Faktabank

Knäpparlarv Melanotus villosus

Knäpparlarv

Färg: Gul
Vetenskapligt namn: Knäpparlarv Melanotus villosus
Färg: Gulvit-rödbrun
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2005-02-03 12:50:20

Längd: 1-4 cm
Åtgärd: Potatisfällor, plockning

Bild tagen av Kenneth Nilsson

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

 • Jag har gula larver

  Nåja, ett klassiskt och bra sätt att få ordning på gammal gräsmatta man vill göra om till rabatt/grönsaksland är faktiskt att fräsa upp den på hösten, fräsa igen på våren och sätta potatis. Jag har gjort så med två områden och visst blev det några potatisar med knäpparlarver, men det är ett billigt pris för att få en bra odlingsyta. Året efter har jag tillfört ganska stora mängder hästgödsel och odlat grönsaker. Knäpparlarverna finns kvar några år men blir färre och färre. Inga problem tycker jag, så att generellt avråda från odling i flera år tycker jag känns väldigt fel.

 • BjursBerit! Vad har Du då gjort?

  Vad jag gjort? Jo, jag har lagt ut potatisfällor som jag vittjat varje dag, ibland flera gånger om dagen.Eftersom knäpparen gillar potatis, så dela potatis, det behövs inte så stora bitar, sätt dom i rabatten en liten bit under jordytan. Jag tyckte det var bättre med många potatishalvor.Dom kryper in i potatisen och gör gångar så det är bara att dra ut dom. Du, glöm inte att döda dom, jag delar dom, för dom dör inte på annat sätt. Första året hade jag en stor glasburk som jag satt dom i, men dom dog inte, så numer är jag brutal, jag delar dom.
  Om inte annat kan du få blommande potatis i perennarabatten om du glömmer var du satt fällorna. Vilket jag gjorde, så det är nog bra om man märker upp på något sätt var man satt potatisarna, eller har ett hyperminne, vilket jag inte har.

 • Är det verkligen….?

  Pratar ni om den lilla gula, lite hårda larven? Är det den ni menar när ni pratar om knäpparlarver?

  Jag vet att den finns här hos mig men jag har aldrig märkt att den gör någon skada. Bortsett då från första årets potatisskörd som gick helt till spillo på grund av larven.

 • Vad gör knäpparlarver för skada?

  Eftersom knäpparlarver lever på rötter av alla möjliga slag, så kan dom faktiskt göra stor skada.Dom kan hinna förstöra en hel del innan man upptäcker att man har dom. Jag visst inte heller förut vad dom kunde göra eller hur dom såg ut, men idag vet jag. Dom hann faktiskt käka upp nån planta innan jag fick veta vad det var.Idag efter några års bekämpning har jag inte det problemet.

 • Rotmaskar
  Knäpparskalbaggens larver kallas ofta rotmaskar. Knäpparlarverna är 2 – 4 cm långa och gula. De gräver hål i potatisknölarna, i rötterna och i rothalsen. Det finns larver speciellt i gamla gräsmattor, så det lönar sig inte att anlägga ett potatisland på ett ställe som länge varit gräsbeväxt – åtminstone lönar det sig då att först hålla marken i träda innan man sätter potatis där. Så det enda tycks vara att låta bli att odla något på ett par år

 • Potatisfällor…

  gjorde jag då jag hade det största problemet med dom.Man delar potatis och sätter dom på/i jorden, sen ska man vittja dom varje dag. Jag lovar att du får en hel del att vittja.Inte så rolig sysselsättning precis!!

 • För två år sedan tog jag bort gräsmattan och anlade ett trädgårdsland. Första sommaren åt gula larver upp min lök. Larverna är lejongula, 1,5-2 cm långa och hårda som omdär var ett skal på dem. I sommras odlade jag ingen lök och då angrep larverna potatisen och morötterna. När vi pratade fröer på arbetet i veckan berättade jag om larverna och en arbetskamrat sa att det var knäpparlarver. Går det att utrota dessa? Och hur gör jag?