Faktabank

Ogräsbekämpning

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Hej
  Ni alla pratar här om ogräs – ångare
  men kanske kan ni tipsa mig Vad kan jag köpa och vad heter bästa modeller?

 • KERSTIN I UPPSALA / JUL 30 2004
  Vindor, knölklockor och hasselsly i häcken
  Har både åker- och snårvinda. Inte nog med att de finns i jorden i rabatterna, de växer och frodas i den örtrika gräsmattan. Även om jag drar upp varenda slinga som kommer upp i rabatterna är det tveksamt om jag kan trötta ut dom, för det ligger ju slingor i gräsmattan också. För att inte tala om de som försöker hjälpa ruggarna av hasselsly att kväva häcken.
  Klippte ner slyet i häcken förra året, märks inte.. Från varje avklippt stam spretar 10 nya skott -en del har växt till 2 meters höjd. Idag tog vi ett nytt krafttag och klippte ner det igen. Är måttligt förtjust i Roundup etc, och har hittills kört med muskelkraft, men nu är snittytorna penslade med soppan. Om det fungerar vet jag nästa år. Plugg är i alla fall uteslutet på runt 400 st 1-4 centimeters-stammar. Ringbarkade så många jag orkade förra året (= inget alternativ)… Gav vindorna en dutt med penseln också – kändes härligt hämndlystet! Hur långt det räcker med ett så förgrenat rotsystem som de har vet jag inte, räknar med fortsatt plockande – i värsta fall en dutt till med penseln. Räknar inte med att få bort allt, men vill inte behöva rensa jämt. I en i övrigt OK häck (eller gräsmatta); är ju varken markväv eller försök till grävning ett alternativ…
  Knölklockorna, hmmm. Inga tillåts blomma ifred och de får absolut inte gå i frö. De stora rötterna grävs bort allteftersom nya rabatter kommer till och småplantorna rycks bort när de tittar upp i rabatterna. Här och där är de nästan marktäckare = INTE under kontroll.

  KRISTINAC ZON 2-3 / JUN 07 2005
  I min nya framsidesrabatt har jag lagt ut markduk över hela området. Sen har jag täckt duken med täckbark så den inte syns. När jag planterar skär jag ett kryss i duken och viker undan den. Det är så gott som helt arbetsfritt och något jag kan rekommendera.

 • AV KJELL FRÅN BLOMSTERGLÄDJEN / DEC 12 2004

  Hur få bort Örnbräken?
  Om man slår av örnbräken svarar den med att komma med ny stängel. Men om man bara bryter strax ovan mark och bara knäcker den, så att den fortfarande har kontakt med roten, så känner roten fortfarande av att stängeln finns där, men näringstillförseln blir minimal. På detta sätt svälter man sakta ut örnbräken. Kan ta två-tre år att bli av med dom, men detta är ett effektivt sätt.

 • Ett annat tips om tistlar: Tisteln lär ha maximalt av sina energiresurser uppe i skotten strax innan den blommar. Om man drar upp tisteln i det stadiet blir det maximal utarmning av rötterna, och de får det svårare att komma igen med nya skott. Sägs det.

 • KENNETH PÅ SÖDER / AUG 12 2004
  Tistlar
  Man kan… Handgräva bit för bit och sedan täckodla t ex potatis under halm- och lövtäcke några säsonger. Ger dessutom bra jordförbättring, när man efter skörd kan gräva ner det halvförmultande halmlagret.
  Och HELA TIDEN se till att tistlarna inte får gå i blom.

  STALLIS / AUG 13 2004
  Tistlar
  Jag har ungefär 1/4 av mitt trädgårdsland täckt med svart markväv sedan tre år tillbaks. Under markduken finns ett lager tidningar.
  Allt annat ogräs under duken har gått hädan för länge sedan, men inte åkertisteln. Varje sommar så böljar duken av tistlarna som försöker komma upp genom den. I år har jag lagt på ytterligare ett lager markväv, eftersom den gamla nu börjar vittra sönder. Jag har gett mig den på att tistlarna inte skall få segra så jag kommer väl att täcka tills de ger sig.

