Faktabank

Plantering special

När man inte gör som det står i boken...

Rosodling, latversion, i papperssäck.

En halv papperssäck ställs på marken. Börja fyll med lämplig jordblandning för rosor. Sätt i rosen på lagom djup, så att ympstället kan hamna ”rätt”, dvs en bit under påsens överkant. Fyll sen på jord upp till säckens överkant. Vattnas noga. Runt säcken fyller jag upp med bark, och så småningom även med upp- och nedvända bitar av bortgrävda grästorvor som får torka så att gräset dör. Jag har tre säck-rosor intill varandra, det är början till en liten roskulle, om systemet inkl övervintring, fungerar till belåtenhet. Rosen i denna säck är Maigold.

Bild och text: Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Bidrag från CillaLu / 4 juni 2005

  Början av maj 2005, utsidan av östra sidan av roskupolen börjar grävas upp. Här är torr, grund och sandig jord och en hel del måste göras för att rosor ska klara sig.
  Jordförbättring blandas till. Jag använder brunnen kompost av olika slag, oförmultnade löv, pinnar, brunnen ko-och hästgödsel och på det här stället också ler som är det jobbigaste att gräva upp och flytta. Inte är det kul att platta till gullvivor, vitsippor och annat i ängen heller!
  Att blanda genom att rulla materialet på pressenning gör det ialalfall lättare än att blanda med spade eller händer.
  När jag grävt hälften av djupet som här börjar jag i ena ändan och lägger jorden i andra halvan av diket. I första vändan lägger jag jorden på pressenning. Alven ligger på bara 30 cm djup här, det är tur att det sluttar så att det blir hyfsat dränerat ändå!

  Med ängstorvor byggs upphöjningen upp. De läker samman snabbt och när jag får fler torvor kommer jag att göra kanten mindre brant så att det blir mer som en mjuk kulle.
  Ser bedrövligt ut i början, men efter bara ett par veckor har det mesta läkt samman. Smultron, gullviva och vitsippa klarar detta väl och tyvärr de oönskade gräsen också. De får jag rycka bort under sommaren. På min ”kupolbrant” ska växa blom, inte höga bredbladiga gräs!
  Rosorna tjoppas i och allt vattnas så det smackar. När man använder oförmultnade löv i jordblandningen måste man sedan vara lite försiktig med blaskandet. Något i nedbrytningen när man lägger dem djupt gör att de kan bli geggsvarta och illaluktande, medan de förmultnar på ett friskare sätt om det endast är lite jordfuktigt. De håller fuktigheten väl i jorden och gör maskarna pigga länge i området.

 • våtbädd och rosor ??
  bevistade våtbädds föreläsning … Kom på att jag delvis har en sådan -söderläge , naturlig grop -med viss avrinning -lutning , och med tjock plastpressening -limpajord på-70-100 cm … Planterade Chinatown i detta i okt i fjol -hål i pressenningen gjorde jag inte -det var sent o snart skulle jorden frysa.. Glömde bort att göra hålen på våren .. mkt annat kom i vägen
  Mina China town inte bara överlevde -de var inte ett snäpp nerfusna OCH de har växt fantastiskt i sommar, 40 -50 cm + på de rosor från samma leverans som sitter hos lök kollega …. Jag har aldrig behövt vattna jorden där som är torr på ytan -men fuktig en bit ner, avrinningen verkar fungera.
  Föreläsaren hävdade att det passar för de flesta växter -inte bara roddar alltså -vattnet ska inte stå still, utan bräddavlopp ska finnas så det fylls på friskt vatten eftersom -den måste vara så djup att växterna inte står i vatten .. Vanlig pressening, dammduk eller liknande var det bästa

 • Att plantera rosor bland ogräs…
  …är väl inte så praktiskt.
  Jag har en New Dawn som snart kvävs av gräs/ogräs runt fötterna. Redan förra året tänkte jag att ”det där måste jag göra nåt åt”. Jag har fortfarande inte gjort nåt….alltid så mycket annat som ska fixas!
  Nu för en stund sen, såg jag ffg en bildserie hos Rosenposten, på hur man kan göra – varför har jag inte sett den förut!?! Så ska jag göra med min ND nästa år!
  Bilder:
  Gå in på Rosenposten här:
  http://www.rosenposten.dk/
  Klicka på ”Rosenoversigt” och sedan ”Roser til fritidsgrund/sommerhus” – scrolla ner på sidan.

