Faktabank

Rotskott

Foton: Inger P, Solgus


Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

  • FRÅN NOAH / maj 12 2004

    Förhindra rotskott?
    Jag har en stor buskros som står i en rabatt. Nu skall jag flytta den för den skjuter kopiöst mycket rotskott (den är inteympad på annan rot);. Vad kan man lägga i botten i den nya planteringsgropen för att förhindra rotskottens utbredning? Tänkte nästan ta en IKEA-kasse och göra dräneringshål i. De är ganska kraftig plast och lagom stor!

  • Hur vet man om rotskottet är ‘äkta’ eller ett vildrosskott??? ….. Man kan ju misstänka att de snabba skottet är ett vildskott, alltså ett skott från vildrosroten som den förädlade rosen är okulerad på. Man brukar kunna se om de är skillnad på blad och taggar gentemot den ’riktiga’ rosen. Om inte det går, så krafsa dig ner genom jorden och se om skottet växer ut ovanför ympstället, eller under. Ovanför = ’riktiga’ rosen, behåll. Under = vildrosskott, dra bort. .. .. Ympstället ser ut som den understa förgreningen mot roten. Man brukar plantera det 10 cm under jordytan. Det är där som skarven är mellan de ’riktiga’ rosgrenarna, och roten, som är en vildros.

  • Hindra att rotskotten sprider sig?
    Man kan gräva ner en ring av korrugerad plast (sån som är vanlig på altantak); runt rosen. I samma höjd som jorden så syns det inte.