Faktabank

Klätterstöd

Klätterstöd mindre

Skapad av Mia, zon3 / sep 13 2007

Stak-käppar kan man köpa i buntar i byggvaruhandeln – det är sådana som används t.ex. för att staka ut vägsträckor på byggen. De är billiga, lagom tjocka (tycker jag);, 1,5 meter långa och färdigspetsade i ena änden.
Antingen målar man direkt, eller så täljer/borrar man mönster som man kan måla i avvikande färg. Roligast blir de om man toppar med någon kul knopp (på bilden är skåpsknoppar från rea-lådan på Indiska);. Man kan också limma på någon liten prydnadssak, eller göra någon kul sak i t.ex. cernitlera. Eller som en kompis gör – toppa med julgranskulor (då är ju plast att rekommendera…);
Vill man att de ska hålla bra bör man impregnera åtminstone den delen som står i jorden. Annars blir de kortare för varje år, för de brukar gå av vid markytan när de blir murkna.

Ett tips till är att skaffa en påse staketmärlor, som man kan knacka in i käppen för att få en ögla för snören. (Det har jag även gjort på insidan av mitt staket – nästan osynliga, och jag slipper fula snören runt spjälorna!);

Bild tagen av Mia, zon3

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Förankra klätterstöd?

  Vi har också tryckt ner (armeringsjärn? adm. komm.); utan något emellan. Vi mätte till 40 cm ner. Stormen vi hade igår fick den inte ens att vaja!

  Inlägg och bild: Galenpanna / jul 16 2007

  Vi har plintar när det är träreglar som skapar tyngd åt kontruktionen medan de med enbart armeringsjärn är nerstuckna ca 30-40cm utan plint. Än så länge har inget vält med det är mest klematis på armeringsjärnen.

  Lillianna / jul 16 2007

  Vi använde de där färdiga ”spjuten” (Jordankare. admins komm.) man slår ner och sedan förandrar trät med träskruv i. De som Timell använt i tv och de funkar bra.

  Om man eldar på trät så det blir kolaktigt på ytan utan att brinna upp så tål det bättre att stå i jorden om man vill banka ner stödet direkt.

  Cissi – Onsala / jul 16 2007

 • Klätterstöd med spiral
  Använde 6 m 8 millimeters armeringsjärn som är rundvalsade. Vi gjorde 3 storlekar. 30 cm, 45, cm och 60 cm.
  Spiralerna drogs ut och påsvetsades på 12 mm armeringsjärn. 2 st är 2,5 m och 2 st är 2m. I och med att man drar ut dom så blir dom också mindre i diameter än vad ringarna var från början. Färdigt mått blev 25 cm, 35 cm, samt 45 cm. Den första tog ca 1 timme att göra innan vi kom på trixet. Om man markerar på ringen innan man drar ut den var järnen skall svetsas så gick det mycket snabbare. Den sista tog 15 min. Armerings”rullarna” är gjorda på maskin. En vals som man vevar i enan ändan.

  Problemet med najetrådsställningar är att för stora tunga klätterrosor så håller dom inte. Dessutom blir dom mycket stabilare om ringen/arna är svetsade. Men till ettåriga växter går det alldeles utmärkt.

  Inlägg och bilder: Eva på Västkusten / jan 31 2005


 • Lotta i Gbg / jan 25 2005

  Lättare än så här kan det inte bli
  Jag stoppar ner 3 armeringsjärn på 3 meter i marken där ställningen ska stå. Sedan snurrar jag ihop den som en wigwam med najtråd (som också rostar); Det innebär att ställningen blir lite större högst upp men den tar ingen större plats på marken. Jag snurrar också najtråd runt på lämpliga avstånd, som klätterstöd och för att göra ställningen lite stabilare. Jag tycker detta är ett utmärkt sätt att snabbt göra ett klätterstöd som är billigt, snyggt (det syns nästan inte:-);); och urenkelt att göra. Jag har alltid några pinnar armeringsjärn hemma för säkerhets skull.

 • Jag har snickrat ett torn av tunna slanor. 25x25mm. Konstruktionen är smäcker och elegant tycker jag, men stadig. Beskrivning finns i fotoalbumet ”Diverse”
  Det bär upp min Mme Legras de st Germain.

  Inlägg och bild: Eva i Torpabacken / jan 21 2005

 • Vi har 2 rosbågar med Constance Spry, de fungerar väldigt bra och har stått emot stormen. Jag har stuckit ner två rör, 10 cm ovan mark, och stuckit ner en ”musmatta” i rören. Musmatta är ett vanligt armeringsjärn som finns hos byggmarknaden. Kostar inte mycket. Den tar inte blicken från CS

  Inlägg och bild: Svennis / jan 21 2005

 • Christina i Taxinge / jan 21 2005

  Stöd för klängros?
  Kan man tänka sig armeringsjärn som formats genom att böjas runt en vattentunna eller liknande? Då blir det ett glest, diskret(?);, runt ”torn” med vid omkrets

 • Jag har gjort en sorts tripod av långa grenar som jag har bundit ihop i toppen. Har sedan satt rosen inuti tripoden och allteftersom fäst den vid benen så att den haft lite stöd.

  Inlägg och bild: Stallis / jan 21 2005

 • Hemsnickrat luktärtstöd med gardinknopp från IKEA på toppen.

  Rosstödet består av 4 armeringsjärn med ståltråd runt om på två ställen.

  Bilder: Monica z 4, Nässjö

 • Skapad av L o G / jun 04 2009

  hehe….
  Vet inte om det syns så bra på bilden, men det är en gammal cyckel jag hitta i ladan, faluröd-målad, som stöd till kommande solrosor,valmon,och annat som vill komma

 • En av mina favoritkrukor, en kruka i botten sen en klätterställning med en kruka på toppen. En bild från försäsongen och en senare på sommaren.