Faktabank

Plantering

Bild tagen av Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Jag brukar ta ungefär 2/3 brunnen hästgödsel till varje rosgrop, då är det gödsel med rätt mycket halm och kutterspån i. Jag tycker det fungerar bra i min lera, men … varning om brända rötter, Jag har mest använt krukodlade rosor, jag ska nog vara mer försiktig nu när jag snart får en omgång barrotade rosor.

  Anna NV Uppsala / feb 06 2004

 • Äggskal
  Jag blandar nästan alltid i litet krossat äggskal när jag planterar rosor. Ta en extra näve eller två om Du tror att det är för surt.

 • Sandjord
  Där det är mkt sand lägger jag som en lerskål i botten av gropen så att det stoppar näring och fukt lite bättre. Vet inte om det är bästa metoden men hos mig har det funkat.

 • Hur gör man en jord där rosor trivs ? Om man saknar lerjord?
  För att få högre lerhalt kan man använda litet kattströ av typen som klumpar sig, det brukar vara caolinlera men obs – utan tillsatser. i vissa sorters kattsand har man hällt diverse ämnen för att förhindra lukt. Man måste blanda den i jorden torrt annars blir det bara sega klumpar. Jorden håller fukt bättre.

 • Sprider ni rötterna vid plantering? Sådär…
  Med krukodlade rosor gör jag som så att jag handgripligen ”gräver ur” jord ur botten på klumpen, skakar den och pillrar loss rötterna så att de frigörs så pass att de inte är snurrade utan ”raka”. Sen håller jag ner rotklumpen i rosgropen och fyller på med jord så att rötterna täcks, ruskar lite så att alla håligheter fylls med jord. Sen är det vatten och mera jord som gäller.
  Vid det här laget har jag planterat fler än 250 rosor och de flesta lever än:-););

 • Höstplantering inte bra? (har du mist många höstplanterade rosor, var frågan);

  Ja, ganska många. De verkar ruttna i kylan innan de har etablerat sig. En del kommer lite svagt på våren, men dör sedan. En del visar aldrig nåt grönt överhuvudtaget. Och tex Flora Linnea ger inte garanti över vintern, för att de menar att plantering på hösten i kyligare klimat är vanskligt och då får man skylla sig själv.

 • Rosor för sandjord
  En upponervänd grästorva i botten på rosgropen gör att vattnet inte så lätt går igenom. Lägger det i alla gropar i min sandjord.

 • Rosor för sandjord
  Jag har lätt sandblandad jord, där trivs många pimpineller och ett antal gallicor. Annars trivs nog rosor bäst med den feta lerjorden. Det är fiffigt att grunda groparna med något. Numera lägger jag en tidinig i botten av gropen innan jag slänger ner rosgodis i form av benmjöl och stallgödsel. Jorden är så genomsläpplig annars.

 • Plantera ros där det vuxit rosor tidigare
  Efter så kort tid som två år borde det gå bra att plantera rosor på samma ställe, dvs jordtröttheten borde inte ha hunnit inträda. Jag har själv gjort det utan problem. Men jag såg en idé från Sydafrika som kanske kunde vara nåt för att inte ta några risker: Rosen planteras i en stor pappkartong med helt ny jord i. Kartongen kommer att upplösas med tiden, och rosen hinner utveckla ett bra rotsystem innan dess och kunna tampas med eventuella rotnematoder.

 • Färsk hästgödsel…
  Jag har testplanterat en rosrabatt där jag blandade i rikligt med färsk hästgödsel direkt i rosgropen (vem orkar vänta tills den har brunnit klart???); Det kanske inte är att rekommendera men hos mig gick det bra. Alla rosorna växer och frodas.

 • Plantering av barrotat (i stor mängd);
  Man kan göra på olika sätt när man får de barrotade – som har en faslig förmåga att komma när man har som minst tid att ta hand om dem.
  – sätta i vatten ett par dagar, längre känns tveksamt även om det nog kan funka i nödfall
  – gräva ner tillfälligt i potatislandet. Enklast tycker jag, enklare än att ordna med en massa hinkar och baljor, rosrötter tar mer plats än man tror.
  – tillfälligt plantera i stora krukor eller hinkar (hål i botten för dräneringens skull);, fylla på med köpt plantjord. När rosorna väl är i jorden är det inte så bråttom.
  – kylförvaring, ett par plusgrader, är också ett alternativ. Jordkällare om man har.

