig höjd.
  Thuja kan klippas året om, men bäst resultat är nog April till September för den. Om den inte varit beskuren innan kan den ju se lite knepig ut några år, men med regelbunden beskärning och skötsel så kommer den igen.
  Svante i Säve / okt 08 2005