Faktabank

Luktärt, odling

Bild: Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Johan P / feb 25 2004

  Allt om Luktärtsodling!
  Odlingsbädden bör vara djup och med näringsrik jord. Vi gräver ett 40 cm djupt dike och blandar in rejält med kodynga i jorden som sedan åtefylls. Ett bra stöd behövs och ärterna växer utan problem upp till 2 meters höjd.

  Plantorna sätts ut på friland i början av juni när frostrisken är över. Varma torra somrar drabbas de ofta av mjöldagg och det krävs bevattning för att hålla dem någorlunda friska. Blomningstiden bestäms av dygnslängden och det finns sorter som börjar tidigare än andra.

  Vid odling i kruka tycker jag att det är svårare att få bra plantor. Problemet är att luktärter vill ha rejält jorddjup för att utvecklas väl. Om möjligt så bör man välja krukor som är djupare än vida och ett djup på 40 cm eller mer är att föredra. Vi har använt betongurnor med ungefär 90 liters jordvolym. 5-6 plantor verkar vara max som kan utvecklas bra i dessa och det är också beroende på sort hur resultatet blir. Bäst har vi lyckats med de äldre sorterna från sekelskiftet 1900 och äldre. ’Cupani’, ‘Matucana’, ‘America’, ’Blanche Ferry’ och ‘Pained Lady’ är några som jag kan rekommendera. De växer inte lika starkt som t.ex. Spensers och har mindre blommor men starkare doft. Det är mycket viktigt att tillföra näring i urnorna under hela odlingssäsongen och vattning enligt promillemetoden rekommenderas. Bra stöd i urnor är pilkonor. Vi använder ofta cylindrar av fårnät och planterar ärterna innanför nätet. Lite toppning och styrning av rankorna med uppbindning kan vara bra i början så att det blir en bra täckning av nätet.

  Vi har även testat att odla olika låga sorter både på friland och i kruka och bäst tycker vi att Cupid-serien har varit. Den finns i ett 10-tal färger och blir kompakta, ungefär 30 cm höga, och är blomvilliga.