Faktabank

Sjukdom, svartfläck

Bild tagen av Kati i Vadensjö

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Binab verkar ha effekt
  Jag började i höstas att behandla mina rysligt svartfläckiga rosor med Binab och har fortsatt under vår och sommar.
  Visst har rosorna fortfarande angrepp, men inte lika mycket som tidigare år och de svarta fläckarna ser faktiskt litet annorlunda ut. De är mera distinkta fläckar och inte så mycket svarta sjok, som tidigare.
  Jag blandar 1 krm Binab i 2 liter vatten och en skvätt såpa i en spruta. Jag har också vattnat ut det, men då går det åt bra mycket mer pulver – kommer inte ihåg exakt hur mycket det var…

 • Svartfläckssjuka
  En kunnig rosvän säger att man visserligen ska ta bort angripna blad på plantan men att det räcker att täcka dem som är på marken med jord. Jag hoppas hon har rätt för jag orkar absolut inte dammsuga upp alla blad på marken och där det är perenner omkring rosorna kan jag inte ens se dem. Samma person säger också att man bör spruta med Binab redan under vintern. Själv har jag inte ens börjat med Binab.

 • Jag har några gånger klippt ner mina värst svartfläckssjuka rosor radikalt strax efter blomningen. (R. centifolia, en vit mossros, Aicha); Och de hinner då få nya kraftiga friska skott som kommer att blomma nästa år. (Aicha blommar om nu!); Det utrotar nog inte svampen men plantan blir i alla fall tillfälligt mycket friskare och finare. Det är mycket effektivare än att dutta med att plocka blad. Jag har inte provat metoden på remonterande rosor men det borde väl gå lika bra. Bättre en nerklippt låg ros än ett spretigt svartfläcksmonster!

  Nu på höstkanten plockar jag bort alla blad, på rosen och på marken, innan vinten. Rensar bort undervegetation och byter ut ytjorden. Det hjälper faktiskt fast det är tröttsamt göra!

 • Tea tree-olja på rosorna!
  Jag provade ju i juni att duscha mina rosor med ljummet vatten och eterisk olja, Tea Tree. De hade redan tiiidigt fått svartfläck. (Polstjärnan, Maidens bl. och Celestial); plockade inte bort några blad eller så och vete katten om det inte funkade… De ser jättefina ut nu!
  En vanlig sprutflaska (normalstor); full med ljummet vatten och kanske 12-15 droppar. Det är ganska starkt ju, ta iaf så det luktar ordentligt olja om det hela. Mer noga än så var jag inte;);
  Hälsokost brukar ha eteriska oljor..

 • En gammal beprövad metod att begränsa svartfläck är att samplantera rosor med gräslök och den är ju vacker när den blommor. Den är en utmärkt marktäckare och finns i vitt också. Jag har ruggar här och var i rabatterna, men inte under rosor – det ska jag prova.

  PS ovanstående tips finns i boken Min bit på jorden (Anna Horn);…..

 • Svartfläcksjuka
  Min vita mossros var svårt angripen men repade sig efter drastisk nerklippning och sanering av jordytan i slutet av juli. Samma med Centifolia major. Effektivt men radikalt att klippa ner rosen till 2 dm och ersätta ytjorden. De nya skotten är friska.

 • Här på min Louise Odiers blad ser man tydligt svartfläckssjuka. Efter ett tag gulnar hela bladen och faller av.

 • Svartfläckk mm
  Ett försök under tre år hos det danske rosenselskabet med alla kända ekologiska metoder gav som resultat at…inget fungerade! Tyvärr! Endast besprutning med medel som yrkesodlare får använda ger resultat. Vad gör man då? Antingen får man stå ut eller också får man genomgående välja rosor som är motståndskraftiga. Och när det gäller motståndskraften ska man inte lita blint på LÅG. Flera av de han benämner som ”friska”, t.ex Stanwell Perpetual, är riktiga svartfläcksmonster hos mig! Så…endast egen erfarenhet duger!

 • Atamon – inte mot svartfläcksjuka i alla fall!
  Läste just i Rosenbladet om en utvärdering man hade gjort under flera år i Danmark av Atamon och några andra medel, i och för sig mot svartfläck och inte mot rost. Där kom de i alla fall fram till att Atamon i svag lösning inte hade någon effekt alls, och Atamon i stark lösning tog nästan kål på hela rosen.

 • Svartfläcksjuka – ge rosen bra förutsättningar!
  Jag har några rosor som ska vara benägna att få svartfläcksjuka. Men de har fått så pass smaskig jord (lera, grus, massor av brunnen hästgödsel, en del bark); så de växer snabbare än svartfläcksjukan bryter ned dem. Och då blir ju problemet mindre. Nu bor jag i en rätt torr landsända, tror det spelar roll. kanske är det knepigare där det regnar mer.
  Så ett knep kan ju möjligen vara att plantera om den drabbade rosen i ännu bättre jord. Soligt och luftigt är också bra.

 • Svartfläcksjuka
  Det är en svampsjukdom och dess sporer sprids med vind och vatten. Den övervintrar på växten och på de gamla bladen, så samla ihop bladen och släng dem bland de vanliga soporna inte i komposten. När bladknopparna börjar spricka på våren så sprutar du med något svampmedel som du sedan sprutar busken med några gånger under odlingssäsongen. Antingen så köper du svampmedel ex. något svavelmedel eller så kan du prova att spruta med atamon(1 flaska atamon till 10 liter vatten);. Det är inte säkert att man kan bota växten helt men man kan hålla sjukdomen i shack.