Faktabank

Rosa foliolosa

Zon: 5
Färg: Rosa
Typ: art, buskros
Färggrupp: 2
Färg: Mörkt rosaröd
Doft: Svag
Härdighet till zon: 4-5
Blomtid: Sommar
Uppdaterad: 2006-11-05 15:52:43

Bild tagen av Anna Lundborg (Anna NV Uppsala);, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

  • Nyponen har eleganta långa foderblad, åtminstone medan de är halvmogna. Glandelhår på både skaft, nypon och foderblad.

  • R foliolosa är en amerikansk vildart vars bästa egenskaper är dels det säregna bladverket med mycket långsmala blad dels och framför allt den sena blomningen. Det är ju en ganska anspråkslös ”ordinär” blommma, men här i Uppsala BÖRJAR den vanligen blomma mot slutet av augusti och sedan fortsätter den ofta fram till frosten tar knopparna. Redan i september kan den ha nästan färdiga nypon så att man ser både nypon och blommor samtidigt.

    Foliolosa är en ganska lågväxande buskros. Några sjukdomar har jag inte sett på den, inte ens mjöldagg som är ett ständigt bekymmer för mig eftersom jag odlar allting alldeles för trångt och ogärna vattnar. Det enda problemet är att den sprider sig epidemiskt med långa slanka röda rotskott. Den borde vara ett gott alternativ till dockrosen (R nitida);, som den har en hel del gemensamt med utseendemässigt, som släntbindande sk marktäckare.

    Men mest av allt har jag den som höstlig glädjespridare.

  • Jag fick en hel buske av Rosa foliolosa. Den har sirligt bladverk med väldigt långsmala blad, smala rätt taggfria grenar, och små runda klarröda nypon. Den är trevlig för den ska ha lång blomning, ända in i augusti och kanske tom september, skriver LÅG.