Faktabank

Latin för trädgårdsälskare

Harrison, Lorraine


Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 1 in /seagal/public/wp-content/themes/seagal-editorial/template-single/t-single-faktabank.php on line 47

Förlag: Lind&Co
ISBN: 9789174613599
Utgivningsår: 2015
Över 3 000 namn i bokstavsordning visar hur det botaniska latinet kan röja en växts hemort, utseende, färg, smak eller doft. Uttalsbeskrivning finns för varje namn.

Uppdaterad 19 juli 2016 av Inger P

  • Kenneth K i Göteborg:
    Det är ingen bok man direkt läser utan mest en uppslagsbok. Det finns utöver uppslagsorden korta artiklar och faktarutor med introduktion av ett drygt tiotal växtjägare, sju olika små temaartiklar och 20 presentationer av växtsläkten. Huvuddelen är trots allt uppslagsorden, drygt 3000 växtnamn. För dessa, som kan vara både släktnamn och artepitet, anges betydelse och hur de betonas. Även de olika genusformerna anges, då det är aktuellt.

    Söker man en uppslagsbok med översättning av växtlatin är Jens Corneliusons bok helt överlägsen. I den presenteras över 11000 namn och jag har hittills inte upptäckt något som saknas. Den nya boken är inte alls lika innehållsrik och jag kommer att placera den på landet medan Corneliuson får vara kvar i bokhyllan i stan.

    Är man ute efter en bok med fullständiga betoningsanvisningar så kan jag rekommendera antingen den gamla ”Kulturväxtlexikon” eller den nyare och mer omfattande ”Våra kulturväxters namn”. båda med Björn Aldén som en av författarna.

  • En mycket vacker bok, som jag genast blev lite besviken på! Jag behöver en betoningsguide, trots att jag en gång läst latin i skolan, men får det inte för själva släktnamnen. Däremot är listan på termer för art, underart, varietet, form, sort, hybrid, mm verkligen gedigen. Kul att få veta vad de olika namnen betyder.
    Korta berättelse om kända växtjägare och några växtporträtt med vackra illustrationer är också spännande.