Faktabank

Jord, bereda nya land

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Birgitta i Hensmåla / feb 11 2004

  Täckning.
  Min matjord är väldigt fin, men bemängd med rotogräs, mest revsmörblomma. Jag tänker täcka alltihop med markväv i 2 – 3 år, för att försöka bli av med ogräset och rädda så mycket som möjligt av jorden. Det blir plattsatta gångar (40x40kvcm betongplattor); mellan bäddarna. Markväven jag täcker med nu får bli underlag sen. Jag är inte säker på att tidningspapperet tar bort allt ogräs, även om det är tjockt – men försöka duger. Jag tror att 1,5 m som bredd på bäddarna är lite för mycket, har sett rekommendationer på 90 cm, mina blir 1,20 m – det gäller ju att nå från alla håll, en del av tanken med upphöjda bäddar är ju att man inte ska gå i dom och trampa till jorden.

 • Anna NV Uppsala / feb 11 2004

  Att utgå från en ogräsodling.
  Ett sätt är att påbörja ett långsiktigt grävprojekt i ena änden av landet, och metodiskt gräva rent från rotogräs. Samtidigt luckrar man jorden. Det rekommenderas att man arbetar sig igenom jorden till två spadtags djup, fåra för fåra. Själv har jag bara gått ned till ett spadtags djup, på min djupa lerjord. Gör det inte till ett övermäktigt projekt, om du inte är road av grävning. Kanske någon meter bara i början. Sen kan du förbättra jorden undan för undan, och med tiden får du ditt drömland!

  Man kan också täcka den befintliga jorden för att bli av med rotogräs, och sen tillföra ny jord ovanpå. Jag tycker det är synd om man låter bli att använda den befintliga jorden ”bara” för att den innehåller ogräs. Därför tycker jag att täckning med ett par lager tidningar (viktigt med rejält överlapp i skarvarna); och ny jord på det är en rätt bra lösning. Rotogräsen kommer av sig, och under tiden multnar tidningarna så att den underliggande jorden också blir tillgänglig så småningom.