Faktabank

Kruka, odla i

Skötsel sommar och vinter

Vetenskapligt namn: Rosor i kruka

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

  • Jag har litet varierande krukstorlek, från 20 till 40 liter (tror jag det är). Jag tycker de verkar trivas bäst i största storleken. Jag har blandat jorden själv med hälften lerjord och resten diverse (kompost, påsko eller vad jag haft). Ger ett rejält lager påsko på våren plus upplöst hönsgödsel. Sedan blir det mest blåkorn litet då och då under sommaren. Eftersom jag övervintrar i jordkällaren som jag håller något sånär frostfri så är det inte så noga med att de hinner förveda sig under hösten. Bättre att gödsla litet hela sommaren för att få så mycket blomning som möjligt.

    Krukorna har jag köpt på Bauhauis. De är mörkblåa i plast med litet ojämn yta, rätt snygga faktiskt. De finns i många storlekar och den största är bäst tycker jag.

    Jag vattnar rätt ofta under sommaren, flera gånger i veckan om det råkar bli värmebölja. Låter dem aldrig torka ut. Nu i jordkällaren har de inte behövt vattnas en enda gång, jag kollar ibland.

  • Jag byter inte jorden alls, bara fyller på med kogödsel på våren.

    Svårt att ge generella råd angående beskärning. Någon perfekt modell har jag inte hunnit utveckla. Men jag brukar klippa in dem till ca 3 dm, litet lägre i utkanten och något högre i mitten.

    När de börjar skjuta nytt tar jag ut dem innan nytillväxten hinner bli så lång. Har det hunnit bli långa, vita skott så antar jag att det är bra att korta in dem, men jag vet inte säkert.