Faktabank

Klätterstöd

Klätterstöd fristående

Skapad av Miami 2003-12-16 23:27:03

Bild: Miami

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Här kommer min variant på totempålar, samma grundkonstruktion som de andra men i stället för hönsnät har jag använt ”ormar”, de används som distanser under armeringsmattor när man gjuter.

  ölandsboel zon I, jan 2013

  Bild: ölandsboel

 • Jag har också några totemstolpar i trädgården: en dubbeltotem och en enkel som vi kallar pridepinnen.
  Alla stolpar är ”planterade” i jordankare (metpost)

  Inlägg och bilder: heidimaria z 4-5, jan 2013

 • Slå ner ett jordankare, linda kycklingnät runt en stolpe i lämplig längd och grovlek och sätt ner den i jordankaret. Jag har skruvat fast mina, men jag tror knappast det behövs. Jag visar en bild med en ganska ny Splendens. När den blir större är det meningen att rosen ska klä in stolpen helt eller nästan helt. (Om det verkligen blir så beror förstås på vädrets makter, rådjurens framfart mm.)

  Inlägg och bild: Inger P, jan 2013

 • När vi byggde en ”rund” eller snarare kantig pergola, använde vi syntetiskt rep (finns bl a i skeppshandeln) till stagen. Då slapp vi bekymra oss för de knepiga vinklarna. Vi borrade hål rakt genom stolparna och skruvade fast öglor i överliggarna, sedan drog vi repet hela vägen genom stolpe, ögla, stolpe osv.

  Inlägg och bild: Gunnel på sydkusten / jan 18 2009

 • Portalspaljée för rosor. Stolparna är 225 cm höga i portalerna. I den lägre spaljedelen ca 200 cm.

  Inlägg och bild: Eva i Roslagen jan 11 2009

 • Jag har olika typer av stöd till mina rosor så jag gör olika knytvarianter beroende på vilket stöd det är. På en traditionell spaljé mot en vägg eller mot ett armeringsnät knyter jag fast rosens gren så att den är ca 10cm från stödet i en lös öggla sas. Knyter samma gren på flera ställen ibland om det behövs.

  På enkel stolpe har jag snöre runt om hela rosen och har en rosett som jag kan knyta upp och peta in mer grenar om det behövs.

  På min stora pergola (8 rosor) har jag liggande småbrädor mellan de lodräta stolparna och som jag knyter fast grenarna vid. Petar oxå in en del grenar mellan dem så att det blir lite varannan och det sticker ut blommande grenar på bägge sidorna i pergolan.

  Ang snöre till detta så har jag provat mig igenom flera olika sorter och det snöre som håller mer än 1 säsong är vanligt enkelt brunt paketsnöre som finns på tex Ica Maxi. Billigt och hittills bäst!
  Började med flera olika typiska ‘trädgårdssnören’ av grön plast/grönt specialsnöre men de gick sönder under den kommande vintern och då rasade ju hela min uppbindning ner igen…

  Inlägg och bild: Lillianna / jul 18 2008

 • Rosenträdgård med pergolor under konstruktion

  Inlägg och bilder av Hobbe-kalle 2009-05-06

 • Fårstängsel runt en död almstam, som klätterstöd till Venusta pendula, som vi med stor möda grävde upp och flyttade dit förra våren.

  Det blev väldigt diskret och bra. Nätet är knappt synligt mot trädstammen. Vi satte upp det i våder lodrätt, vilket gjorde det lättare att anpassa efter ojämnheter på stammen. Lätt att binda, när rutora är ca 10X10 cm. Vi lindar i spiral runt stammen.

  Inlägg och bilder av Mariehem i Skåne 2009-04-25

 • Den spetiga trädkronan” är en vinterbild på sommaren är den täckt av en vacker clematis.

  Inlägg och bilder av Rupestris i Halmstad 2007-12-05

 • Förra sommaren byggde jag ju en spalje av armeringsmatta. Helt OK som den är men jag mindes bilder av en liknande spalje med ”glasrutor” i som var ursnygg.

  Så i höstas beställde jag glasrutor till min spalje. Det blev väl inte helt rätt färger och det var svårt att placera dem snyggt men rätt nöjd är jag i alla fall. Sen ska bara alla rosor och clematis växa upp också.// Eva i Roslagen

 • Här kommer mitt bidrag till egenhändigt tillverkade klätterstöd.
  Jag gjorde ett klätterstöd åt min ena klematis av 6mm armeringsjärn. Först borrade jag ett hål i en smal stock, hålet ska vara nära kanten så man får lättare bort cirkeln sen. Så stack jag in armeringsjärnet och snurrade det till en cirkel, lossnade järnet, kapade med vinkelslip och putsade ändorna för dom blir sylvassa. Sen svetsades ”stegen” med avkapade bitar av samma 6mm armeringsjärn. Sen ner ordentligt i jorden så det hålls där stadigt. Det är tänkt att det ska komma en dörrlös port bakom stödet som klematisen ”Summer snow” ska klättra upp på, jag hoppas den blir dom utlovade 3.5-7 metrarna:)När porten är på plats får stödet antagligen gå till nån anna växt som behöver lite stöd livet. Fäst ingen vikt vid bakgrunden, vi håller på och grejar här;)

 • En spalje/rumsbildande avskiljare av grovt armeringsnät och fjolårsriset från rosenhallon. (äntligen nån användning för det ogräset!)/ Åsa i Torsfäboda

 • Jag har en spalje byggd efter ritning i en AoT tidning för några år sedan. Spaljen ger en härlig inramning till min entre och är helt i trä. Rosen bredvid är Mme Alfred Carreire.

 • Klätterställning i armeringsjärn med 3 sidor stycken som vi klippt av en armeringsmatta med bultsax. Bredden på varje sida blev 2 hela rutor + halvruta på båda sidorna som blev kvar när vi klippte och dom bitarna böjde vi upp på en sida och neråt på andra sidan på alla 3 styckena som vi sedan hakade i varann så satt de ihop. Ställningen känns stadig men snodde även i några extra najtrådar i hörnen,slog ner några långa kraftigare järn i jorden och fäste dem med najtråd i ställnigen. Bra att vara 2 när man ska haka ihop sidorna som är långa.