Faktabank

Rotäkta rosor

Bild tagen av Noranettan

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Lucia
  Jag köpte en Lucia från Blomstergården för ett par år sedan. Den klarade tyvärr inte första vintern. Jag har ändå haft flera Lucior förr, okulerade, som har klarat sig bra hos mig (grävde upp och slängde dem i en våg av att bara vilja ha gammeldagsrosor);. Men jag tror att de rotäkta är känsligare när de är små. Flera andra rotäkta från Blomstergården har gått samma väg. I fortsättningen kommer jag att låte dem växa på sig ytterligare nån säsong innan jag planterar ut dem.

 • Min rotäkta New Dawn är efter 3 somrar fortfarande väldigt ynklig, faktiskt. Men det sägs ju att rotäkta rosor behöver få lite längre tid på sig innan de sätter fart. Fast jag trodde inte de behövde få SÅ lång tid…

 • Satsar själv (numera); helt på rosor på egen rot p.g.a eländigt klimat, lättja och mindre bra jordmån ,-}} De rotäkta brer ut sej i leran som hade de betalt för det (nåja, de flesta iaf);. Okulerade har gått ut/kämpar för livet.

 • Jag har testat -Polarstern – rabattros z 1-2 alltid okulerad i odling och ”ska” vara sådan. Rotäkta klarar z 5-6 där inte ens Nina Weibull gör något bestående intryck.
  Tre vintrar, och ja jag har heldigvis:); kunnat jämföra då jag köpte en -första året med trädgård. Var förtjust i tehybrider på den tiden -den levde inte året efter -Jag har alltså inte haft dem parallelt..
  Total nedfrysning är vad som händer med den rotäkta som nu även har gett upphov till en stor krukros, som jag har inne pga den goda doften :);+
  En buske ute som alltid fryser till backen .. men blommar
  samt massor av sticklingar som jag har i krukor inne år 1 –
  Allt detta av en snittros -inte så dålig utdelning va ??
  Har förresten kollat med han som sålde snitt rosen en gång -den lokale blomsterhandlaren .. så enl honom o så långt jag kan spåra vet jag att det är den.
  I vårt klimat 5-6-7-8/med vinter och – 25-30 C finns inget som talar emot rotäkta .. det gäller bara att få dem att klara den första vintern -sen är de helt överlägsna enligt mig.

 • Jag planterar rosorna djupt och de får ofta egna rötter, tycker att alla tecken visar att de mår bättre och växer bättre då. Problemet är om man inte vill att de ska bre ut sig, vilket de ju gärna gör om de har egna rötter.
  Jag har tagit rotsticklingar på många av de egenrotade rosorna och planterat på ett annat ställe, för att jämföra med moderplantan. Det verkar som att de blir mindre på höjden då, men jag behöver några år till för att kunna avgöra om det är så generellt.

 • Djup plantering och rotning – bild!
  Idag flyttar vi en Rote Max Graf som ska få välla vid dammkanten. Den har suttit 2 år på det senaste stället, djupt planterad. Rotbildningen på grenarna är väldigt fin.

 • välrotade plantor
  Jag håller på och flyttar rosenplantor som har blivit alldeles för stora och buskiga för sin plats. Jag ser då att de flesta har rotat sig väldigt bra ovanför okuleringsstället. Det betyder ju att de har blandad försörjning, både från den okulerade roten och från den egna veden. Jag tycker det är rätt så intressant, de har stått med ympstället 15-20 cm under jorden i lucker och bra jord. Det är blandade sorter och speciellt de engångsblommande har rotat sig och vuxit enormt på bara 2 säsonger. Jag hade kunnat knipsa av den oäkta roten och klippt ner dem så hade jag haft rotäkta plantor. Men jag väntar nog ett tag och kan sedan ta rotsticklingar och flytta till nya ställen. Så kan man jämföra utvecklingen.
  Igår flyttade jag Chiantii och den var verkligen välrotad. Men den har ju också varit dålig på att blomma.

 • Okulerade vidrosor
  Framförallt tror jag det är för att begränsa växtkraften. Jag hade en intressant diskussion med Jan Grynning på Florinska Rosengården om det här med okulering vs rotäkta. Han har tyvärr inga rotäkta i sitt sortiment, inte ens vidrosorna. Okulering av just vildrosor motiverade han med att om man i en vanlig trädgård vill ha rosen på en enda plats, utan att den ohejdat brer ut sig, så är okulering enda sättet (enligt honom alltså);.

 • Jag har en rotäkta Ghislaine de Féligonde. Den stod nästan still som liten tofs (men blommade); i 3 somrar. 4e året satte den fart och nu är den stilig dryga metern hög och växer så det knakar. Ge inte upp. Den kan ha varit ett dåligt exemplar eller fel plats etc.

 • Många moderna rosor har dåligt rotsystem som sortegenskap och kräver nästan draghjälp med okulering för att klara sig. De sorterna kommer inte att finnas kvar så lång tid om de blir rotäkta.

 • Nu har jag gett upp hoppet om följande rotäkta rosenexemplar: Ghishilaine de Filigonde, Parvifolia och Lucia. Planterade förra våren och de har inte visat livstecken efter vintern.
  Jag har en okulerad GhdF bredvid den andra och den klarade sig bra fast den planterades senare

 • Man får tänka sig för var man sätter de rotäkta ”gamle” rosorna. Problemen kommer efter 8-10 år, när de rotäkta rosorna blivit så kraftiga att de kväver de flesta av de mer svagvävxande ympade rosorna, så til slut blir det bara rotäkta kvar i rabatten. Det går inte heller att plantera in några andra ympade rosor där. Jag gräver bort massor av roskott varje år. De som poppar upp i häcken tycker jag sämst om.

 • Mange av mine Austin-roser står på egen rot. For det første roter de seg lett fra stiklinger. Jeg beskjærer stiklingene mens de er små, slik at de får en god forgreining. Jeg opplever at de er sunnere og mere vinterherdige enn de okulerte.
  Det er heldigvis bare noen få sorter som setter så mange rotskudd at det kan være et problem. Det gjelder noen gamle hageroser og en del pimpineller.

 • Rotäkta = härdigare?
  Min Trigintipetala ville frysa ned vartannat år. En rotskottsplanta alldeles intill har faktiskt visat mindre benägenhet att frysa än den okulerade moderplantan. Nu har moderplantan flyttat till en mildare zon, och den rotäkta dotterplantan får ett par chanser till.

 • I sin bok Rosor för nordiska trädgårdar del 2 skriver Lars- Åke Gustavsson om rostäkta rosor på sidan 187. ”Med några få undantag är rotäkta rosor att föredra framför okulerade” han skriver att rotäkta rosor blir något lägre och får därigenom ett attraktivare växtsätt, de blir knubbigare och tätare. Vidare skriver han att rotäkta rosor fordrar i allmänhet färre skötseltimmar.

 • Rotäkta rabattrosor
  I det föredrag om rabattrosor som Lars-Åke Gustavsson gjorde på Älvsjömässan, så menade han att många rabattrosor lever väl och nästan bättre på egen rot.