Faktabank

Paeonia cambessedesi

Balearpion

Vetenskapligt namn: Paeonia cambessedesi
Zon: 3
Läge: Sol
Färg: Rosa
Höjd: 40-50 cm
Förökning: Frö, delning
Blomtid: Tidig
Krupke skriver att den har svårigheter att övervintra i Tyskland och England men att den klarar sig bra i Västergötland och Uppsala, tack vare snötäcket. Kenneth K har den planterad mellan stenar och täcker med glasskiva under vintern för att skydda mot fukt.

Uppdaterad 19 juli 2016 av Eva i Roslagen zon 3

  • Balearpionen är endemisk på Mallorca och kringliggande öar. Där är den idag mycket ovanlig i vilt tillstånd. Den har blivit en mycket uppskattad trädgårdsväxt i milda områden. Låg och fin, kan bli uppemot 50 cm men förblir ofta lägre än så. Kräver god dränering och framför allt att det inte är alltför blött vintertid.

    Jag har under åren från slutet av 1990-talet fram till i dag försökt plantera frösådder på friland och det är först nu år 2014 som jag lyckat få något exemplar att överleva så länge att den blommar. Denna såddes 2007, grodde 2008 och fick bo i kruka till våren 2011, då den planterades ut. Jag har förstått att den vilt växer på kalkstensberg och därför placerade jag den i skrevan mellan två stenar av marmor, som jag en gång släpat hem från Carrara. I jorden är det också mycket marmorkross. Huruvida det egentligen har någon betydelse kan kanske diskuteras, men jag kände att jag ville ge den förhållanden som så långt som möjligt liknade hemtrakterna. Fuktskyddet består av en glasskiva som läggs över sent på hösten.

    Den har utöver den fina blomman mycket vackra blad i en svårbeskrivbar färg. Gråblågrön kanske inte är ett vedertaget namn på en färg men är det bästa jag kommer på. Tittar man noga, ser man dessutom en fin röd ådring i bladen. Det är kanske den som bidrar till metallglansen. Därutöver är bladstjälkarna mörkt vinröda.