 • Rosplantering på väv
  Jag gillar den vita byggväven jag – men det ska vara kvalite – den ska vara styv o hård inte mjuk o sladdrig som filt – då funkar den inte. Den ligger under alla nya rosplanteringar jag gjort i höst – kryss i duken där rosorna ska ner – märkpinnar i – limpajord på sen har jag planterat – uppepå.

 • Rosplantering och tidningar
  Jag har haft stora problem med att revande ogräs som kvickrot och kirskål letat sig lång väg under täckmaterialet och sedan dykt upp i själva rosgropen där de trivs så jättebra i allt godiset. De har kunnat leta sig upp till en meter under täcket. Och så mycket tidningar har jag inte att det gått att mota. Därför har jag nu börjat med en ny teknik:
  När jag grävt gropen och innan jag fyllt den ända upp har jag lagt ett rejält och tätt tidningslager runt kanten av gropen, så att halva ligger lodrätt och andra halvan vikt vågrätt över kanten. En DN har lagom format, likaså en utvikt månadsblaska, reklamblaska mm. Så lägger man dem tätt och omlott. Sedan läggs gödselmaterial, barkflis mm ovanpå det hela. Detta verkar funka jättebra. Man kan sedan bygga på utanför alltefter att man har mer tidningsmaterial. Jag har byggt rabatter på detta viset, som verkar hålla borta rotogräset väldigt bra.

 • Rosor på berg eller i grund jord
  … rotskott och sticklingar. Jag har planterat en del riktigt små rosor på berget där jag aldrig skulle kunna få ner en stor köpekruka. Rötterna kan då växa mer i sidled i det tunna jordlagret. Det tar litet tid innan de blir stora och börjar blomma, men det funkar!

 • Okonventionell plantering
  (Deta var ursprungligen en idé från Ninnie i Ramlösa);
  Detta verkar intressant… få se nu så jag fattade. Alltså undan med lite grästorvor, liten lagom grop, fyll på med lite dynga och mumsmums, ställ dit rosen… då står rosen ungefär direkt på markytan? Bygg sen upp med andra jordkokor och grästorvor runt rotklumpen så det blir en kulle, alltså rosgop ”ställd” direkt på backen. Täck med tidningar för att hejda gräset! Och om man sätter fler rosor tillsammans så får man en vettig kulle och inte bara ett antal termitstackar…
  Hm, man skulle ju kunna få lite mer kuperat på leråkern om man satte det i system. Bygga raddor av ros- och jord-åsar ,-);

 • ”Projekt Rosenbrunn”.
  En mycket upphöjd plantering där rosor ska planteras för att ”välla ur brunnen”.
  På ett mycket torrt & trist område i trädgården där inget vill/kan växa tänkte jag bygga upp en ”brunn” av grästorvor till en upphöjd plantering. Jag använder alltså grästorvor som skulle bort efter en annan grävning. Torvorna staplar jag i ringform med gräset neråt. Insidan av ”brunnen” fordrar jag med postorderkataloger och tidningar för att hindra gräs & ogräs att komma in den vägen.
  Sen har jag fyllt upp inuti ”brunnen” med lerjord, grus, hästdynga, småpinnar och bark. Jag har ingen markduk i botten eftersom det knappt växer nåt alls på detta ställe. I brunnen ska det planteras rosor.

  Jag vill ha New Dawn som en kaskad upp ur ”brunnen” och tänker plantera två sådana där. I det här fallet tänker jag inte göra nåt alls åt gräset/ogräset på utsidan, det får växa. I värsta fall rakar jag av en del med trimmern:-);
  En gammal, gräsbevuxen, sinad ”brunn” är väl OK, tycker jag…
  När rosorna kommer igång kommer de förhoppningsvis att hänga ner över sidorna och skyla det ogräs som finns där och också göra livet skuggigt & trist för eländet. Med tiden borde torvorna bli så näringsfattiga att inget vill leva där – kanske…