Faktabank

Sjukdom, mjöldagg

Bild tagen av Citrona Upsaliensis

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • BIDRAG FRÅN ARILD: Selv sprayer jeg med neemolje vår og høst, både grenene og jordoverflaten et par av bedene mine. Jeg sprayer også om jeg ser antyding til soppsykdommer på bladene, litt svartflekk lever jeg heller med, men ikke meldugg og rust. Rust skal være noe av det vanskeligste å få bukt med om rosene er hardt angrept. Her i Norge finner jeg Neem hos enkelte helsekostbutikker, men jeg har oftest kjøpt den fra ebay.uk. Det er en tykk olje jeg rister ut i lunket vann med litt oppvaskemiddel (diskmedel?) eller grønnsåpe. Jeg har tatt ca. 1-2 ss (matsked) til en sprayflaske på 2,5 ltr. Jeg kjøpte neem første gang etter å ha leste om det i et lite hageblad fra England. Det brukes til alt mulig, fra insektsbekjempning til soppsykdommer. I tester har det vist at oljen dreper soppsporene. Andre oljer virker også, men de dreper altså ikke sporene. Jeg er stygt redd neem kan ta knekken på trichoderma også. Neem har en begrenset virkingstid så man kan jo alltid tilføre trichoderma senere. Meldugg er borte etter en runde med sprayflasken. Jeg har prøvd Atamon flere ganger, uten at det har hatt noen effekt på meldugg her.

 • giftfri behandling av mjöldagg
  kom på mailen idag:

  Greetings: For powdery mildew I make a mixture of 1 gallon water, 1 tablespoon baking soda, one teaspoon dishwashing liquid and a cup of milk. Skim or whole makes no difference. The mildew here starts in the summer so I start giving my plants this spray the first time in June as a preventative. The baking soda changes the ph on the surface of the leaves which discourages the mildew spores from sprouting. The dishwashing soap is a sticking agent which breaks the surface tension of the water and makes it stick to the leaves. Mildew is lactose intolerent which is why I include the milk. You will discover that sponging milk on the leaves of a dahlia you plan to show will remove the mildew from the leaves and keep it from returning so you can show your nice blooms in a dahlia show. Sponging is not practicle for a big garden so spraying is generally adequate. This spray will also kill any insects or mites it touches which is another beneficial effect. Spray 2 times in June, 2 in July and you should not see any mildew. Plus since the ingredients are all organic, you can eat anything that has been sprayed. Remember more is not better. limit your spray to 1 only tablespoon of baking soda-2 will cuse your blooms to turn brown.

 • Mjöldagg
  Jag har fått mjöldagg på min Andersonii (canina); för första gången i år. Det är torkan som är värsta boven. Flera av mina ”ädlare” sorter har också fått angrepp. Jag borde ha vattnat mer under den värsta hettan och torkan.

 • Kaliumhaltig gödsel
  Jag funderar över vedaskans betydelse. Jag har faktiskt, när jag tänker efter, inte haft mjöldagg på de rosor som fått aska under vinter. :-);

 • Lars Åke Gustavsson om Mjöldagg
  Var på föreläsning i Helsingborg för 2 veckor sedan. LÅG sade att mjöldagg endast är en utseendesak. Att det inte påverkar växten. Gick fram och pratade om det efter föreläsningen, men jag hade hört rätt. Jag skulle toppat grenarna för att få bort det värsta. I alla fall om det sitter mjökdaggsfläckar på taggar. Mjöldaggsangrepp på taggar och liknande längre ner på grenarna ävervintrar och sprider sig nästa vår.
  Det står så på rosensällskapets hemsida.
  Iförsig får väl var och varannan ros angrepp på hösten så har den varit frisk på sommaren så kanske det inte är någon fara.
  hemsida:www.svenskarosensallskapet.org/omrosor/svampar.html

 • Mjöldagg sortbenäget – vatten och mjölk

  Att rosor är mycket olika känsliga för mjöldagg blev praktisk erdarenhet för mig i sensomras. Poppius tillhör de känsliga sorterna hade jag läst, och fick nu också se.

