Faktabank

Häckar

En häck av klasespirea, Spirea x billardii, som vi klippte ner med ca 1 meter i vintras.

Bild: Kati i Vadensjö

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Häckoxbär
  Mitt standardsvar på häckfråga :-); Tålig, växer snabbt, kan växa fritt eller klippas. Vackert blankt bladverk och fin höstfärg. Snyggt som fond till perenner, rosor, pioner…

  Citrona Upsaliensis / sep 18 2007

 • Avenboksråd.
  Vi köpte avenbok höjd 50-80 cm hösten 2004 (fast vårplantering är att föredra är min slutsats!); och sommaren 2007 är plantorna 70-250 cm. De växer alltså väldigt ojämnt på höjden, även om det bara är högst ett tiotal av 330 plantor som är under metern. Jag tror inte att det finns e-plantor (alltså samma klon); av avenbok.
  Plantorna blir efter ett par år fluffiga på bredden, men jag har klippt in våra kraftigt eftersom jag eftersträvar en smal häck. Andra har berättat att de flätar in grenar för att snabbare få tät häck. Jag har inte riktigt begripit hur jag ska göra så det blev klippning för vår häck i år också. Nästa år tror jag att jag kan låta plantorn växa mer åt sidorna och in i varandra.
  Avenbok JAS-klipps (juli-augusti-september); annars blöder den. Plantorn får inte toppas innan de når önskad höjd.
  Avenboksplantor behöver skyddas med nät på vintern tills de nått över ”har-restaurang-höjd” för harj—–na älskar avenbok vintertid.
  För att få raka stammar behöver plantorna bindas upp. Köp långa bambupinnar på en gång, även om det ser fånigt ut för småplantorna, för en del drar alltså iväg rätt snabbt. Fortfarande behöver våra högsta plantor stöd. De största toppade jag nu på 2 m höjd, men de är inte riktigt stadiga än. Nästa sommar räknar jag med att låta några få stå för sig själva.

  Anne Sofie / aug 18 2007

 • Fågelhäck
  Vi planterade en 50 meter lång häck av Amerikansk hagtorn. Den växer jämförelsevis fort. Häcken fungerar som vindskydd, gräns för dovhjort och rådjur, bären blir mat åt trastar. Häcken ger gott skydd åt småfåglarna under hela året.

  Rupestris i Halmstad / feb 08 2007

 • Rosenhäck
  Jag har en ”häck” på ca 35 m ut mot vägen där jag blandat massor med rosor. Det finns inte två av samma sort – helt fel enligt experterna. När jag planerade den hade jag två kriterier; stora buskar och färger i vitt, rosa och purpur. Där finns bl.a. Martin Frobisher, Chianti, Violacea, Dupontii, Ispahan, Belle Poitevine och Geshwinds Nordlandsrose.

  Hellan / dec 22 2006

 • Angående pilhäck
  Har själv en sån sen 5 år sen, den växer som bara den, vi beskär och försöker få ”pli” på den men det är otrolig vad fort den tar sig. De första pinnar vi stack ner är jätte grova nu och det blir svårt att beskära, Tänkt dig mer än en gång om du skall sätta pilhäck, har du inte tid att hålla på och pyssla om den så kan det gå väldigt fort och då växer det åt alla håll. Jag funderar stark på att ta bort min, årets skott kan vara nästan 2meter långa!!! ändå är den klippt två gånger per säsong.

  Marisol / mar 27 2006

 • Avenbok i behov av hjälp (frågan gällde yngre kompletteringsplantor som har svårt att växa ikapp);

  Klipp in sidorna på de som omger de nya små barnen så att de får bättre ljus och chans för etablering – spänn inte bort grannarnas sidoskott utan klipp dem.
  Om luckorna inte är alltför stora kommer häcken att ta över och täcka dessa men det tar ett par år. Du kan fläta in sidogrenarna horisontellt. Om du tittar på en gammal häck finner du att där finns en del ojämnt kraftiga plantor – det är ganska normalt. Häcken kommer att hämta sig. Samtidigt är det inte fel att fylla på med lite godis runt fötterna på de nya taniga plantorna och se till att du vattnar ordentligt nästa sommar eller vid torka.

