Faktabank

Kålfjäril, Pieris brassicae

Kålfjäril

Vetenskapligt namn: Kålfjäril, Pieris brassicae
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge: Fjärilar
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-02-19 18:40:05

Kategori: Skadedjur
Åtgärd: Täckning med fiberduk,
: handplockning så långt det går

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

 • Dagens småkryp.

  Idag visar jag en puppa på en dagfjäril vars larver är en av de klassiska skadegörarna i våra trädgårdsland. Kan uppträda i stora mängder och lever mest av korsblommiga växter som kål,kålrot och raps.
  Pieris brassicae, kålfjäril
  Bild av kålfjärilspuppa. En av våra allmännaste dagfjärilar. Larverna ställer till med stor skada på kålväxter och krasse.
  Övervintrar som puppa. Mer information på dessa sidor.
  Nordiska riksmuseet
  Universitetet i Oslo
  Moths and Butterflies of Europe and North Africa

 • Vi som bor i Göteborg kan ju njuta av en otroligt stor tilväxt på kål på sensommaren och hösten. I mitt fall blir de ganska så perforerade sedan växer plantan och sätter nya blad och sedan är det som de aldrig varit angripna av nånting. Du kan ju spruta med Pyrex – em regnskur så är det bortspolat :-); men det håller ju de varmare dagarna då kålfjärilen far runt.Ett annat trix jag brukar ta till är att plantera rädisor i närheten och låta dem gå i blom. De är en mkt större magnet än mina kålväxter då fjärilarna älskar rädisblommor…och så är baljorna supergoda sen!

 • Det är kålflugan som lägger ägg vid stammen. Larverna lever inuti stammen och försvagar plantan. Det kan man skydda sig ganska bra mot med täckning. Hittills har jag aldrig haft några större problem av den, kanske för att jag alltid täcker med gräsklipp, eller för att vi inte är så drabbade.

  Det som jag oroar mig mest för är kålfjäril (större håriga larver); och kålmal (små gröna larver);. Jag har svårt att tro att samplantering skulle göra särskilt mycket för att skrämma bort dem. Fast det är nog snyggt med dill bland vitkålen!

 • Jag kan vara med på en del Turex, runt ett hekto. Om det finns fler som vill vara med?
  Läste precis om det på Jordbruksverkets hemsida: Jordbruksverket
  Bacillus thuringiensi är tydligen KRAV-godkänt.

 • Nu har jag pratat med Econova Predator. De säljer fortfarande inte Turex i konsumentförpackningar. Minsta storleken är 1 kilo, det kostar 410 kr + moms, plus en småköpsavgift på 200 kr + moms. 750 kronor om jag har räknat rätt. Dessutom är det begränsad hållbarhet så preparatet kan bara användas under två säsonger.

 • Var köper man Turex?
  Finns Turex (eller annat preparat med Bacillus Thuringiensis); i konsumentförpackning? Nån som vet var man kan köpa det i Stockholm?
  Nästa år ska bli kålens år i mitt grönsaksland: broccoli, vitkål, grönkål, savoykål, brysselkål etc. Men jag vill slippa fiberduken för det blir så fult, dels är fiberduken ful i sig, men det värsta är att den vackra kålen döljs!

 • Kålfjärilen äar en ganska stor vitgul fjäril med svarta överkanter på framvingarna ohc små svarta punkter. Larven som är mönstrad i grönt, gult och svart äter glupskt bladen på alla korsblommiga växter, däribland alla arter av kål. Även blomsterkrasse kan angripas svårt.