  HANNELOTTE / AUG 13 2004
  Tistlar
  Kanske det skulle fungera att täcka både med ogräsväv OCH presenningar. Då får tistlarna varken ljus eller fukt. — Det är i alla fall så jag tänker försöka med min meconopsisåker.

  KORKEKSQ / AUG 21 2006
  ogräs (tistlar) i trädgårdslandet
  Tistlar är överlevnadskonstnärer. Man får dra upp varefter. Om dom aldrig får blomma så ska dom såsmåningom svältas ut sägs det…hmmm.
  Men övrigt ogräs i gångarna har jag lyckats bekämpa med markduk denna säsong. Jättebra faktiskt! De få ogräsplantor som orkat ta sig igenom den ganska tunna och fuktgenomsläppliga duken har varit lätt att dra bort. Jag klippte duken i lagom bredd, bredde ut och skovlade lite jord över den så jag skulle slippa se den.
  Tilläggas kan att min lerjord är sånär omöjlig att skyffla i när den är torkad

 • ANNA NV UPPSALA / FEB 07 2004
  Ett annat knep – större växter med mellanrum, marktäckning
  som också är bättre än inget, och som passar bäst för större växter med långa mellanrum, är följande variant:
  Man planterar sina träd eller buskar som vanligt, krafsar bort de ogräs man kommer åt under arbetets gång. Sen täcker man den färdiga jordytan med skapligt tjocka lager tidningspapper, och sen bark (eller annat man står ut med att titta på); i ett tillräckligt tjockt lager för att hålla tidningarna osynliga och på plats. Det blir väldigt lite ny växt av ogräs i detta, men med åren smyger sig en del igenom, eller in från sidan. På den plats jag tillämpat detta är det rödklöver och lite gräs som försöker återerövra marken. Men det ser faktskt hyfsat ut, ännu efter ca minst 10 år, och med minimalt med rensning.

 • INGRID PÅ VÄSTKUSTEN / FEB 07 2004
  Kvickrot?
  Markväv är det absolut säkraste. Oftast överlever växten utanför täckningen eller förflyttar sig dit.

  KENNETH K I GÖTEBORG / AUG 25 2004

  Kvickrotsbekämpning i tre steg
  Jag arbetar sedan några år tillbaka med att omvandla vår helt igenväxta tomt till något som liknar trädgård. Som jag hävdat förr i diskussion gillar jag inte och tror inte på diverse genvägar, som att täcka med markduk eller tidningar o d. Jag har lagt mig till med en metod för att rensa bort flerårigt rotogräs typ kvickrot, som jag betecknar som trestegsmetoden.
  Skär med en vass spade upp torvor ungefär en spadbredd i kvadrat och ett spadtag djupt. Vänd dessa upp och ned. Detta görs på hösten på ett område som är så stort som du tror dig kunna klara av, när det gäller övriga steg.
  Gräv tidigt nästa vår med hjälp av en grep sönder torvorna som legat över vintern och rensa ur alla rötter du ser.
  Efter någon månad kommer alla de rötter som missats att börja sticka upp gröna strån. Låt dessa växa till sig lite och rensa sedan bort dem ett och ett försiktigt och med hjälp av en liten planteringsspade, med vars hjälp man petar upp roten. Viktigt att få med hela roten.

  Nu är det behandlade området i princip fritt från flerårigt ogräs. En viss eftervård kan behövas om man missat något och dessutom kan det under någon tid finnas risk för att fröplantor dyker upp.
  Så här har jag arbetat igenom hundratals kvadratmeter, där jag sedan kunnat plantera perenner och buskar utan att få in kvickrot igen. Metoden duger för annat också, exempelvis kirskål. Denna är dock lite knivigare eftersom rötterna är sprödare och det är större risk att det blir kvar rotbitar i steg 3. Det gör att man kan få utvidga med ett steg 4.