  Pige / sep 06 2005

 • FRÅGA PÅ FORUMET aug. 2005.
  Lättskött vintergrön häck?

  Idegran. Långsam tillväxt, men lätt att hålla lagom stor. Städsegrön och alltid lika perfekt mörkgrön. Rätt dyr.

  Gran. Gratis om man hittar småplantor. Går att hålla rätt liten (under metern);, men bäst i lite större skala. Går bra på mager jord. Klipps bara en gång per år.
  Lupo Montegrigio

  Buxbom och liguster. Bägge kan lätt och med fördel klippas i lämplig höjd och form.
  Svante i Säve

  Men om du väljer buxbom får du vänta i 100 år innan den nått lagom höjd :-);
  Varför inte thuja som man klipper i den höjd man vill ha?
  Inte så dyrt heller.
  Ketty i Åkersberga

 • Avenbokshäck kan man fläta och trä.
  Det är inte bara avenbok, som man kan vänta några år med att klippa. De unga skotten kan man böja, binda samman, linda om varandra. Böjer man ned ett skott, så att toppen ligger lägre än mitten, kommer nytillväxten att ske på högsta punkten. Den unga häcken växer ju långsammare än förväntat, klipper man bort färdigt växtmaterial går tillväxten långsammare än utan klippning. Häckens bredd bestäms av hur hårt man virkar in nyskotten.

  Rupestris i Halmstad / apr 06 2005

 • Roshäck som har allt!
  Med rätt mix kan man få skapligt tidig försommarblomning, intensiv högsommarblomning, sensommar- och höstblomning, nypon och granna höstfärger. Allt med ett minimalt mått av skötsel…

  Tidig blomning: här har vi alla pimpineller, bara att välja dem som får rätt höjd. Rosa hugonis är tidig, men den bara dör hos mig. Bergrosen (Rosa pendulina); är både tidig, tätbuskig och får underbara nypon. Andra tidiga är Rosa primula och Rosa x cantabrigiensis.

  Maffig högsommarblomning. ja gallicor i mängder, och albor. De flesta är rätt anspråkslösa och lagom höga. Mossrosor också förstås.

  Sensommar- och höstblomning. Rugosorna, förstås! De flesta remonterar, liksom många av kanadarosorna. Återigen bara att välja önskad färg.

  nyponen sen. Ja både bland pimpineller och rugosor finns det många som ger härliga nypon. Sen finns det andra lite udda och dekorativa nypontyper, t ex Rosa pendulina och Rosa davidii.

  Vill man dessutom ha häcken så snårig och taggig att både folk och fä undviker att gå igenom den så är mitt tips rugosan Ritausma, kanadarosen (och rugosahybroden); Jens Munk, och så några äppelrosor. Är man riktigt grym klämmer man in en Venusta Pendula som får slingra sig genom alltsammans.

  Så var det höstfärger. ja många pimpineller ger underbara höstfärger, i orangeröttbrunt. Rugosor kan ge mättat höstgula höstlöv. Rosa carolina köpte jag för höstfärgens skull, men den blir bara grön hos mig, vill kanske ha det både soligt och magert för att ge höstfärg.

  Vill man ha högre höjd i häcken kan man smyga in en eller annan klängros i det hela.

  Anna NV Uppsala / mar 08 2005

 • Ang. avenboken så är det visst en bra häckväxt. Jag tycker dock att bok är snyggare inte minst för den mycket vackrare bladfärgen på höst o tidig vinter.
  Tätast som häck, å därmed bäst insyn o vindskydd bland trädsorterna är oxel.

  Ronny / okt 21 2004

 • Tänk på utsikten..eller var det insikten?
  Man ska också tänka på att det kan vara en ide att plantera buskar längre in på tomten som insynsskydd för att komplettera. Jag vet inte var jag såg det men det finns bilder som visar exempel på hur man lätt ser igenom/över nära belägna häckar/hinder men de längre ifrån skapar en bättre ridå utan att vara högre.

  Hepe / okt 21 2004

 • Om att binda upp Avenbokshäck.