 • Det var ju jag som var kritisk mot gödsel i gropen.
  Jag kan ta tillbaka kritiken, Weibulls rekommenderar att man lägger lite av deras säck-kogödsel i gropen, de bör ju begripa. Tror att gödseln är orsaken till att du har så frodiga Rosor utan knoppar. (EX.Gödslar man potatis för mycket blir det bara blad och inga potatis);
  Läste en nyligen någon som fått en rek. i sammband med rosköp från Canada. Djup grop, gödsel i botten, jord ovanpå gödseln och sedan plantera Rosorna. Det köper jag!
  Plantera rosor i bara kogödsel går ju inte så bra.

 • F.ö har jag alltid tillämpat metoden med gödsel i botten på planteringsgropen. Brukar stampa ner den rejält..mycket geggigt..och roligt! Tänker mig att dyngan fungerar som fuktighetsspärr i min ALLTFÖR genomsläppliga jord, förutom näringstillförseln.

 • I den styva sega leran
  … är jag mån om att få genomsläppligt i botten. Jag tömmer därför i en halv kärra grov sand i botten av gropen och gräver ner den ytterligare en bit. Först därefter börjar jag fylla på med annat, både befintlig lera och brunnen gödsel och bark, och mera sand. Allt blir blandat, och gödseln blir inte så särskilt koncentrerad. Mina barrots-rosor som jag planterade i våras fick dock lite vanlig köpt planteringsjord närmast fötterna. De ser ut att må prima.

 • Gödsel längst ner i gropen
  Till rosorna jag köpte från Kanada följde ett instruktionsblad där det stod just att man skulle lägga gödsel längst ner i planteringsgropen, sedan vanlig jord som isolering. Förklaringen var att innan den pyttelilla plantans rötter hunnit dit ner (kanske nästa år); skulle gödseln ha hunnit bli lagom bränd, och då skulle rosen få en extra energikick.
  Säg inte det här till nån, men ibland har jag tömt tunnan från vårt torrdass längst ner i rosgropar…

 • Förbereda en rosenrabatt? Köpjord eller egen blandning
  Man måste inte köpa rosjord, man kan förbättra jorden på annat sätt, med kompost, brunnen dynga osv. Till min lerjord är specialreceptet grov sand, bark, brunnen hästgödsel, skapliga mängder så blandningen känns ”smarrig”. För de mer rejäla rosbuskarna är det viktigt med djupt bearbetat jord, jag gräver och bearbetar en jordvolym på 60×60 cm ungefär. 60-70 cm har jag ofta mellan buskarna, men ibland blir det lite väl tätt. Små plantor – mindre avstånd.

 • Förbereda en rosenrabatt?
  Jag brukar ta bort grästorven och sen gräva mig ner en dryg halvmeter eller nåt. I min steniga sandjord är största jobbet att få bort alla stenar. Sen varvar jag jorden med brunnen hästgödsel från grannens stall. Ibland blandar jag i krossade äggskal för kalkens skull.
  Det där med avståndet är lurigt. När rosplantorna är nya är de ju så ynkligt små, så då lockas jag att plantera diverse perenner mellan rosorna. Sen växer sig perennerna snabbt stora, och kväver nästan rosorna. Egentligen vore det smartare att så ettåringar i tomrummen.

 • En del rosor får plats i mitt stora gamla potatisland, som mumera är frukt- och rosgård, men många, många av rosbuskarna får plats på ställen som inte är grävda tidigare. Rosgroparna gräver jag ca 60 cm i diameter och lika djupt, beroende på var jag gräver så behåller jag en del av den gamla jorden eller ratar den. Jag gör sedan min egen rosjordsblandning och ibland köper jag färdig rosjord av god kvalitét. Första åren är jag mycket noga med att lägga tidningar och/eller gamla bitar av fiberduk och plockar förstås bort de få ogräs som ändå lyckas gro. Ovanpå tidningarna och fiberduken lägger jag ett skapligt lager barkmull.
  Efter en eller annan säsong så får mina rosbuskar sällskap av: silverarv, månadssmultron, geranium, förgät-mig-ej, bellis och liknande växter.