Faktabank

Skadedjur, finsk björktjära

Avskräckningsmedel mot rådjur mm

Foto: Marianne i Knivsta

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Trasor/motsvarande med blandning av vaselin och björktjära göms i växtlighet, små trasor som hängs strategiskt. Vaselinet hjälper till att hålla kvar effekten från björktjäran. Det funkar hyfsat, för att mota rådjuren

  I rabatter göms likadana tras-tussar under upp-och-ner-vända terrakottakrukor (med hål i botten). Detta, för att ffa slippa spruta ofta, efter regn. Funkar hyfsat. Men det funkar bäst med mild besprutning, givet att detta upprepas efter regn. Mycket liten dos björktjära, bara en liten skvätt.. ett par teskedar räcker, i vattenfylld sprutflaska ala gammal diskmedelsflaska. Detta har jag också använt initialt mot småkryp, som stekellarver, som tidigare fullständigt perforerade hela bestånd nävor. Gick inte att ha dem alls.. Gisslet försvann efter ett par säsonger.

  Jag sprutar ffa rosor, för rådjurens skull. Tulpaner och dyl. får samsas med de upp-och-ner-vända terracottakrukorna.

  Och så har jag målat med tjär-vaselinblandning på olika hinder och överkanter på krukor, så att sniglar inte vill komma in. Fungerar.

 • Jag har köpt både av den tjocka salvliknande tjäran och den vanliga tunnare flasksorten.
  Jag sprayar i stort sett bara på rosorna. Det får man göra ganska ofta. Svag lösning med lite T-sprit i. På träd och buskar har jag använt tjärmålade wettexbitar. Tjära plus någon olja1:1 (De nämner vaselin i texten, men det hade jag ingen) Samma när jag haft skålar i kallbänkarna. I komposten hade jag en trasa med en skvätt på. Mot sniglarna målade jag runt ramen på odlingsbänkens nederkant med en mera tjock blandning.

 • Jag blandar ca 3/4 tjära med 1/4 vatten, och skvätter dessutom i lite rödsprit och en droppe diskmedel. Men nu har jag sett att andra tar mycket mindre av tjäran i blandningen, så jag ska också minska andelen.
  En vinter var flera rådjur i trädgården varenda natt, men de åt ingenting! Tjäran avskräcker även harar och sork. Nu använder jag den mot råttor i komposten.

 • ag gjorde första gångerna en väldigt stark blandning. Men eftersom det geggar igen sprutmunstyckena så har jag försvagat den allteftersom. I vinter gjorde jag den riktigt svag, typ 0,5 dl tjära och en liter vatten. Sen jag sprayade har allt som sprayats fått vara ifred. Det är nog nu minst 6 veckor sen så det håller rätt bra. Eller så törs rådjuren inte försöka igen.