Faktabank

Kompost, inne

Bild: Monica z4, Nässjö

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Anna NV Uppsala / feb 08 2004

  Komposthinken – luktfritt!
  Vi har en vanlig 10 l plasthink inne i köket att samla kompostmaterial (vegetariskt); i. Mat- och grönsaksrester, hushållspapper, kaffesump och teblad, ja det mesta. Vi försöker se till att materialet inte blir för blött, och vi lägger gärna lite löv eller liknande i botten. När vi tömmer hinken på utekomposten så gnuggar vi ur med lite jord, gamla löv eller liknande. Jorden eller dess mikroorganismer gör att DÅLIG LUKT FÖRSVINNER OMEDELBART! Vi diskar alltså aldrig kompsthinken, och den luktar aldrig illa!

 • Helena D / feb 08 2004

  Olausson Inger (Berglund Din Trädgård, s 323) anger som bot mot flugor i maskkompost att röra om och strö lite jord eller torv överst. En blöt tidning som lock också bra.
  Jag tror att flugäggen finns i den gamla kompostjorden som man ska starta upp maskkomposten på.
  Strö i kväverik trädgårdskompost anges till torra löv, barr, sågspån, kutterspån, flis från buskar, häckklipp, tidningspapper i strimlor. Vid flugutbrott tunn lager av jordtäckning.
  Proportionerna anges till väl avvägd blandning av
  trädgårdsavfall och hushållsavfall så det gör ingen människa mycket klokare. Låda två behövs inte förrän den nedre börjar bli full, masken ska krypa upp i den övre i matsöket.
  Vitsen med att samla i hink vore att transportera ut till utomhuskompost minst en gång per vecka. Hinken fodras med tidningspapper som stjälps med grönfodret.
  Jag använde hålad champignonlåda och lövmask från trädgården. Förmodligen svalt de ihjäl. Inget fel på lövmasken, alltså.

 • Kenneth på Söder / feb 08 2004

  Oj, vad med flugor!
  Det var ju en sådan maskkompost jag hade, en grön låda köpt på Konsum med mask och allt och täcklock och fat under och jättenoga beskrivet hur man skulle göra.. min hushållvåg… täckning med tidningar.. och jäklar vad flugor det blev.
  Lådan finns kvar men jag vågar inte igen.. tror jag.

 • Ingrid på Västkusten / feb 08 2004

  Kompost inomhus, det går, men flugor!
  Jag lyckades ganska bra men jag fick flugor jag med för jag slarvade med en grej…TÄCKNINGEN! Då får man flugor….jag hade en maskkompost ett bra tag under diskbänken innan vi fick Gröna J.
  Det är så här, det finns speciallådor för maskkompost inne, men jag hittade aldrig nån som sålde sånt, för det finns och fungerar. Täck med fuktiga tidningar etc så skall det gå det här med inomhus och flugor. Först så vägde mätte och darrade jag sedan kom jag på att det inte är så fasansfullt märkvärdigt. Hushållsavfall och så körde vi alla snytpapirer etc etc med. Plus jag tippade i en kruka grus då och då ….. detta dämpade det här med täckning/lukt, helt fantastiskt.