Faktabank

Pallkragar

Bild tagen av Lotta Tumba 2004-02-09 23:17:37

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Jag har laserat mina pallkragar. Har ingen plast på insidan. De har klarat sig fint i snart 4 säsonger. Är lite fuktangripna i nederkant men inget stort problem.

  Inlägg och bild: Lena i Torslanda / apr 20 2004

 • Maggan Ro / feb 17 2004

  Hemmasnickrat!
  Vi snickrade till en låda förra sommaren av tryckimpregnerat virke som vi klädde invändigt med tjock byggplast av den åldersbeständiga sorten. Utvändigt laserades den grön för att se mindre ut. Lådan var ungefär3x1,2meter. Först la vi ut grus (gjutsand); på gräsmattan och sedan grävvände vi det lagret. Sedan ställdes ramen dit. På med mera grässvålar, sand, kompost och hästgödsel. Överst ett lager barkmull.
  När det hade regnat, bågnade långsidorna på lådan en aning. Det hade nog varit bättre med två eller tre lodräta tvärslåar på långsidorna.
  Det växte enormt bra i lådan! Verkligen att rekommendera en sån upphöjd bädd.

 • Du MÅSTE ha markväv och MÅSTE ha markväven en bit utanför pallkragarna med annars smyger sig ogräset in bakvägen alltså in i pallkragsodlingen. Minst 20 cm med markväv runt pallkragarna gärna mer. Tidningar pallar inte emot sådana ogräs en hel säsong.
  Skala av svålen? Men varför i hele fridens namn då? Om Du har markväv i botten så slipper Du ju!! Skall Du odla saker med rötter så måste Du ju ändå ha två kragar högt så jag antager att Du skall odla mestadel saker med grunda rötter.

  Europapall, pallkrage, pall, lastpall. En Europapall rymmer fyra femtioliterssäckar med kodynga..och två ramar högt följaktligen åtta säckar. En halvpall är hälften :-);
  Har man tillgång till halvfärsk/helfärsk stallgödsel så går det bra också, toppa då med ca 10 centimeter med ”jord” å så där :-); så slipper man vänta om man som jag är av den otåliga dispositionen.

  Jag odlar ofta mer än en gröda i mina pallkragar – alltså successiva odlingar så emellan olingarna ”betar” jag jorden med hönsgödsel, kompost ev benmjöl och aska. Odlar man lååångsama grödor kan de likväl få sig en övergödslande giva av t ex hönsgödselvatten mitt i sommaren.
  Odlar man sådant man skall spara över vintern så tar jag det lugnt på kvävesidan….

  Ingrid på Västkusten / apr 11 2004

 • Potatisarna odlar jag i två-på höjden-kragar. Detta gjorde jag faktiskt förra sommaren – en dubbelkrage (2 på höjden, alltså); med tidiga och en dubbelkrage med sena potatisar. 8 plantor i varje. Visst blir det mycket köpejord (ca 5 säckar för en dubbelkrage, har jag för mig);, men jag köper den billiga 6 för 100 kr-varianten (rodnar);. Potatisarna blev hur som helst väldigt många, tidiga och väldigt fina – inte det mista skorv – så jag vill ha mer i år.

  Inlägg och bild: Tove i Skene / feb 12 2004

 • Snabbt, billigt, behöver inte vara fult!
  Pallkragar är ett av de snabbaste, billigaste och enklaste sätten att göra upphöjda, avgränsade bäddar att odla i. Man kan ställa dem på varandra för att få höga odlingsbänkar eller ha många bredvid varandra, allt efter tycke ock smak. Tycker man att de är fula – måla dem! VIll ni att de ska hålla länge? Fordra dem med plast! Har ni problem med ogräs? Lägg marktäckväv under och odla ovanpå! Slipper att gräva gör man med! Perfekt att rotslå de där ”sistaminuteninköpen” som man av någon konstig anledning gör precis när den första snön börjar komma och man inte känner för att gräva… Häll bara över jord – sen är allt klart!

  Var får man tag på pallkragar?
  Kolla i http://www.gulasidorna.se under lastpallar… Jag köpte begagnade för 35:- st. förra året, tror jag det var…

  Inlägg och bild: MiaMi / feb 12 2004