  Alltså, om plantorna växer fortare tvivlar jag på, men häcken växer upp fortare. De nya skotten är väldigt veka och böjer sig gärna = växer horisontellt, och innan man hittar skott som bär uppåt, orkar bära uppåt, tar det tid.
  Jag skulle stödja dem tills de når rätt höjd. Behöver inte vara bambupinnar. Gå till något hygge eller slyområde och skaffa naturpinnar. Eller spänn en lina på rätt höjd över häcken och ”bind ner” en tråd till varje skott. Typ tomatklätterstöd.
  Kenneth på Söder / sep 27 2004

  När jag planterade min avenbokshäck så band jag upp de plantor som växte krokigt och lät de raka växa på egen hand.
  Annika i Mölndal / sep 27 2004

 • Tips på snabbväxande häck?
  Häggmispel – jag tycker att de är så vackra hela säsongen och växer fort. Men det blir ju en friväxande häck.

  Eva i Torpabacken / jun 19 2004

 • Häckväxter som ofta föreslås på forum.

  Avenbok, bok, gran, idegran, liguster, måbär, rosor (vildrosor, rugosor mm);, spirea, syrén.

 • FRÅGA PÅ FORUMET FEB 2004

  Häck mot gatan, gärna vintergrön?

  Liguster är alltid bra, lätt att forma, kan klippas riktigt stramt eller få växa lite mer fritt (om den hållts efter lite från början så att den blir stadig);. Annars tycker jag att idegran är otroligt vacker som klippt häck om man vill ha något vintergrönt……… fin året om och speciellt på vintern med lite snö på. På sommaren en tacksam fond för allt blommande.
  Annika i Mölndal / feb 29 2004

  Vår oxel grönskar sent och tappar löven tidigt så den skulle inte jag föreslå. Avenbok är min klara favorit. Den behåller ju löven hela vintern fastän i orangebrun färgskala. Har upptäckt att de kommer igång tidigt på våren om man vattnar dem. Vackrast är nog lärkhäcken men den är ju inte heller vintergrön.
  jea / feb 29 2004

  Bok är min favorit. Är väldigt glad att vi valde bok och inte avenbok när vi planterade häck. Om man jämför med grannarnas avenbokhäckar, har boken vackrare höstfärg och bladen som sitter kvar är inte lika grå.
  Skulle inte rekommendera liguster som friväxande eftersom den även som klippt har tendens att lägga sig (har en klippt sådan);och den är heller inte så vintergrön som man skulle önska.
  Cecilia i Dalby / mar 01 2004

 • Vit blommande häck, friväxande?

  Schersmin! Varannan vit ros och varannan schermin.
  Kenneth på Söder

  Eldtorn, Pyracantha, är nästan vintergrön, har vita blommor och mängder av vackra röda bär som sitter kvar hela hösten.
  Lagerhäggen är också vintergrön med små vita blommor. Båda är bäst som friväxande.
  Hannele

  Malus sargentti, vita blommor i äppelblomstid, vackra små ”äpplen i augusti sept samt underbar gul höstfärg på bladen, friväxande, verkar inte bli över två meter.
  gillar lerjord!
  Kerstin z 5-6

  Pärlbuske blommar vackert i vitt. Har visserligen inte sett den som häck nånstans men det borde gå. Fast den blir ju inte lika hög som förslagen ovan förståss.
  Ronny

  En häck av rosen Stanwell Perpetual, absolut! Blommorna är först ljust rosa, som sen övergår till vitt. Blommar i juli och remonterar. Doftar underbart också!
  Ketty

 • Vill man ha vintergrön häck bör man välja idegran, det är den enda vintergröna växt som tål hård beskärning. Det finns hybrider som inte får bär (bären är giftiga);. En thujahäck kan dock klara en hård beskärning vilket cypress inte gör, men fin blir häcken inte.

  Åsa S / feb 19 2004

 • Förslag till snabbväxande och tät häck. Måbär växer relativt snabbt,blir tät,grönskar mycket tidigt på våren, härdig långt norrut. Min favorit!

  Carina i Uppsala / feb 19 2004