Faktabank

Marktäckning

Bild: Birgitta i Hensmåla

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Leif i Varberg / maj 11 2006

  När det gäller att kväva svåra rotogräs har jag använt en metod som har fungerat utmärkt hittills. Jag har täckt ytan med billiga presenningar och över dess har jag lagt ett lager ogräsfri jord. Efter två odlingssäsonger har jag tagit bort presenningar. Och där under har rotogräset förtvinat. Under vilotiden kan man odla sommarblommor eller grönsaker i jordlagret över presenningarna.
  Jag har använt den billigaste presenning jag har hittat. Överlappningen bör nog vara en halvmeter minst. Målet är att hindra luft och ljus att nå jorden med ogräsrötter. Så täckmaterialet bör vara så tjockt att inget ljus tränger ner. Visst mår inte jorden bra av denna behandling men det är ju lite av vitsen för hadde jorden mått prima så hadde antagligen ogräset också mått prima. Fräser man ner lite naturgödsel efter man tagit bort presenningarna så tror jag jorden lever upp igen.

 • Tebasile / maj 03 2006

  Fuskrabatt
  Mina barns dagmamma gjorde såhär förut när de hade häst på gården. De mockade ut direkt på gräsmattan där de ville ha en rabatt och sen la de över lite jord överst. Första året så sådde de ettåringar som t ex solros. De klarar sig bra även i halvbrunnen dynga (häst iaf); och rötterna anpassar sig tydligen till omgivningen. Året därpå är det finfint att plantera annat som man vill ha.
  De gjorde ju visserligen ingen limpa utan la på dyngan direkt från stallet/dynghögen. De menar dessutom att om dyngan är obrunnen så bränner den bort grässvålen åt dig.

 • Mejal zon 3 / jun 06 2005

  Täckning..
  Jag hade en hallonhäck full med brännässlor, kveke och Kers. I fjol i augusti så jämnade jag hallonhäcken med marken och la på en svart täckduk. I vår grävde jag bort alla hallonrötter och det var ingen match, den hade helt tappat orken. Kersen, kveken och nässlorna var i stort sett borta. Därefter fräste jag den, på grund av att den låg i direkt anslutning till grönsakslandet. Resaultatet är kanonbra. (Jag har lerjord, på gränsen till blålera);

  Jag även testat grävning/rensning på andra delar av trädgården, men täckduken är absolut att föredra, om än inte så vacker. Man kan alltid täcka den med något under tiden

 • Birgitta i Hensmåla / maj 28 2005

  Svart plast
  Det blivande kökslandet. Denna sommar och en sommar till ska plasten ligga, sen hoppas jag att jag rår med att få till plattsatta gångar och upphöjda bäddar och växthus och alltihop som jag drömmer om. Det är framför allt revsmörblomma som jag försöker bli av med på detta sätt. Jorden är så fenomenalt bra att jag vill kunna använda den.

 • Jämtlands Åsa / maj 04 2004

  Grus och täckbark.
  Jag har använt både täckbark och grus som täckmaterial. Har dragit den slutsatsen att grus är att föredra, åtminstone här hos mig i zon 6. Barken binder vatten och både den och jorden under släpper tjälen MYCKET senare än otäckt mark. Med grustäckning å andra sidan påskyndas processen, gruset binder inget vatten som kan frysa ihop till en klump. Det värms upp i stället och håller dessutom kvar värmen längre kyliga kvällar. Dessutom står växterna väldränerat vilket brukar uppskattas.

 • Ingrid i Skellefteå / feb 29 2004

  Plast och tidningar.
  Har täckt en hel del tidigare. Funkar bra med presenningar men då måste man ha tidningar under annars lyckas det slinka in tillräckligt ljus för att en del envist ska leva vidare under. Jag täckte aldrig med nåt ovanpå, men det blir ju snyggare med bark istället för presenning…
  För att ta kål på gräsmattan räckte det faktiskt med att täcka ett år. Hallon lär väl vara betydligt mer seglivade…

 • Anna NV Uppsala / feb 11 2004

  Täckning med tidningspapper. Fördelen med tidningar är att de multnar så småningom, men så pass långsamt att det mesta ogräset under dem hinner dö. Då blir jorden under tidningarna också tillgänglig för växtrötterna, till skillnad mot om man använder markväv. Jag tycker det är synd, ja nästan lite vanvördigt, att inte utnyttja den befintliga jorden utan bara lägga på ny. En nackdel med tidningar är att det blir glipor, och man kan inte garantera att en enstaka enveten jordstam av ett rotogräs kan ta sig igenom. Men jag har väldigt bra erfarenheter av täckning med tidningar. Ett skikt på 1-2 välmatad dagstidning är fullt tillräckligt, sen kommer ju jordlagret ovanpå till. Se till att tidningarna läggs med rejält överlapp, någon dm.

 • Eva L / feb 10 2004

  Gräsmattan skall bort. Först flytta gångstenarna. Därefter vända på gräset, täcka med tidningar + lite kompostjord. Nära 100 växter planteras. Till våren… Se bildserien!

 • Hannele / feb 07 2004

  Visst kan man köpa fiberduk och annat… men jag har bara vänt på grässvålet, lagt dagstidningar över det och överst lämplig jordblandning.

  Jag har alltid fått bra resultat med bara tidningar. Mot nässlor, t.ex.
  Men nu har jag täckt några områden med presenning under ett par år, för jag vill få bort gräset och odla marktäckare.