  Vilktigast är att undvika extrema svängningar i jordfuktigheten, framför allt att vattna när det är torrt så länge plantan har blad. Att gödsla jämnt istället för endast på våren hör samman med detta (också med träd);. För känsliga sorter ska jag prova att bevattningsgödsla istället nästa år.

  Näst viktigast verkar vara att kratta upp bladen säger de som vet.

  Och sedan kan man spruta bladen när mjöldagget börjar synas. Här en intressant notis om mjölkbesprutning:

  Hemlagat mot mjöldagg
  Biprodukter från mjölkindustrin kan hjälpa mot mjöldagg. Det upptäckte den brasilianske forskaren Wagner Bettiol i försök med mjöldaggsangripna gurkor i växthus. Han testade flera olika lösningar och fann att den mest verksamma var en del vanlig mjölk och nio delar vatten, som han duschade växterna med två gånger i veckan.

  Roger Jaksland i Norge odlar mycket rosor och har provat mjölkmetoden mot mjöldagg på rosor. Han menar att utomhus är det mer lämpligt med proportionerna 50/50 mellan mjölk och vatten. Den enda bieffekten är att bladen kan bli lite missfärgade. I frösådder rekommenderar han mjölkpulver i stället för mjölk för att slippa dålig lukt. Allra effektivast är dock att lösa upp 1 tsk bakpulver i 1 l varmt vatten och blanda i 1 dl grönsåpa, menar Roger från Norge.
  Trädgårdsamatören 4-99

 • På Löta fick jag rådet.. (om mjöldagg mm);
  .. att blanda 2 tsk bikarbonat med 1 liter vatten och lite såpa (såpan är för vidhäftningen);. Jag har sprutat min ros när det varit lite mulet, eller den tid på dagen då rosen inte står i full sol, med tanke på att om det är het sol så kanske det skulle bli brännmärken.

 • Mjöldagg
  Förra året sprutade jag mot mjöldagg med bikarbonat ~1-3 tsk i 1 l vatten. Jag tyckte det hjälpte något, man får upprepa.

 • Mjöldagg på Therese Bugnet
  Just varma och torra somrar är mumma för mjöldagg och svartfläck, som jag förstått det.
  Det är klart att rosorna ”tar stryk” av detta och blir nedsatta i motståndskraften, men det är knappast nånting de dör av.
  Förra året var min Docteur du Jarmain alldeles ljusgrå av mjöldagg – i år är det en av mina bäst blommande rosor, ingen mjöldagg (än);. Jag har en stackars Nina Weibull som flyttas än hit, än dit varje år – hon blommar som en tok, men är alltid bladlös pga svartfläck. Däremot ser de ju för himla fula ut! Särskilt förstås om de står på ”paradplats” för att beskådas. Inte kul att ha en möglig ros i blickfånget! Men släng inte rosen – nästa år kan den vara det bästa ni har i trädgården!!!!

  Om man vill förösöka göra nåt åt det så finns ett recept här på forumet som jag skrivit av (minns tyvärr inte vilken forumist som först lämnade det);. Det ska vara effektivt mot mjöldagg, svartfläck, rosrost och bladlöss:

  En flaska atamon, en påse bikarbonat och en halv liter såpa till 10 liter vatten. Häll dessutom i ett par deciliter t-gul eller lysfotogen i blandningen så sitter den kvar bättre på bladen om det skulle börja regna.

 • Har tittat i LÅG:
  1 Rosrost bildar på hösten svarta sporer, sk teleutosporer. Övervintrar på nedfallna blad och i angripna skott.
  2 Mjöldagg bildar ibland små svarta fruktkroppar sk kleistocider som är svampens könliga stadium. Mjöldagg övervintrar som mycel i bladknopparna på skotten.
  Säg det elände som en ros inte kan drabbas av!