Faktabank

Parrotia persica ‘Vanessa’

Papegojbuske 'Vanessa'

Vetenskapligt namn: Parrotia persica ‘Vanessa’
Zon: 2
Läge: Sol till halvskugga
Jord: Mullrik
Färg: Rosa
Höjd: 2-3 m
Foto: Claes Sörmland

Väldränerat och skyddat läge rekommenderas.

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Ursnygg Claes. Kopierade från google:

  Plant Width-Mature: 20 ft. 0 in. (6.10 meters)
  Hardiness: USDA Zones 4 to 8
  Flower Color: red
  Sun/Light Exposure: full sun or light to dappled shade
  Water Requirements: drought tolerant when established

  Kanske något som kunde prövas.

 • ‘Vanessa’ är en upprättväxande selektion av papegojbusken och växer i varma klimat till ett träd med slingriga oregelbundna grenar. Hur den utvecklas i kalla Sverige är oklart men tillväxten verkar vara långsam så kanske blir det bara en större buske här?

  ‘Vanessa’ odlas för bladverket skull men även för stammens och den tidiga vinterblomningens. Bladen liknar bokens och nytillväxten är rödaktig. Efter en lite anonym existens under sommaren så slår den till på senhösten med fantastisk sprakande höstfärger. Få buskar och träd slår detta fyrverkeri i gult och rött. Blommorna är små och diskreta precis som hos familjefränden trollhasseln men ska ha en lysande röd färg. Barken på äldre exemplar flagnar vilket ger en stam med mosaikmönster vilket ökar dess värde i trädgården vintertid.

  Hos mig har ‘Vanessa’ under ett antal säsonger klarat sig på en väldränerad och solvarm plats. Jag odlar i en riktigt dålig version av zon 3. Inga vinterskador har setts till trots att busken utsatts för nedåt -29 grader C så jag börjar tro att den går att odla här. Ett riktigt sagoträd är det!

  Papegojbusken är endemiskt i bergskedjan Elburz i norra Iran.