 • Kjell från Blomsterglädjen / feb 07 2004

  Täckbark och geotextil.
  Jag köpte 6 m3 täckbark förra sommaren, lade geotextil på mina gräsgångar och fyllde på cirka 10 cm. Täckbarken har nu blivit sköna gångar att gå på. En yta där vi har trädgårdsmöbler har vi dessutom köpt och lagt pinjebark ovanpå täckbarken. Blev faktiskt riktigt snyggt.

 • Två olika åsikter om täckbark.

  Linda i Finland / feb 07 2004

  Täckbark är ok.
  Jag använder täckbark överallt för att täcka bar jord under buskar, träd och perenner och det har funkat hur bra som helst. Marktäckande växter är förstås jättebra, men det blir dyrt och arbetsamt om man har stora ytor som måste täckas. Man måste rensa bort ogräset noga innan man lägger på täckbarken i ett ca 10 cm tjockt lager. Jag använder dock inte bark i själva jorden. Jag tror faktiskt att den bark jag har använt har varit rätt färsk, för jag har köpt den direkt från en såg (kostar nästan ingenting);. Man behöver gödselvattna om man täcker med bark, eftersom barken stjäl en del näring när den förmultnar. I mina trakter är det mycket vanligt att använda bark som täckmaterial och jag har inte sett några växter som tagit skada.

  Hannele / feb 07 2004

  Täckbark inte ok.
  Jag tänker aldrig mer använda täckbark – den tar all kväve från växterna 🙁
  Marktäckande växterna bättre. Eller gräsklipp – toppen!

 • Fråga på forumet 2004 om att använda färsk täckbark som marktäckning.

  Kenneth på Söder svarade.
  Täckbark räcker nog inte för att ta kål på kirskålen och annat ogräs så planterar du rododendron där kommer kålen att nästla sig in i rötterna och du blir aldrig av med den. Dessutom tror jag inte att så tjocka lager som skulle behövas är bra för växterna.
  Du ska nog tänka om. Odla något ettårigt så du kan rensa kirskål (potatis är bra); eller täck med svart plast något år och odla nåt ”icke-värdefullt” i hål i plasten, så du kommer åt att rensa.

 • Ulla-Karin D / feb 06 2004

  Runt mina plommon, körsbär och päron, när de var nyplanterade och några år framåt, så täckte jag med vanlig fiberduk i dubbelt lager. Fiberduken släpper ner vatten och ljus, men ogräset får det tufft. Det fungerade för mig. Nu har jag fina kullar under fruktträden och nu när de är stora så får det växa smultron eller andra marktäckare under dem.

  Täck med lite flis eller barkmull så blir det finare än om fiberduken lyser knallvit

 • Anna NV Uppsala / feb 06 2004

  Tidningar och kartonger fungerar ganska bra för att ta bort det värsta av ogräs och gräs. Man bör ha bra överlapp, och lägga flera lager, för gräs och annat rackartyg är fenomenalt på att hitta springor att titta upp igenom, och sen är det ju kört.
  Efter något år är det mesta borta. Ja kanske snabbare, det räcker ju med att glömma en låda på gräsmattan några veckor så verkar gräset vara borta. jag misstänker dock att gräs som man VILL ha bort har extra bra överlevnadsförmåga.

 • Anna NV Uppsala / feb 06 2004

  Avancerat fusk!
  I år har jag flera gånger använt tidningar till avancerat fusk! Alltså jag har placerat nyköpta träd eller buskar uppe på grässvålen, lagt en massa tidningar runt rotklumpen, och sen fyllt på med bark, sand, dynga, lera etc. Det är ett sätt att försöka smita från grävningen, det blir väldränerat och jag räknar med att när busken/träden blir större så klarar de att växa i lerjorden under tidningarna också. Lite av en chansning är det.

 • Hedwig / feb 06 2004

  Tidningar runt rosor.
  Jag lägger tidningar i ett tjockt lager runt den planterade rosen i en rejält tilltagen cirkel som jag sedan täcker med bark. Jag gör det för att bli av med rotogräset, främst kirskål och kvickrot som växer yvigt i min trädgård. Det är inte alltid jag gör det direkt vid planteringen, ibland väntar jag till senhösten eller tidig vår föt att kunna lägga ett lager hästgödsel under tidningarna. Sedan låter jag detta vara, och efter några år har det hela förmultnat och jorden är mycket lucker och maskfylld. Är rosen (eller andra buskar och träd som också behandlas så här); helt nyplanterad, liten eller känslig för fukt så brukar jag lämna den innersta ringen, där det alltså blir som en grop som jag fyller på när busken blivit större. Har jag flera buskar inom ett område, täcker jag hela området, som alltså blir som en rabatt men utan att jag behövt gräva mer än minimalt.
  Hos mig är detta en bra och arbetsbesparande metod och jag har upptäckt att växterna trivs bra med den behandlingen, de växer kraftigt.

  Jag brukar blöta tidningarna före de de läggs ut för att det ska gå att få ordentligt platt. Hållet fukten bra, så man ska inte använda metoden oim man har mycket blött eller för fuktskyende växter. Regnar igenom. Jag brukar gödsla ovanpå om det behövs, det vattnas ner av regnet eller med slang.

 • Stallis / feb 06 2004

  Min erfarenhet är att ett tjockt lager tidningar fungerar bättre än markduk. Jag har t.ex i trädgårdslandet lagt markduk i gångarna och sedan täckt med ett tjockt lager sand och grus.
  Men det kommer ogräs i alla fall. Det frösådda är det inga problem med, jag skyfflar gångarna lite då och då. Men det kommer lite rotogräs även underifrån. Där jag lagt tjockt lager tidningar som underlag så har jag klarat mig från rotogräset.