Faktabank

Mossa, bekämpa

Se även Gräsmatta, mossa


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • FRÅN FORUMET

  EVA M, VÄSTERÅS / MAR 04 2004
  Mossiga stenplattor
  Har ni tillgång till en högtryckstvätt är nog det enklaste och snällaste sättet att få bort mossan. Funkar bra hos oss, men mossan kommer förstås tillbaka och då får man tvätta på nytt.

  EVA A I VÄSTERÅS / MAR 04 2004
  Högtryck, borste, högtryck!
  Jag gillar också mossa, men när jag halkat i höstblöt, cm-tjock, tät mossa på stenplattgången fick min verkställande utförare order att få bort eländet. Det gick bra med högtryckstvätt, sedan borste, sedan tvätt igen. (Och en stor masonitskiva som skydd för växter och hus! Det stänker vilt.) Man får göra om det vartannat år, ungefär, för att hålla halkfritt.

  RAUNO / MAR 04 2004
  Mossiga stenplattor
  Kokhett vatten med ev. lite bikarbonat, varmt vatten med målarsoda.

  BO FRANSSON / MAR 04 2004
  Mossa på tak
  En gång i tiden hade jag en Skånegård med halmtak. Och när boningslängan skulle läggas om men vass så lärde jag mig av taktäckaren att man skulle lägga en tråd eller ett bläck med koppar längst upp i nocken. Koppar förhindrade att mossan tog fäste på taket. När det regnade fällde koppar ut nånting som fick mossan på flykten.

  MONICA Å / NOV 05 2004
  Mossa på taket
  Om man inte vill att mossa ska växa ska man spänna en tunn koppartråd från nock till nock, mycket enkelt. Tråden behöver vara minst 3mm tjock och spännas mellan två spik i varje ände. Sedan regnar det och då fäller kopparen ut något som gör att mossa inte trivs. Men först måste du såklart rengöra, ta exvis Alg-och Moss och högtryckstvätten.