Faktabank

Invasiva växter, parkslide etc

Bild tagen av Frida i Spånga

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Jag hade problem med parkslide på vår gård. Jag körde gräva, gräva, gräva metoden under tre år och när jag fått bort 90% av rötterna (dom jag kunde hitta) så tog jag små skott med roundup år 4. Detta tog död på eländet.
  Men alla rötter jag grävde upp hade jag kört upp i vår skog på en plats där vi lägger grenar och annat trädgårds avfall. Där hade rötterna fått nytt liv och växte friskt. Jag fick lite halv panik att nu får jag eländet i hela skogen. Då kom jag tänka på att när första frosten kommer så drar växter ner saven i rötterna och i september eller oktober då det var en klar kylig kväll så gick jag upp i skogen med en stor sprayflaska roundup. Jag sprayade på alla skott och parkslide buskar jag såg både en och två gånger för att vara säker på att jag inte missat någon. På natten kom det frost och all roundup drogs väl ner i rötterna. Året efter så fanns det inte ett spår av eländet.. Victory at last 🙂
  Så kolla vädret och när första frosten är på väg och spraya friskt kvällen innan. Det gör susen 🙂

  Lycka till..

 • Parkslide
  Man ska INTE spruta utan droppa i de ihåliga ”rören”. Många växter utvecklar resistens om man inte får bort eländet under en sommar.

 • Parkslide
  Jag såg ett program från England,där de tog upp detta ämne. Där har de stora problem med Slide. Expererna där sa att round up var det bästa men att det inte var någon idé att spruta under tillväxt-tiden pga att slidet växer så mycket att ämnet inte går ner i rötterna som det skall göra i vanliga fall.
  Man skall tydligen behandla på hösten när slidet skall gå i vintervila och drar ner sina ”safter” till rötterna då följer round-upet med ner.

 • Vi utrotade park- eller om det var jätteslide genom att först gräva bort så mycket som möjligt. Sedan nöp vi av vartenda litet skott som dök upp. Efter ca fem år gav den upp! Man får vara tålmodiga alltså, men det fungerar!

 • Jätteslide, Fallopia sachalinensis.—— Nära släkt med parkslide, Fallopia japonica. Jättesliden sas inte alls sprida sig som parkslide utan hålla sig på plats men den sprider sig lika illa. Varning! Nu ska den bort!

 • Hur blir jag av med parkslide?
  Det tar skruv med Roundup, men det tar tid! Det räcker inte med ett års behandling om någon trodde det! Jag har börjat få beståndet under kontroll – nätt och jämt – efter ett antal års strid., Jag blandar Roundup och diskmedel, klipper parkslidet en bit upp, och droppar ner giftblandningen i den ihålioga stjälken. Omständligt och tidsödande, men det verkar hjälpa. Problemet är att man inte kan sticka iväg på semester eller så, utan man måste hålla på och droppa i kontinuerligt för att det skall bli effektivt.

 • Hur blir jag av med parkslide?
  Jo, det finns glyfosat också. Inte för att jag brukar rekommendera herbicider, men i ett sådant här fall får man faktiskt mycket glädje av en liten insats med sprayflaskan.

 • Hur blir jag av med parkslide?
  Parkslide är inte att leka med som du ju märkt. Tyvärr finns det inget annat än att fortsätta på den inslagna vägen – gräva, gräva, gräva……

 • Hur blir jag av med parkslide?
  Vi flyttade in i vårt hus för två somrar sedan och såg då att det växte slide i trädgården. Fint i och för sig men det sprider sig oerhört. Det växer precis intill vår trädgårdsbod och hallonland. Rötterna har vuxit in under boden och det tränger upp nya skott överallt. Jag har försökt att gröva bort rötterna men hela tiden kommer nya skott upp. Hur gör jag för att bli av med sliden???

 • Parkslide – Avråder också bestämt mot att plantera in en så invasiv växt. Jag planterade en liten planta i ett hörn vid huset men när vi hittade skott inne i källaren insåg vi att det var dags att gräva bort vårt bestånd.

 • Jätteslide
  Jag har en bild på jätteslide från lite tidigare i våras. De har ju inte fått sin slutliga höjd där förstås…
  Jag vill också instämma i ”avrådarkören”. Tror faktiskt inte ens att en tunna utan botten skulle kunna hejda sliden… Hos min faster har det kommit upp skott på andra sidan om betongtrappen!!! Hos mig sprider de sig friskt trots kompakt lerjord. Jag rycker upp de flesta stammarna direkt och får ändå en djungel i augusti… Men lite läckert blir det med de stora höga bambuliknande stammarna det måste jag nog erkänna. ,-);

 • Jag tror det är Jättesliden jag har,
  eller snarare nästan har. Jag gjorde ett försök att ta bort den i hösten, men lite kommer tillbaks. Jag tycker dock inte att den vandrar så väldigt mycket. Vi har haft tomten i 7 år och på den tiden kan jag inte påstå att den expanderat speciellt märkvärt. Grannen satte den för sisådär 20 år sedan (ber om ursäkt varje gång hon ser mig :); ); hennes bestånd kanske täcker 4-5 kvm, därefter kommer gräsmattan, så gräsklippning kanske håller den i schack. De växer dock under en hel del träd så förhållandena kanske inte är så gynnsamma för den.
  Jag tycker inte den är ful och den har fungerat som avskärmning hittils men nu ville jag ha lite annat där. Det som tittar upp nu bryter jag bara av – får se hur länge det håller.

 • Parkslide – Varnar å det bestämdaste…
  Visserligen har min granne på ena sidan ett begränsat bestånd, som dom tydligen håller efter genom att det går att gå med gräsklipparen runt om. Viss fröspridning verkar det ändå vara, för då och då börjar det växa upp även på den sidan av min tomt, och jag drar dom så fort jag ser dom. Andra änden på min tomt ska vi bara inte tala om. Från början ett jättebestånd som jag nästan börjat få under kontroll. Kommer skott inne i buskar, i rabatter, överallt. Handrensar, klipper ner och …hysch… har t o m varit på den då och då med Roundup, visserligen mycket begränsat applicerat med pipett direkt på blad och ner i avklippta stammar, blandat m,ed såplösning, men ändå…hysch… jag skäms…
  Det är ändå två jättebestånd kvar på andra sidan en liten väg som går en bit från tomtgränsen, där rår inte jag på dom och hur det ser ut där får mig att helt instämma i kommentarerna från England.
  Jag tror att jättesliden är något lättare att ha under kontroll, men jag skulle inte våga! Har man en gång fått in den, så blir man inte av med den!