Faktabank

Murar

Mur

Bild: Ann-Britt på Gotland / dec 05 2007

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Här har jag gjort mur av runda gabioner gjort av 2 gamla kompostbehållare, ni ser nog vilken sort, 8 delar blev det. Dem går inte att böja till fyrkantiga gabioner för då går dom grova kanter av, men till runda duger dom bra.

  Bara trycka dem mot en lagom tjockt träd till den är rund, det behövs mycket kraft. Men man måste trycka dom så att dom tunnare trådfästen sitter innerst, annars lossnar dom från de tjockare yte-trådar.

  Jag satt dem ihop allt med ståltråd. Sedan är detta en backe så dem behövdes höjd- o form-anpassas. De har grävts ned 10-15cm för att blir ännu stadigare.

  Man kan ta vackra sten men dessa sten fanns redan innan där som mur.

 • Lätt att bygga en kallmur
  Vi har också byggt en mur av sprängsten.
  Jag tyckte att det tog en väldig tid innan man pusslat färdigt. Tungt var det också eftersom man fick hålla på att lyfta varje sten massor av gånger innan man var nöjd.
  Det funkade bäst och vi tyckte att det såg bäst ut om man lade de tyngsta stenarna längst ner, såg till att de stenarna som var lite kilformade var tunnast mot bakkanten eller inåt eftersom det låser själva muren mot tex tjälförskjutning. Se också till att det inte blir några stenar som hänger ut över stenen under eftersom det ser ut som om det redan har förskjutit sej.

  Inlägg och bild: Cacki / jun 08 2006

 • Kenneth T i GBG / sep 16 2005

  Förslag för stödmur
  Vi har byggt mur utav Leca block och sen slammat den… Betydligt billigare än beg. tegel som vi tänkte på först… Och det blev faktiskt väldigt bra!!!

 • Cajsa i Trångkan / aug 18 2005

  Bygga stenmur
  Jag har, tillsammans med gubben, byggt på 3 olika sätt, beroende på var de är lokaliserade och hur starka de måste vara.
  1. Bara staplat stenar av alla de slag på varandra, men en lutning inåt. Inga fogar eller murbruk. De är ca 4-5 dm höga och håller bra, men det är lite jord som skall hållas på plats.
  2. Murat med murbruk stor/smågatstenar till en liten ordlingsbädd. Jag är inte så noga med att det skall bli perfekt, så lite snett och vint är det, men det passar min tomt. Funkar bra. Hål i bruket för vattenavrinning här och där.
  3. Större mur som håller mera massor på plats. Då gräver vi ur under muren, ser till att det är plant och häller sättsand eller grus, stompar till (vi använder inte vibbra, tycker inte det behövs); och torrgjuter. Dvs häller torrt murbruk (välj rätt, kolla på påsen); och börjar mura. När det sedan regnar duger detta gott som underlag. Vi murar sedan med blött i ett par lager, låter det torka emellan och fortsätter dag efter. Glöm inte dräneringsrör om du har jord emot. Låt torka långsamt, då spricker inte bruket, alt vattna på.
  Vi har naturtomt och allt är inte perfekt. Vi gillar det så. Men hålla måste det.

 • En mur av gångens gamla skifferplattor.. bra plats att sitta
  och tänka på ingenting och allting