 • KARIN PÅ ÄRTAN / MAR 01 2004
  Ättika – det funkar!
  Provade ättika i gången utanför min koloni eftersom det var för hårt att gå åt på annat sätt. Fungerade utmärkt! Men se upp noga så det inte kommer där du inte vill ha det för det tar kål på allt!

  MARIE I ÖREBRO / JUL 20 2004
  Ättika mot ogräs på grusgångar – koncentrationen
  Den ogräsättika man köper färdig är på 12 %. Vi har kört med 10 proc. på jobbet och det verkar oxå fungera.

  ROLF I VÄSTMANLAND / JUN 01 2006
  Ogräsättika: Jag har också provat men maskrosor och brännässlor hämtar snart nya krafter och lever vidare.

 • AV LIA I ÄLVDALEN / FEB 11 2004
  Stinksyska – Stachys sylvatica.
  Som syns störst i bilden! Ca 60cm. (Runt om växer mynta); Detta ogräs är vackert, men luktar hemskt illa och är ett elända att få bort ur rabatterna. Sätt det INTE! Efter att ha djupgrävt rabatten två gånger och slängt jorden så kommer det likväl upp!!

 • FRÅN FORUMET / JUL 08 2004

  Ogräs – ångare – recensioner

  Funkar inte på rotogräs, tyvärr… Det är bara bladen som dör, och på ettåriga år det ungefär allt, men rotogräsen kommer igen med förnyad kraft! /Peter S

  Bara skit. Min har åkt i återvinningen. Inte nog med att ogräset kom igen. Den läckte också! Tyvärr hade jag slängt kvittot. /Birgitta i Sorunda

  Ångmaskin – inte alls dumt!
  Jag har ett större parti grus på framsidan; under finns duk vilket hindrar rotogräs. Gruspartiet anlades för tio år sedan. Ogräset betraktar detta parti som rena barnkammaren. De senaste åren har jag lånat grannens elektriska ångare (märke? av billigare typ). På försommaren handlukar jag hela partiet. Därefter ångar jag var 5-6 vecka; det brukar ta någon knapp timme. Även den plattlagda (mycket gamla); garageuppfarten.

  När det gäller rotogräs försvinner inte detta med EN ångning men man mattar så småningom ut ogräset. Det gäller att a) inte ånga förrän det blivit ett par rejäla blad, och b) inte ånga alltför mycket; bara så mycket att tex maskrosen mår riktigt dåligt

  Ångar man för starkt blir det snarare som om man bara klipper av bladen – man skrämmer den bara och roten återfår sin livsgnista. Man lär sig så småningom tekniken faktiskt. Jag var också missbelåten de första gångerna innan jag lärde mig att hantera apparaten rätt. /Pige

  MARIA I UPPLAND / MAR 01 2004
  Grusgångar, hett vatten och ånga
  Jag köpte en sådan där ogräskokare. Som en vattenkokare med ett rör som man ska ånga ihjäl ogräs med. Men jag tycker den är rysligt ineffektiv. Tar all världens tid och inte verkar ogräset dö speciellt effektivt heller. Provade med vanlig hushållsättika i ren desperation. Det var effektivt men dyrt tyckte jag. Så jag kör mest med skyffeljärn och har ersatt det mesta av gruset med skifferplattor som jag kör över med gräsklipparen för att hålla nere gräset/ogräset.

  SELMA / MAR 01 2004
  Grusgång, hett vatten
  Jag, som inte har så stora grusytor, använder mig av den bästa och miljövänligaste metoden: En elektrisk vattenkokare! Det blir ganska många vändor mellan köket och gruset, men det är det värt! Man kan ju ta några dagar på sig, så man inte behöver ta allt ogräs på en gång.
  Jättebra också mellan stenplattor!