Faktabank

Skadedjur, sorkar etc – allmänt

Foto: Noranettan

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • AV ZUNE / okt 17 2009

  Tidig vår lade jag ut markduk på gångar och andra ytor jag ville ha snygga och ogräsfria. Duken las direkt på lerjorden och täcktes med ett ca 5 cm tjockt lager flis som sedan fylldes på lite under sommaren. Detta visade sig bli en perfekt miljö för sork eftersom flisen bakade ihop sig till en tjock hård matta, som en spånskiva, och djuren blev inte störda av mina aktiviteter ovanpå.

 • MARIA, V-ÅS / SEP 08 2004
  Jag har lyckats med vatten!
  Uppptäckte ett hål i en rabatt i somras och tryckte genast ner trädgårdsslangen så djupt jag kunde och lät det rinna säkert en timme. Har inte sett till några hål sedan dess.

  BIRGITTA I HENSMÅLA / MAR 01 2005
  Mullvadar käkar nog varken sparris eller något annat vegetabiliskt. Daggmask och insektslarver står på menyn. Om det inte vore för att de gräver upp en massa fula jordhöpgar så skulle dom nog inte vara så pjåkiga!

  ANDERS, ROSLAGEN / OKT 05 2005
  Hur plantera träd i sorkhage
  Jag har planterat en hel del träd på gammal äng med både åkersork och vattensork. Det är bara fruktträd som blivit angripna. Äpple, päron, körsbär, aprikos och persika är kalas för dem, stora träd har helt enkelt dött efter att ha blivit gnagda på rötter och/eller stam.
  Då jag planterat bok, hassel, lind, vresalm och skogsalm har jag inte sett några skador. Självföryngrad ek, lönn, sykomor och ask är tydligen inte heller goda för det är inga gnagskador. Bara oxel har jag sett skador på.

  BIRGITTA I HENSMÅLA / OKT 12 2005
  Mullvad?
  Hålet är mitt uppe på toppen på en mullvadshög, som en liten vulkan ungefär. Syns mest bara som en liten fördjupning. Jag tror att mullvadsgångarna går längre ner imarken, och att gången är ganska lodrätt sista biten. Har sett när mullvaden grävt – dvs man ser inte mullvaden men man ser hur jorden skjuts upp ur toppenpå högen. Här på trakten kallar man också mullvadarna för mullskjutare! Sorkens högar har hålet åt sidan, efter marken, och det syns inte heller så tydligt. Jag har sett sorkhögar i Uppland, och här där jag bor nu har jag mullvad.

  HEDWIG / JUN 07 2006
  Tyvärr så fungerar inga metoder. Katter är det bästa hittills. Jag har haft sådana där vibrerande ljudsaker som man gräver ner ända sedan i höstas. Bla i växthuset hela vintern. Sorkarna bodde där, en meter ifrån. Gnagde av mina krukade rosor. Kejsarkronorna finns nu överallt där rosorna växer. Det hjälpte de första åren, inte nu längre. Alla sorkfällor som finns i marknaden har vi provat. På ett år har endast två mullvadar fångats. Jag spolar vatten i gångarna några timmar varje dag. Det verkar sorkarna gilla. Det hjälper rosorna lite, de torkar inte i rötterna så fullständigt.
  Mina nya katter är väldigt duktiga. Men de bär in sorkarna…
  Det gäller att härda ut ett antal år för varje nyplanterad ros. När de blivit gamla och rötterna når tillräckligt djupt störs de inte längre, enligt min erfarenhet. Verkar till och med trivas med att få det lite luckert kring rothalsen.