Faktabank

Ohyra

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Små svarta baggar, rapsbaggar troligen, flockas gärna i ljusa rosor under högsommaren, särskilt när det är torrt. Inte vrst kul…

 • Slemmiga rosenbladsstekeln Endelmyia aethiops och dess härjningar. Under en dag blir hela bladet uppätet och kvar finns bara nerverna. En liten smal fluga lägger äggen på våren, larverna är små i början men sedan ca 1 cm. Den har förökat sig enormt i min trädgård och håller på att döda ett par stora pimpinellbestånd och flera nya rosor. Nu söker jag efter giftfria sätt att minska deras framfart.

 • så här står det i min växtskydds-CD ang slemmig rosenbladsstekel:
  Höstgrävningen skall göras omsorgsfullt, för att de kokonger som finns i jorden, samtidigt skall vändas ner.

 • Finns flera steklar, larverna enklast att ta

  http://www.hainaultforest.co.uk/Leaf%20roll%20gall%20on%20rose.JPG
  Lilla rosenbladsstekeln Blennocampa phyllocolpa är ju den som får bladen att krulla sig, oftast i ganska hårda rullar längs med bladet. Larven lever i rullen och är inte helt lätt att klämma ihjäl där i allt sitt bladskydd. Jag brukar klämma rejält ändå eftersom jag inte gillar att nypa av blad på rosor som inte
  har så många blad. Verkar vara den stekel som ändå gör minst skada – låter iallafall bladen vara kvar, liksom stammar och blommor. Växtskyddsexperter säger att man också kan prova behandla den som rosenskottsstekeln.

  Rosenskottstekeln Ardis brunniventris är den som angriper skotten så att de nickar och dör. Steklarna, som är svarta små skalbaggeliknande saker, möts på våren, parar sig och honan lägger äggen på skottspetsarna. När äggen kläcks kryper larven in i skottskaftet och faller med till marken nr det dör. Där kryper den ned ytligt, övervintrar och förpuppar sig på våren.
  Larven är enklast att bekämpa, man klipper bort skottet under ingångshålet så snart man ser att de börjar vissna. Om man lär sig se skillnad på stekeln och andra svarta skalbaggar lär man kunna överraska dem tidiga vårmorgnar när de parar sig. Kanske om man lär sig hur puppan ser ut, kan man gräva lätt i jorden och ta bort dem på våren också. Men det är synd att skada alla andra fjärilspuppor.

  Andra steklar på rosor är slemmiga rosenbladsstekeln (som kan föröka sig snabbt);, vitgördlade rosenbladsstekeln och sömntornsstekeln – de två senare inte så skadliga alls.

 • Recept på nåt hemkokt som tar kål på rosenbladsstekeln?

  Det stod om det i senaste AoT (som jag fick i går);, men det var en ganska stor sats. Jag brukar använda följande, och jag kokar det inte:

  2,5 l ljummet vatten
  0,5 dl flytande såpa
  0,5 dl rödsprit (T-röd);

  Spruta på kvällen så spriten hinner dunsta bort innan solen kommer åt dropparna.

 • Rosenskottstekel (Ardis brunniveris);
  De gulbruna, brunhövdade 10 ­ 12 mm. långa larverna lever i nya skott och äter sig allt längre ned. Det skadade skottet svartnar och skrumpnar.
  Bekämpning:
  De skadade skottet skäras av och brännas så snart skadan ses.

 • Bladlöss

  Ta bort med fingrarna, eller spruta med vatten+såpa+lite rödsprit. Om du sprutar, gör det inte när solen skiner, då bränns blad o knoppar. Jag går en runda varje dag och tar stryker bort bladlöss från rosor o annat. Mycke otyg i år är det.
  /Maria T

  Ta vattenslangen och full på, och så klämmetoden.
  /Ral

  I början av mitt odlande reagerade jag som att något var fel när lössen kom. Nu har jag kommit att tycka att lössen tillhör trädgården, ungefär som ogräs, regn och torka.
  Man går en liten runda då och då, klämmer lössen av knopparna och de unga bladen, drar upp en oönskad ogräsplanta, vattnar lite där det är torrt.
  Tur är det nog ändå att lössen finns, för småfåglarna älskar dem. Och de ger mig anledning att flera gånger i veckan fram till juli (då de brukar avta); få anledning att känna på och nära följa många knoppar och småplantor.
  /CillaLu

  Grannfrun berättade häromdagen att man bra kan bespruta med mjölk. Hon kom nyligen hem från en Danmarksresa där hon besökt videodlingar och hon hade fått tipset där att bespruta med mjölk mot bladlöss. Det berättade hon när jag klämde sönder bevingade bladlöss från mina rosor. Annars brukar jag spruta en vatten-såpa blandning och det brukar nog fungera bra.
  /Karro

 • Ihoprullade blad – Blennocampa phyllocolpa
  Problemet är en liten insekt! Man ser de ihoprullade bladen i maj och i en del av dessa blad har det lagts ägg i, dock ej alla. (Insekten testar blad mha något ämne som får bladen att rulla ihop sig – vissa lägger honan ägg i);. Larverna övervintrar i kokonger i jorden och i maj kommer insekterna upp för att lägga ägg i bladen osv. Man kan testa ngt pyretrummedel samt att ”krafsa” ordentligt i jorden runt rosorna på sensommaren och hösten för att förstöra kokongerna.

 • Knoppavfall på pimpineller – hur ser odjuret ut?
  Typ så här…. images.google.com/images?q=Anthonomus%20rubi&hl=sv&lr=&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

 • Hela rosgrenar bara torkar – Kanske myrbo???
  Detta drabbade min Lichtkönigin Lucia och jag fattade ingenting förrän jag fick gräva upp eländet men DÅ begrep jag – ett stort myrbo fanns på plats i rotsystemet. Det finns säkert andra förklaringar till varför en ros dör så här men detta kan vara en möjlig orsak.

 • Larvinvasion varje försommar…
  Hos mig har det blivit mycket bättre, fast långt ifrån bra, sedan jag började försöka kratta det sabla rosensnåret på våren. Jag försöker få bort alla gamla blad som jag gör mig av med. Det sitter fullt med galläpplen på dem. Har till slut kommit på att barnens lilla kratta fungerar bäst inne i snåret.