Faktabank

Sapponaria officinalis

Såpnejlika

Läge: Sol till halvskugga
Jord: Mullrik
Färg: Rosa
Höjd: 100 cm
Förökning: Frö, utlöpare
Livslängd: Flerårig

Bekämpning: Gräv upp

Bild: Kenneth på Söder, zon: 1-2


Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

 • Akta dig för såpnejlikan…

  …den bereder mig stor sorg varje år. Har vid flertalet tillfällen grävt upp och silat jord, bytt ut jord mm, men den kommer alltid tillbaka. Spridningen verkar dock vara begränsad till rötterna, då den inte dyker upp så långt från sitt ursprungliga växtställe.

 • Den är helt oskyldig, tycker jag. Jag har den på 3-4 ställen som man kan med lite fantasi kalla för stenpartier – och de är inte alls aggressiva.Däremot är de mycket tåliga och vackra i juni ( i år redan i maj); när hänger över stenarna med långa lilarosa flätor.

  Men stor såpnejlika – menar ni Sapponaria officinalis (eller annat);? Den är ju medicinalväxt, snarare kosmetisk. Rötterna ska torkas (i små bitar); och kokas (1 näve per ca 1 l vatten); några minuter. I avkoket, när blir ljumet tvättar du håret utan tvål. Det ger lite lödder men fastän inte mycket, tvättar håret bättre än varje schampo, dessutom inte bara är helt oskadligt men också är bäst mot fett och känsligt hår. Sapponaria är inte heller ellergiframkallande. Så om ni har mycket rötter desto bättre! Jag skulle gärna ha sådan plantation av Sapponaria någonstans..
  (2000-09-11);

 • Hade ingen aning att såpnejlikan är SÅÅÅ agressiv,
  min växte i bergskrevan o störde egentligen inte nån – men en trädgårdsägare måste möblera om ibland…

  På en ynka 1 kvm grävde jag upp 30 l (!!); såpnejlikerötter!

  Liten varning till er som funderar på att plantera den i rabatten bland andra rara blommor.
  (2000-09-10);

 • Vackert ogräs med god doft. Sprider sig dock agressivt med rötterna och är mycket svår att bli av med. Om det finns småbitar kvar av rötterna, är den snatr tillbaka.