Faktabank

Rosa hemisphaerica ‘Flore-Pleno’

Art och grupp: Övriga
Zon: 4
Färg: Gul
Blomtid: FS – försommarblommande
Doft: Svag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 120-185 cm
B: 120 cm

Färg: klargul

Okänt ursprung före 1516, upptäckt av L’Écluse 1601, Nederländerna

Foto 1: Christina i Taxinge
Foto 2: Eva Stade


Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • KOMMENTAR FRÅN CHRISTINA I TAXINGE:

  Rosa hemisphaerica Flore Pleno. Den är så otroligt gul så den är snudd på självlysande! Rosa hemisphaerica – vill stå torrt och magert….helst under paraply! Min är planterad i en brant slänt. Jag trodde aldrig den skulle överleva, men tji fick jag – nu har jag haft den i flera år och den t o m växer:-) Så här skriver LÅG i POM-informationen: ”I flamländskt blomstermåleri från 1600-talet finns en gul, mycket fylld ros avbildad. Det är den gula hundrabladsrosen, Rosa hemisphaerica ‘Flore Pleno’, en mycket värmekrävande ros som för det mesta inte orkar öppna sina blommor i Sverige.Först 1837 introducerades en mer lättodlad fylld sort, ‘Persiana’ persisk gulros.” /Christina i Taxinge.

 • Efter tre år blommar den äntligen!
  Att man kan bli så glad!!! Nu blommar min Rosa hemispherica ffg – ser ut som en Trollius! Smörgul & rund.
  Undrar om de andra knopparna hinner slå ut….det har de aldrig hunnit förr om åren. Kom just på att det är 4 år sedan jag planterade den!

  Behöver MYCKET väldränerad växtplats, tål inte regn – knopparna ruttnar direkt! Jag känner just ingen doft alls…
  När jag köpte den, läste jag nånstans att den ska planteras under paraply!:-); I alla fall bör den stå under ett takutsprång t ex. Varje år har den haft knoppar som alltid ruttnat….så när den nu plötsligt hade några blommor trodde jag att jag såg i syne!

 • På danska rosensällskapets hemsida finns en artikel med ett avsnitt om Rosa x hemisphaerica. De skriver att det är en hybrid förädlad i Turkiet eller Persien med Rosa rapinii som ursprung. Introducerades i Västeuropa (Wien); på 1500-talet och uppfattades då som en sensation. En klassiker!
  http://www.rosenselskabet.dk/rosennyt/artikler/VK26-319.pdf

  Uppfattades redan på 1500-talet som kinkig i nordeuropeiskt klimat.